PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Písecko – Blatensko a jeho historická zrcadlení



Písecko – Blatensko a jeho historická zrcadlení

Nemusíte se bát. Nebudeme vás zatěžovat složitými historickými reflexemi. Máme totiž na mysli obyčejný odraz ve vodní hladině. Turistická oblast Písecko – Blatensko, kterou najdete na půli cesty mezi Prahou a Českým Krumlovem, se právem pyšní množstvím historických památek, které se zrcadlí ve vodní hladině řek, rybníků i Orlické přehrady. Slogan Orlík, Březnice, Blatná, Lnáře – zámky jako „na Loáře“ je možná trochu nadnesený, ale když k návštěvě těchto čtyř vodních zámků přidáte ještě hrad Zvíkov a město Písek, máte plán na několikadenní výlet pohádkovou krajinou se spoustou zážitků.

Písek – historický klenot nad řekou Otavou

Město spojené především se jménem českého krále Přemysla Otakara II je dnes proslulé svou malebností a komfortem, který poskytuje svým návštěvníkům. Stačí jedna procházka historickým centrem plným hospůdek a kaváren, návštěva Prácheňského muzea, Křižíkovy elektrárny nebo pohodové odpoledne na říční plovárně u svatého Václava, která jako by vypadla z Vančurova Rozmarného léta a Písek si hned zamilujete. Na nábřeží řeky Otavy u Kamenného mostu můžete každý rok obdivovat v sezóně obří pískové sochy. V budově bývalé sladovny v Písku dnes najdete největší interaktivní prostor v České republice pro děti a jejich doprovod.

Tip na zážitky:

10. – 12. 5. 2019                               
Pískoviště – třídenní festival pro celou rodinu, při kterém se celé město promění v jednu velkou hernu, divadelní a koncertní sál.

7. – 9. 6. 2019 Dotkni se Písku – barokní městská slavnost

22. – 25. 8. 2019                               
Mezinárodní folklorní festival – město nad řekou Otavou každoročně roztančí folklorní soubory z celého světa.

5. – 7. 9. 2019                                   
Neobyčejný festival loutkových divadel – do šapitó vedle kostela Narození Panny Marie na Bakalářích se sjíždějí loutkáři se svými představeními pro děti i dospělé.

Hrad Zvíkov

Král českých hradů na soutoku řek Otavy a Vltavy je dodnes jednou z nejkrásnějších ukázek hradní architektury v Čechách. Před výstavbou Karlštejna to byl nejdůležitější z královských hradů a střežil mimo jiné i korunovační klenoty. Dnes už se nevypíná nad strmým údolím, jeho silueta se odráží v klidné hladině Orlické přehrady. Hradní areál je mimo placenou trasu volně přístupný celoročně a poskytuje řadu krásných vyhlídek na soutok Vltavy s Otavou. Pod hradem naleznete přístaviště parníků.

Tip na zážitky:

červenec, srpen                                
Zvíkovské divadelní léto – víkendová večerní divadelní představení v kulisách středověkého hradu jsou opravdovým zážitkem, na který se nezapomíná.

Zámek Orlík

Kdysi to bývalo opravdové orlí hnízdo na vysoké skále nad řekou Vltavou. Dnes se jeho novogotická podoba blyštivě odráží v hladině Orlické přehrady. Je zasazen do rozsáhlých parků a zahrad, kde se vám naskytnout úchvatné výhledy. Zámek nabízí jednu prohlídkovou trasu. Jeho interiéry se s výjimkou čtyř místností v prvním patře dochovaly ve stavu, v jakém je Schwarzenbergové nuceně opustili v roce 1948.

Tip na zážitky:

duben - září                                       
Plavby po Orlické přehradě – lodě vyplouvají na hladinu Orlické přehrady po zimní přestávce většinou začátkem dubna. V období duben – červen a září – říjen pouze v sobotu, neděli a ve svátek. Od 2. 7. do 28. 8. denně. Můžete díky nim brázdit hladinu přehrady, kdy si vzpomenete.

Zámek Březnice

Původní gotická tvrz doznala v průběhu staletí řadu stavebních úprav, a tak je dnes březnický zámek skutečnou encyklopedií stavebních stylů od gotiky, přes renesanci a baroko až po interiéry ve stylu empír a biedermeier.

Tip na zážitky:

duben - říjen                                      
Synagoga Březnice –nachází se uprostřed židovské čtvrti zvané Lokšany, architektonicky a urbanisticky nejzachovalejší židovské čtvrti v Čechách z první poloviny 18. století.

Zámek Blatná

Že ho odněkud znáte? No aby ne. Dejte se na chvíli zavřít do hladomorny a spolu s princem si zanotujete, „miluju a maluju…“ Už víte? Zámek Blatná si zahrál v jedné z nejslavnějších českých pohádek Šíleně smutná princezna a ve spoustě dalších filmů. Zámecký areál nabízí celkem pět prohlídkových tras. Zámecký park s rozlohou 42 ha patří k nejpůvabnějším místům v regionu. Jeho vyhledávanou atrakcí je početné stádo daňků skvrnitých, kteří se zde volně pasou a jsou velmi krotcí.

Tip na zážitky:

červen - srpen                                   
Noční prohlídky blatenského zámku s příběhem

Zámek Lnáře

Ve Lnářích vás čeká další opravdový průlet historií. Od gotické tvrze k baroknímu zámku, přes výcvikové středisko Hitlerjugend k rekreačnímu středisku socialistické vlády, až k návratu do rukou původních majitelů, kteří dnes o zámek pečují a postupně jej otevírají veřejnosti. Celý areál je zasazen do krásného parku, obklopen rybníky. Vedle prohlídkových okruhů v něm najdete i muzeum rybníkářství a muzeum koček.

Tip na zážitky:

celoročně                                         
Krajinou čertových kamenů – krajina v okolí Lnář je doslova poseta velkými kameny, které odpradávna budily úctu a obdiv a staly se zdrojem mýtů, pověstí a děsivých příběhů. V nedalekém Kadově najdete ten nejznámější z nich – Kadovský viklan.

Informace:

Turistické informační centrum Písek

Velké náměstí 113/1 (nádvoří Sladovny), 397 01 Písek

Tel. +420 387 999 999, E-mail: infocentrum@pisek.eu,
www.pisek.eu

otevřeno                         říjen – duben denně 9 – 17 h

   květen – září             denně 9 – 18 h

 

Infocentrum Blatná

tř. J. P. Koubka 4, 388 01 Blatná

Tel. +420 383 311 260, E-mail: info@icblatna.cz, www.icblatna.cz

otevřeno                         říjen – duben  po – pá 10 – 12 a 13 – 17 h; so 10 – 13 h

   květen – září po – pá 9 – 12 a 12.30 – 17 h; so, ne 9 – 14 h

MjhjMGM5