PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Proboha, jak to klíště vyndaváte?



Proboha, jak to klíště vyndaváte?
Minimalizujte riziko nákazy s IXOsafe


PharmDr. Andrea Kleinová

Lymeskou boreliózou se u nás každoročně nakazí tři až šest tisíc lidí a klíšťovou encefalitidou potom asi čtyři sta až sedm set. Proti klíšťové encefalitidě existuje možnost očkování, proti lymeské borelióze nikoliv. Toliko k faktům. 

Je však s podivem, že ačkoliv si lidé riziko přenosu těchto onemocnění prostřednictvím klíšťat relativně dobře uvědomují a ti zodpovědnější používají nejrůznější repelenty a ochranné pomůcky při aktivitách ve venkovním prostředí, jakmile dojde k odhalení přisátého klíštěte, začíná mnohdy něco naprosto neuvěřitelného. 

Pokusy o odstranění klíštěte totiž často připomínají spíše čarodějnický rituál a seznam babských rad v praxi. Přisátým klíštětem je krouceno po nebo proti směru hodinových ručiček, je jím trháno, potírá se všelijakými mastmi, sádlem, máslem a bůh ví, čím ještě. Někdo dokonce tvrdí, že nejlepší je vypálit klíště přímo v ráně.    

Všechny tyto aktivity, zejména pak snaha zabít přisáté klíště, například „udušením“ mastí či krémem, zvyšují riziko případného přenosu infekce. 

Obranný reflex klíštěte totiž v takovém případě spočívá v masivním uvolnění slin do podkožního epitelu člověka, čímž se extrémně zvyšuje riziko přenosu případné nákazy!

NEVHODNOU MANIPULACÍ A SNAHOU O USMRCENÍ PŘISÁTÉHO KLÍŠTĚTE ZVYŠUJETE RIZIKO NÁKAZY!

K bezpečnému odstranění klíštěte 
je vhodné používat mikroemulzi 
IXOsafe. Sada obsahuje tubu s mikroemulzí, pinzetu nebo háček na klíšťata a návod na použití.

Touto gelovou emulzí se nejprve zcela pokryje tělo klíštěte. 
Aktivní látky obsažené v tomto přípravku uvolní bodavý orgán klíštěte – tzv. hypostom. 

Po odpaření antibakteriálně působící alkoholové složky, zhruba v rozmezí pěti až deseti minut, vzniká pevný porézní mikrofilm zakrývající klíště, přičemž nedochází k zabití klíštěte!
 
Pohyb klíštěte je tak omezen, riziko přenosu virů minimalizováno a klíště je připraveno k vyjmutí. 

Vyjímání klíštěte se provádí pinzetou nebo háčkem na klíšťata a to zásadně jemným kývavým pohybem! Letošní novinkou je možnost zakoupení samostatné pinzety na klíšťata či pinzety s bakteriálním ubrouskem.

Po vyjmutí klíštěte se ranka opět zakápne emulzí, která působí antibakteriálně a zabraňuje kontaminaci. 
Rychlé, spolehlivé, bezpečné. 

IXOsafe jako jediný přípravek na trhu klíště nezabíjí a zamezuje tak především obranné reakci - uvolněním slin, které mohou obsahovat Lymeskou boreliózu nebo klíšťovou encefalitidu.

Účinnost přípravku potvrzena znaleckým posudkem Biologického centra Akademie věd ČR.

M2IyY