PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Opalovací krémy, opalování a nová nařízení Evropské unie



V současnosti se často hovoří o škodlivosti slunečního záření v souvislosti se smogem,
s novými syntetickými látkami a zvětšující se ozonovou dírou. V souvislosti s tím narůstá
zájem o ochranné výrobky, které obsahují antioxidanty. Dr Burkeová z Americké dermatologické akademie se soustředí hlavně na selen, vitamín E a vitamín C. Již minimální
expozice UV záření snižuje obsah vit.C v kůži o 30% a expozice ozonu v znečištěném
ovzduší až o 50%. Vitamín E je nejvýznamnější antioxidant, který napomáhá regeneraci
buněk a zpomalení stárnutí a zároveň zastavuje tvorbu kancerogenních buněk. Selen je
stopový prvek, který nejlépe působí společně s vitamínem E, vstřebává se kůží, tím se
zvýší ochrana před UV zářením a zpomaluje rozvoj kožních onemocnění. Celková plocha kůže je 2m2 a dermatologové rozlišují 4 typy kůže:
I.typ – albíni a rusovlásky – asi 0,2% populace
Základní charakteristika: pleť je světlá, kůže má silné pihy, vlasy jsou
rezavé, oči většinou modré. Reakce na slunce: spálení s projevy těžkého
zčervenání, po 2 dnech se pleť loupe, ale nezhnědne. Doba slunění by
neměla překročit 5-10 minut.
II.typ – světlý středoevropský typ – asi 5-8% populace
Základní charakteristika: o něco tmavší pleť než u I.typu, pihy řídké,vlasy
blond až hnědé, oči modré nebo zelené. Reakce na slunce: spálení je
těžké a bolestivé, málo se po opálení loupe. Ochranná doba slunění
10-20 minut.
III.typ – tmavší středoevropský typ – typ nejčastější
Základní charakteristika: pleť světlá nebo světle hnědá, pihy žádné, vlasy
tmavě blond nebo hnědé
Pleť se při rozumném opalování dobře pigmentuje a hnědne, ke spálení
dojde málokdy. Ochranná doba slunění 20-30 minut.
IV.typ – v evropské populaci 0,2-0,3%
Základní charakteristika: pleť světle hnědá až olivová, pihy tmavší, oči tmavé, reakce na slunce: spálení vůbec, opálení rychlé a hluboké. Ochrana na slunci více než 30 minut.
Evropská unie na jednání v Bruselu v r. 2006 řekla, že opalování škodí. Proto zakázala výrobcům tvrdit, že krémy poskytují úplnou ochranu před slunečními paprsky. Z tub nebo lahviček opalovacích krémů musí zmizet následující tvrzení:
- blokuje sluneční paprsky
- dokonalá ochrana
- bezpečné slunění
EU uvádí následující ochranné faktory:
a/ nízký: pod 15
b/ střední: 15-20
c/ vysoký: 25-30
d/ velmi vysoký: nad 30
Podle eurokomisařky pro otázky spotřebitelů Megleny Kunevové potřebují spotřebitelé
jasnou a přesnou informaci. Řada farmakologických firem už prodává krémy s novým značením, které platí od r.2007. Nové obaly musí obsahovat logo připomínající UVA záření, proti kterému neexistuje účinná ochrana. Podle nejnovějších studií UVA způsobuje stárnutí kůže a je rizikem pro kožní nádory - nejčastěji maligní melanomy.
Komise evropských společenství schválila již v říjnu 2006 předpisy o účinnosti prostředků na ochranu proti slunečnímu záření. Podle toho nesmí být na trhu kosmetické prostředky, které mohou poškozovat lidské zdraví, při označování jednotlivých ochranných prostředků nesmí být uvedeny texty a symboly, přisuzující výrobkům vlastnosti, které nemají. Je nutné zabývat se některými dalšími tvrzeními o prostředcích na ochranu proti slunečnímu záření a jejich účinnosti, konkrétně o minimální účinnosti prostředku na ochranu proti slunečnímu záření v zájmu zajištění vysoké úrovně ochrany zdraví, a možnostech jednoduchého a srozumitelného označení prostředků na ochranu proti slunečnímu záření. Sluneční záření je složeno z ultrafialového záření B = UVB záření a ultrafialového záření A = UVA. Zánět kůže ( spálení ) a následný erytém způsobuje především UVB záření, při UVB záření je vyšší riziko nádorového onemocnění. UVA je také rizikem pro nádorové kožní onemocnění, ale na rozdíl od UVB je i příčinou předčasného stárnutí kůže. UVA i UVB mohou negativně ovlivnit imunitní systém. Nesprávným představám o vlastnostech prostředků na ochranu proti slunečnímu záření by se mělo předcházet vhodným varováním. Mezinárodní agentura pro výzkum nádorového onemocnění při WHO upozornila na důležitost vztahu mezi správnou aplikaci prostředku na ochranu proti slunečnímu záření a efektu ochranného slunečního faktoru. Důležité je časté nanášení adekvátního ochranného přípravku. Prostředky na ochranu proti slunečnímu záření musí být dostatečně účinné proti UVB i UVA záření. K zajištění minimální ochrany by se měla používat mezinárodní metoda pro zkoušení ochranného faktoru z roku 2006.

Pomocí označení nízká ochrana, střední ochrana, vysoká ochrana a velmi vysoká ochrana je jednoduše a srozumitelně popsána účinnost prostředku na ochranu proti slunečnímu záření než údaje číselné, často nesrozumitelné. Neměla by se používat tvrzení, která výrobkům přisuzují 100% ochranu před UV zářením (např. sunblocker, sunblock, nebo úplná ochrana ). Prostředky na ochranu proti slunečnímu záření by měly mít tato varování: a/ neposkytuje 100% ochranu, b/ nezůstávejte na slunci příliš dlouho, i když jste nějaký ochranný prostředek použili, c/ nevystavujte kojence a malé děti přímému slunci d/ nadměrná expozice slunci představuje vážné riziko Prostředky na ochranu proti slunečnímu záření by měly mít následující pokyny: a/ aplikujte přípravek před zahájením slunění b/ k udržení ochrany aplikaci opakujte, zejména při pocení, po koupání a nebo při osušení ručníkem. Na závěr bych uvedla některé přípravky, které lze jako ochranu před slunečním zářením použít. 

• La Chévre – výživný denní krém s koenzymem Q10 a vitamínem E • Opalovací mléko Neutral SPF 40 a 50 ml, doporučený i pro alergiky 

• Loreal Paris – hydratační mléko s efektem lehkého opálení pro normální pleť 

• Dětské mléko na opalování s vysokou ochranou SPF 50+ a obsahem vysoce účinného UVA a UVB filtru TINOSORB – S. 

• Mléko na opalování SPF 20 – nabízí dvojí ochranu díky kombinaci UVA a UVB filtrů a selektivní aktivní ingredience Antileukine 

• Opalovací mléko ve spreji Havaj • Intenzivní pečující mléko po opalování s obsahem vit.E 

• Krém na opalování DNAge OF 30 s vyváženým poměrem UVA a UVB filtrů, které je v souladu s doporučením EU

• Neviditelný spray na opalování s vyváženým poměrem UVA a UVB s ochrannými faktory 10, 20 nebo 30

 

MUDr. Lenka Hronovská, Praha 

 

Zdroje: Quelle juni 2001 MUDr Angelika Plorer, Hautarzt Sonnenschutz und Hautpflege im Urlaub – Medizinische Universität Innsbruck Úřední věstník Evropské unie z r.2006 www. celostnimedicina.cz www.nivea.cz

ZmFlN2I1