PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Pití podle pravidel




Pití podle pravidel

Věra Boháčová, DiS.
nutriční terapeutka, spolupracovnice AquaLife Institutu

V posledním období roku se tradičně pořádají rodinné oslavy, sešlosti přátel, plesy a další společenské radovánky, obvykle spojené s dobrou zábavou, vybraným jídlem i alkoholickými nápoji. Jen málokdo si dovede představit party bez sklenky alkoholu, obzvlášť na Vánoce nebo Silvestra. Co pít, abychom se nemuseli probouzet s bolestí hlavy, žaludkem na houpačce a dalšími příznaky kocoviny? Otázka není jen „co“, ale i „jak“!

Aby hlava nebolela
Nejlepším řešením jsou nealkoholické nápoje, mezi jejichž výhody patří i možnost jednotného pití pro celou rodinu. Ovšem není to řešení pro všechny, ne každý je ochotný vzdát se alkoholických nápojů. Když už to tedy bez alkoholu nejde, je důležité alespoň dodržet základní pravidla pití alkoholu pro prevenci kocoviny:   

1. Nepít na lačno! Než si dáme skleničku, najíme se a občerstvení máme připravené také během případné další konzumace alkoholu. Současnou konzumací jídla snížíme rychlost vstřebávání alkoholu. 
2. Alkohol prokládat minerálkou! Pití alkoholických nápojů prokládáme pitím nealkoholických nápojů, nejlépe neperlivé vody, ještě lépe minerálky pro doplnění ztrát minerálních látek. Dostatečným příjmem tekutin zředíme účinky alkoholu, doplníme tělu potřebné tekutiny (alkohol působí močopudně) a také minerální látky (při odvodňování organizmu se vyplavuje například sodík, hořčík nebo draslík), podpoříme vylučování odpadních látek.  A nejspíš celkově vypijeme i méně alkoholu.
3. Nemíchat různé druhy alkoholu! Když už si dáme jednu sklenku a máme v plánu další, držíme se jednoho druhu alkoholu. Neuváženým mícháním různých druhů s vysokou pravděpodobností podpoříme obtíže přicházející po jejich konzumaci.  
4. Před spaním se napít čisté vody! Sklenice vody nebo ještě lépe minerálky na konci party (před tím, než si půjdeme lehnout), nám prokáže velkou službu – pomůže předejít odvodnění organizmu, a sníží tak koncentraci nepříjemných účinků alkoholu.
Když se to přece jen nezvládne
Kdo se nevzdá alkoholu a navíc nedodrží základní pravidla při jeho konzumaci, odměnou mu budou nepříjemné stavy, kterým se říká kocovina. Když na ni dojde, je dobré mít na paměti zásady první pomoci při kocovině: 
5. Doplnit tělu hned po probuzení tekutiny (nealkoholické!) a minerální látky, ideálně prostřednictvím neperlivé minerální vody, která napomůže srovnat vodní hospodářství organizmu. Nápoj může být i mírně slazený, aby dodal tělu chybějící cukr, a pomohl tak proti nevolnosti.  
6. Průběžně celý den pít po menších dávkách nealkoholické nápoje – kromě minerálek jsou k doplňování tekutin vhodné i zelené a bylinné čaje (heřmánkový, mátový, kopřivový), ale také masový vývar nebo česnečka. Polévky zajistí potřebné tekutiny a zároveň řadu vitaminů a minerálních látek, jejichž množství v těle konzumace alkoholu také snižuje (stejně jako množství cukrů).
7. Nepít alkohol aneb „nevytloukat klín klínem“! Lidové moudro „napravím se tím, co mi kocovinu způsobilo“ v praxi většinou nefunguje, stejně tak tradiční „dej si pivo, to tě srovná“ nadělá víc škody než užitku – organizmus potřebuje doplnit tekutiny a minerální látky, ne prohlubovat účinky alkoholu.
8. Bolehlav neléčit kávou, která může ještě více podráždit žaludek, už tak ve špatné kondici. Ani mírný močopudný účinek kávy se nemusí při kocovině úplně hodit – cílem je naopak tekutiny doplňovat.
9. Nejíst zbytky jídla z oslavy, což jsou obvykle tučné a těžké pokrmy. Snídaně, pokud ji žaludek zvládne, by měla být lehká, například toust se šunkou a kouskem zeleniny.
10. Projít se na čerstvém vzduchu, nebo alespoň pobývat v dobře větrané místnosti – čerstvý vzduch pomůže okysličit krev a zlepšit celkový stav organizmu.
Pozor na oslavy venku

Značně nebezpečná může být v zimním období oslava v kombinaci s konzumací alkoholu venku, kdy častěji vybíráme teplé nápoje na zahřátí, jako je svařené víno, grog nebo horký punč. Alkoholické nápoje by se však v takových situacích měly pít jen velmi omezeně. 
Po jejich konzumaci sice cítíme v těle teplo (rozšiřují cévy), jenže to se hodně rychle vytrácí, výdej tepla z organizmu je v zimním počasí příliš velký. Může pak docházet k mylným pocitům tepla, které vedou ke snadnějšímu prochladnutí. Navíc díky alkoholu otupené smysly nemusí vnímat chlad tak citlivě a následky mohou být daleko závažnější. A pokud máme v těle nedostatek tekutin, alkohol může tento deficit ještě prohloubit (působí močopudně), což nemusíme intenzivně subjektivně vnímat – a k dehydrataci organizmu je malý kousek.

Tip pro snadnější novoroční hubnutí
Alkohol je energeticky hodně bohatý a může ve značné míře přispět ke vzniku zimních tukových polštářů na těle. Některé druhy alkoholu (destiláty) se sice objevují v tabulce nutričních hodnot s nulovým množstvím bílkovin, tuků a sacharidů, ale to neznamená, že nemají žádnou energii. Mají, a to poměrně dost, jen je tvořena pouze alkoholem. Jedním panákem rumu, whisky, ginu apod. sice nevypijeme ani gram bílkovin, tuků nebo sacharidů, ale energie kolem 400 kJ. V případě vína představují 2 dl minimálně 550 kJ (u sladkých vín to jsou daleko vyšší hodnoty). Jedno 12° pivo dodá tělu zhruba 900 kJ a navíc 18 g sacharidů. O svátcích tolik oblíbený vaječný likér také efektivně napomáhá vzniku tukových polštářů – 1 dcl nabídne tělu kromě 400 kJ ještě 4 g tuku a kolem 9 g cukru (podle receptury). Doslova kalorickou bombou jsou koktejly, zejména ty míchané z alkoholu a různých sirupů – každá sklenka, u jedné většinou nezůstane, znamená klidně i 1000 kJ. 
Alkohol je něco, co se při snaze rozumného příjmu energie rozhodně nehodí – a už vůbec ne v rámci nejčastějšího novoročního předsevzetí většiny žen, kterým je zhubnout. Kdo se k něčemu takovému rozhodne, a nemusí to být jen na Nový rok, měl by si kromě úpravy životosprávy a pravidelného pohybu předsevzít i správný pitný režim. Pravidelný a vhodný pitný režim významně podporuje všechny životně důležité funkce organizmu, hraje podstatnou roli při snižování tělesné hmotnosti a hubnutí může výrazně usnadnit. Hmotnost našeho těla tvoří až ze 70 % voda, která je nepostradatelná pro každou buňku a správné fungování organizmu. Při hubnutí pomáhá pitný režim dvěma způsoby – tělo se rychleji zbavuje odpadních látek z metabolizmu (celý proces je mnohem snazší a efektivnější) a méně často se dostavuje pocit hladu (skutečně může platit, že „hlad je převlečená žízeň“).
Zdaleka ne všechny nápoje ale hubnutí podpoří. V případě alkoholu nebo přeslazených limonád je to zcela jasné, méně jasné už to je u domácích ovocných šťáv, freshů, smoothies a také 100% džusů – obsahují ve 100 ml okolo 11 g cukru (v litru to je 100 g cukru). I zdravě působící nápoje tak mohou mít při pravidelné konzumaci negativní vliv na tělesnou hmotnost. Základem správného pitného režimu by měla proto být čistá voda, doplněná čaji, případně ředěnými ovocnými či zeleninovými šťávami. Vhodnou součástí každodenního pitného režimu jsou především voda a přírodní minerálky, které doplňují tělu důležité minerální látky (například hořčík, vápník, draslík a fluor), což se hodí zvláště při hubnutí a pravidelné pohybové aktivitě.  


 

NzQyMTV