Vtipné kaše - Namíchejte si ty vaše
Objevte s námi zdravé a dobré kaše: sladkou a přitom zdravou snídani či svačinu, ale třeba i slanou verzi jako rychlý oběd či večeři! Vždy s čerstvými surovinami a mnoha důvtipnými doplňky pro vaše zdraví.
Kaše jsou hitem zdravé výživy číslo jedna, a navíc tak praktické! Jejich kouzlo tkví ve snadné přípravě a výživové hodnotě, ovšem také v rozmanitosti chutí a rafinovanosti kombinací všemožných zdravých surovin. S pomocí této knihy vykouzlíte během chvilky sladkou či slanou kaši přesně podle svého gusta. Naučíme vás vařit kaši jáhlovou, čirokovou, pohankovou, špaldovou, ale třeba i kaši z quinoy, tsampy či teffu. Poradíme, jak si snadno připravit rostlinná mléka (např. ovesné, mandlové, kokosové, rýžové), čím si kaši zdravěji osladit (všechny zdravější alternativy cukru – sirupy, panela, obilné slady, melasa…). Vysvětlíme, jak a kdy používat všechny možné důvtipné doplňky - zdravé tuky a oleje, oříšky, semínka, koření a bylinky a další suroviny, co se do a na kaše vejdou.
K dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz.
Jáhlová perníková kaše
• 1 porce
• příprava: 15 minut – blesková kaše
• bez laktózy
• bez lepku
250 ml tekutiny (nejvíce se hodí mandlové nebo živočišné mléko)
60 g nahrubo pomletých jáhel
špetka soli
přírodní sušené ovoce – švestky, meruňky, moruše nebo rozinky
med nebo jiné tekuté sladidlo
vlašské ořechy na ozdobu
½ lžičky čerstvé kůry z chemicky neošetřeného citronu
velká špetka perníkového koření
1 lžička přepuštěného másla (ghí)
případně hotové perníčky ke zdobení
Postup:
Do rendlíku dejte tekutinu, špetku soli a nahrubo pomleté jáhly. Za občasného míchání přiveďte k varu. Jak se teplota tekutiny zvyšuje, míchejte častěji, ať se v kaši neutvoří hrudky. Jakmile se objeví bubliny, stáhněte plamen na minimum, stále míchejte a vařte do zhoustnutí – trvá to přibližně 5 minut.
Hotovou kaši odstavte, vmíchejte do ní citronovou kůru, a jakmile vychladne na teplotu, která vám nespálí jazyk, můžete přimíchat med. Použijete-li jiné tekuté sladidlo, můžete jej vmíchat do kaše dříve.
Na talíři posypte perníkovým kořením, ozdobte vlašskými ořechy, dochuťte kouskem přepuštěného másla a sušeným ovocem.
Pohanková kaše
s mákem a badyánem
• 1 porce
• příprava: 20 minut
• bez laktózy
• bez lepku
200 ml tekutiny (nejvíce se hodí semínkové mléko)
50 g pohankové lámanky, propláchnuté studenou vodou
sladidlo (nejvíce se hodí med)
přírodní sušené švestky (asi 4 kusy)
1 lžíce nemletého máku
1 hvězdička badyánu
špetka soli
Postup:
Sušené švestky nakrájejte na malé kousky a nechte si je zatím v misce stranou, namočené do teplé vody. Do rendlíku nalijte tekutinu. Vsypte do ní pohankovou lámanku a přidejte hvězdičku badyánu a špetku soli. Přiveďte k varu, stáhněte na střední plamen a často míchejte. Vařte přibližně 10 minut do zhoustnutí.
Potom odstavte, odstraňte z kaše badyán a vmíchejte do ní rozmočené švestky. Bude-li třeba, doslaďte. Kaši podávejte sypanou mákem. Můžete ji ozdobit i květy třešní, které jsou také jedlé.
Tapioka s růžovou vodou
• 1 porce
• příprava: 25 minut
• bez laktózy
• bez lepku
200 ml tekutiny (nejvíce se hodí kokosové či mandlové mléko)
30 g perel tapioky
1 vanilkový lusk
1 lžička růžové vody
sladidlo
nejvíce se hodí tmavý třtinový cukr nebo javorový sirup
případně semena z ½ granátového jablka na ozdobení
Postup:
Do rendlíku vlijte tekutinu a zamíchejte do ní perly. Nechte 5–10 minut máčet. Mezitím podélně rozkrojte vanilkový lusk a vyškrábněte z něj semínka. Ty přidejte společně se lžičkou růžové vody do rendlíku k perlám.
Obsah rendlíku přiveďte těsně pod bod varu (hladina tekutiny se bude lehce vlnit), stáhněte plamen a mírně vařte přibližně 10 minut. Zpočátku míchejte jen průběžně, ke konci vaření už bez přerušení. Oslaďte a podávejte dozdobené dle chuti.
Tip: Okvětní lístky růže jsou jedlé, používejte ovšem pouze růže chemicky neošetřené.