RAW pro zdraví a krásu
Kuchařská kniha s obsáhlou teoretickou částí RAW pro zdraví a krásu je odpovědí na stále rostoucí trend syrové, nebo také živé či raw stravy. Autorka Jitka Adamová prostřednictvím jednoduchých receptů na polévky, hlavní jídla, dezerty a nápoje ukazuje, jak (ne)vařit rychle, ale přesto výtečně a zdravě. Syrová strava není jen módní záležitostí, je to styl života – života plného energie, pozitivního přístupu, s nímž se pojí krása a duševní pohoda. Vyzkoušejte jedinečné recepty, k jejichž nevaření potřebujete otevřenou mysl, mixér a jen „hrstku“ surovin. RAW pro zdraví a krásu je kniha pro všechny vegetariány, vegany, vitariány, ale i pro ty, kdo chtějí (ne)vařit jednoduše, výtečně a zdravě!
Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.
Kulajda s houbičkami shiitake
Slunečnicové semínko namočte přes noc do vody. Ráno vodu slijte a slunečnici umixujte do hladka spolu s očištěnou cuketou a vypeckovaným oloupaným avokádem.
Umíchejte marinádu ze sójové omáčky tamari a sezamového oleje, vložte do ní houby a nechte asi hodinu marinovat. Poté slijte marinádu a nakrájejte houby na tenké plátky.
Celer očistěte, oškrábejte vypouklou stranu a nakrájejte ho najemno.
Kopr oberte ze stonků a nasekejte, vmíchejte do polévky. Polévku dochuťte solí, sirupem z agáve a citronovou šťávou, až dosáhnete požadované sladkokyselé chuti.
Ohřejte polévku na 42 °C a vložte do ní houby s celerem. Podávejte teplé, nejlépe v zimě.
Co potřebujete:
80 g / ½ šálku slunečnicových semínek
2 středně velké cukety
1 zralé avokádo
4 větší hlavičky shiitake
2 polévkové lžíce tamari
2 polévkové lžíce sezamového oleje
2 řapíky celeru
svazek čerstvého kopru
sůl podle chuti
1 lžíce sirupu z agáve
3 polévkové lžíce citronové šťávy
Raw pizza
Co potřebujete:
• 150 g / 1 šálek zlatého lněného semínka
• 300 g / 2 šálky kešu nebo mandlí
• 1 cibuli
• 240 ml / 1 šálek vody
• hrst čerstvých bylinek – oregano, tymián, rozmarýna
na rajčatový protlak:
• 55 g / 1 šálek sušených rajčat
• 2 střední rajčata
• 2/3 šálku nasekané červené papriky
• pár lístků čerstvé bazalky
• ½ šálku čerstvého koriandru
• 1 stroužek česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 lžičku citronové šťávy
• 1 lžičku jablečného octa
• sůl, černý pepř, oregano
na ozdobu:
• 1 papriku
• hrst rukoly
• 100 g / 2/3 šálku černých oliv
• 1 červenou cibuli
Lněné semínko rozemelte v mlýnku na kávu a namočte asi na 3 hodiny do vody (zalijte ho jen jedním šálkem vody, ať může nabobtnat a vy zároveň nemusíte vodu slévat. Mletý len totiž budete slévat jen se značným vypětím sil. Kdybyste si ale chtěli usnadnit práci a namočili celé semínko, budete mít jiný problém – v mixéru ho nerozsekáte).
Přesuňte namočený rozemletý len do mixéru a přidejte kešu, cibuli, vodu a bylinky. Umixujte kompaktní hmotu, ne příliš tuhou, ale ani příliš řídkou – trochu jako klasické těsto na pizzu. Tuto směs vložte mezi dva kusy potravinové fólie, rozválejte válečkem do tvaru pizzy a takové velikosti, jakou vám plát sušičky dovolí. Opatrně překlopte budoucí korpus z fólie na plát sušičky vyložený pečicím papírem a sušte asi 4,5 hodiny z každé strany.
Usušený korpus sundejte ze sušičky. Všechny ingredience na protlak spolu rozmixujte do požadované hladkosti a potřete korpus. Zeleninu na dokončovací fázi očistěte, pokrájejte a naaranžujte na pizzu tak, jak bude lahodit vašemu oku.
Detoxikační koktejl
Co potřebujete:
• 1 okurku
• 1 řapík celeru
• hrst zelené petrželky
• hrst natě koriandru
• hrst čerstvého špenátu
• asi 2cm kousek zázvoru
• 1 bio citron
Postup:
Rozmixujte okurku s řapíkatým celerem, pak přidejte ostatní suroviny a mixujte do hladka. Připravte se na zeleninovou bombu a směle podávejte.