PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Otázky pro Mariana Vojtka




Vojtků jsou na české umělecké scéně mraky, takže tenhle, aby se to nepletlo, se jmenuje Vojtko. A Marian k tomu, nejspíš proto, že se narodil na Slovensku, kde je to o hodně běžnější jméno než třeba v okolí Berouna. Když už to víte přesně, snadno si přiřadíte správná adjektiva: Je to neobsazovanější muzikálový zpěvák u nás, ač původně operní tenor, žije čtrnáct let v Praze a je mu líto, že mu ubývají vlasy. A bude to dřina vymyslet otázky, na které ještě nikomu neodpovídal.


1. Takže co o vás vaši fanoušci (fanynky) ještě neví?

Toho je ještě mnoho, co si nechávám pro sebe... třeba málokdo ví, že mám ještě pořád po letech před koncertem trému.:-)

2. Ale třeba jste měl jako dítě nějaké strašné tajemství… Nebo sen… 

Jako děti jsme měli různé poklady a s kamarády jsme je zakopávali v lese a přísahali na nevím co, že to nikdy neprozradíme. Od mala jsem zpíval a vydrželo mi to až dodnes, takže já mám splněno. 

3. A jak jste poprvé dostal pusu od té… pamatujete, že? Byla podobná vaší poslední partnerce Alici Janečkové? 

Ano, byla podobná, protože byla blondýna, a bylo jich přesně 9, těch pus, a dostal jsem je na posedu (mysliveckém), pak jsem popsal od samé radosti všechny chodníky na sídlišti M+M.

4. No, tak vážněji. Vaše cesta „na výsluní“ se klikatila všelijak. Jaké se na ní vyskytly rozhodující milníky (mezníky, křižovatky)? 

Asi rozhodujícími byly úspěšné konkurzy do muzikálu Dracula a posléze Monte Crista, které ovlivnily mou životní cestu a směr. Pak už to šlo docela rychle a ani jsem se nenadál a muzikály zpívám už 16 let.

5. Osobní život stejně jako profesionální kariéra je nakonec z velké části otázkou volby. Byly vaše volby správné? Nelitujete žádné? 

Jestli lituji nebo ne, to je těžká otázka. Kdybych neuspěl tehdy na konkurzech, tak bych se vydal jinou cestou a nezažil to, co jsem zažil doposud. Možná by bylo lépe, možná hůř, to nevím, já jsem zatím spokojený s tím, jak to je. Má práce mne naplňuje a těší, a to je pro mne důležité.

6. Teď jste zazářil jako „Fantom operety“. Je ještě nějaká větší muzikálová role, kterou byste si s chutí střihl? Nebo po které toužíte? 

Fantom je jen jeden. A jsem rád, že to vyšlo a můžu jej zpívat jako jeden z mála na světě. Má druhá nej role Jekyll a Hyde mi taky vyšla a teď do třetice by to mohl být nádherný muzikál Ples upírů.

7. Jste líný?

Zaleží, jak se to vezme.:-) na něco ano na něco ne. Hlavně na uklízení a učení... ale co se týče zábavy a to veškeré, tak tam jsem mezi prvními.  

8. Jakému pokušení rád podlehnete?

Nemám moc rád sladké, ale miluji dobré jídlo, pěkné ženy a rychlá auta...:-)

9. Zpíváte někdy (třeba s kamarády) sprosté písničky? Kterou nejradši? 

Ajeeejeee...a víte, že žádnou neumím? Jenom vtipy...já jsem klasik, tak ty sprosté mě asi obešly.

10. Jak bojujete s běžnými nemocemi? Pro co si chodíte do lékárny? 

Mám pár „babských“ receptů, které preventivně užívám celoročně. Nej je asi zázvorový čaj s medem, ráno citronová voda a otužování. Ale když přijde chřipka anebo něco podobného, musím nasadit ATB, jinak bych si nevydělal ani na slanou vodu.

11. Co si myslíte, že dnes lidem nejvíc chybí? 

Lidé si zvykli hnát se za chimérou a pořád si stěžovat na cokoliv. Je pravdou, že ze společnosti se vytratila základní morálka a respekt člověka k člověku. Každodenně vidíme, jak se hranice zla, které je možné páchat beztrestně, posouvají tím nesprávným směrem. A je jedno, zda u nás nebo ve světě. Bohužel. A tak si myslím, že lidem chybí nejvíce základní lidská slušnost, úcta a možná i upřímná láska.

12. Máte nějaké oblíbené rčení?

Co tě nezabije, to tě posílí. 

13.No a co ryby? Už berou, ne? Jaký je váš největší úlovek? 

Ryby už jo, ale já ještě zatím neberu pruty. Je ještě docela chladno, a nastydnutí pro mne znamená stop zpívaní, to si nemůžu dovolit. Počkám na teplejší měsíc. Největší? Že by nějaká mořská panna???

Filip Rosenbaum

 

ZGVjYWM2N