PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

PRAKTICKÉ OTÁZKY SOUVISEJÍCÍ S CELIAKIÍ




Rozhovor s lékařkou, MUDr. Danou Maňaskovou, která má praxi v oblasti odhalování metabolických poruch.

ZVÝŠIL SE VÁM POČET KLIENTŮ PŘICHÁZEJÍCÍCH DO VAŠÍ ORDINACE BĚHEM UPLYNULÝCH LET? POKUD ANO, S ČÍM MŮŽE SOUVISET NÁRŮST POČTU CELIAKŮ (NÁRŮST POČTU NEMOCNÝCH NEBO JEN PROCENTO ODHALENÍ TÉTO DISPOZICE V POPULACI)?

Ano. Vyšší poptávka po genetických testech a dietních doporučeních stran celiakie, je především díky vyšší informovanosti lékařů i občanů.

DĚLÁTE TAKÉ TESTY NA LAKTÓZOVOU INTOLERANCI... JAK ČASTO NALEZNETE CELIAKY S TÍMTO DRUHEM INTOLERANCE? 

Děláme pouze genetické testy na laktózovou intoleranci. Tím chci říct, že u celiaků často přidružená laktózová intolerance daná destrukcí jejich střevní sliznice, není dána geneticky. Jedince, který by měl tuto dvojí smůlu, že by zdědil i laktózovou intoleranci a zároveň i celiakii, jsme ještě nevyšetřovali.

JAKÉ JSOU MODERNÍ METODY PRO ODHALENÍ CELIAKIE? JE OPRAVDU NUTNÉ DĚLAT GASTROSKOPII ČI ENDOSKOPII VŽDY? 

Dle úplně nejnovějších doporučení jsou brány v potaz i případy, kdy se lze díky provedení genetických testů endoskopickým výkonům i vyhnout. Endoskopické vyšetření je však zlatým standardem diagnostiky celiakie. Nelze se spokojit jen s nějakým možná nebo pravděpodobně. Diagnózu je potřeba stanovit definitivně a mnohdy je potřeba dosti vytrvalosti a spolupráce s gastroenterologem. Definitivní potvrzení nebo vyloučení diagnózy celiakie je pro další život pacienta zcela zásadní. Pacient i lékař musí mít naprosto jasno v tom, zda se o celiakii jedná nebo ne, protože následná dieta musí být opravdu striktní a doživotní. Bezlepková dieta není zcela snadná záležitost a pacient nesmí váhat v tom, zda dietu musí nebo nemusí držet.

JAKÉ JSOU PSYCHICKÉ POTÍŽE SOUVISEJÍCÍ S DIAGNÓZOU CELIAKIE? NA CO SI PACIENTI STĚŽUJÍ? 

Většinou si nově diagnostikovaní jedinci dietu bez lepku nedokáží představit. Málokdo se umí snadno vzdát pečiva a dalších lepkových potravin. Náhradní moučné výrobky jsou relativně drahé a ne vždy zcela vhodné stran zdravé výživy. Já osobně preferuji a celiakům vřele doporučuji program metabolic balance s individuálním seznamem vhodných potravin s návodem, jak je kombinovat. V další fázi pacienti trpí strachem z toho, aby v nějakém jídle nepožili lepek ve skryté podobě. Zorientovat se plně v problematice celiakie a novém životním stylu není zcela snadné. Pacienské spolky celiaků jsou v tomto velmi užitečné organizace.

EXISTUJE NĚJAKÁ SOUVISLOST MEZI METABOLICKÝMI PORUCHAMI TYPU DIABETU, AUTOIMUNITNÍMI ONEMOCNĚNÍMI (ASTMA, ŠPATNÁ FUNKCE ŠTÍTNÉ ŽLÁZY) S CELIAKIÍ? 

Ano, jistě. U některých jedinců celiakie vzniká přímo v souvislosti s HLA haplotypy, které jsou zároveň rizikové pro rozvoj jak celiakie tak i autoimunit jako diabetes 1. typu nebo zánětu štítné žlázy. Diabetici jsou v ČR považováni za rizikovou skupinu lidí i stran celiakie a jsou na ni testováni.

POKUD MÁM PODEZŘENÍ NA CELIAKII, JAK ZÍSKÁM DOPORUČENÍ PRO SONO (ULTRAZVUKOVÉ VYŠETŘENÍ) STŘEV? JE VHODNÉ NECHAT SI „PŘEPOČÍTAT“ KLKY, NEŽ BYCHOM PŘISTOUPILI K DALŠÍM VYŠETŘENÍM? 

Záleží na tom, na čem se ono podezření zakládá. První vhodný screeningový test pro širokou populaci je protilátkový test z krve, popřípadě při známé rodinné zátěži nebo nejasnému podezření po testech z krve lze doporučit ještě genetické testy. Sono není špatné, ale je otázka, na kolika pracovištích je kdo schopný to provést a spolehlivě poznat, nebo nepoznat. Diagnóza celiakie je závažný výrok lékaře, který zcela zásadně ovlivní zbytek pacientova života. Zlatým standardem je stále střevní biopsie a histologické vyšetření.

MYSLÍTE SI, ŽE ÚROVEŇ JÍDELNÍČKU VE STÁTNÍCH ŠKOLÁCH JE PLNĚ POSTAČUJÍCÍ PRO PLNÉ POKRYTÍ „BEZLEPKOVÝMI VARIANTAMI“ OBĚDŮ? 

Ne. A pokud si kdokoliv dnes nepřeje být v jídelnách a restauracích futrován levnými škrobovinami a moukou s malinkým kousem masa kvality bůhví jaké za hodně peněz, má problém. Celkově lze pozorovat úpadek kvality jídla v takovýchto zařizeních a nedělám si iluze, že by to ve školních jídelnách bylo jinak.

JAKÝ JE VÁŠ NÁZOR NA ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY – DĚLAJÍ PRO CELIAKY DOSTATEK PREVENTIVNÍCH PROGRAMŮ? 

Ne. Situace je však celkově mnohem horší. Pojišťovny dnes nepokrývají ani některé terapeutické programy pro již vážně nemocné pacienty a lékařům posléze neproplácejí jejich práci a prostředky vynaložené na péči o některé pacienty. Celiaci se musí spoléhat především sami na sebe a dietu by měli brát opravdu smrtelně vážně, protože, kdo ví, jak pojišťovny budou v budoucnu hradit terapii nákladných onemocnění jako třeba nádorová onemocnění zažívacího systému. Děkujeme

Autor: Hana Moualla

Zdroje: www.celiakieaja.cz http://verejnost.elisabeth.cz/geneticke-testy.html

M2JkM