PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Recepty - vtipné kaše



Vtipné kaše - Namíchejte si ty vaše

Objevte s námi zdravé a dobré kaše: sladkou a přitom zdravou snídani či svačinu, ale třeba i slanou verzi  jako rychlý  oběd či večeři! Vždy s čerstvými surovinami a mnoha důvtipnými doplňky pro vaše zdraví.

Kaše jsou hitem zdravé výživy číslo jedna, a navíc tak praktické! Jejich kouzlo tkví ve snadné přípravě a výživové hodnotě, ovšem také v rozmanitosti chutí a rafinovanosti kombinací všemožných zdravých surovin. S pomocí této knihy vykouzlíte během chvilky sladkou či slanou kaši přesně podle svého gusta. Naučíme vás vařit kaši jáhlovou, čirokovou, pohankovou, špaldovou, ale třeba i kaši z quinoy, tsampy či teffu. Poradíme, jak si snadno připravit rostlinná mléka (např. ovesné, mandlové, kokosové, rýžové), čím si kaši zdravěji osladit (všechny zdravější alternativy cukru – sirupy, panela, obilné slady, melasa…). Vysvětlíme, jak a kdy používat všechny možné důvtipné doplňky - zdravé tuky a oleje, oříšky, semínka, koření a bylinky a další suroviny, co se do a na kaše vejdou.

K dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz.

 

Jáhlová perníková kaše

• 1 porce

• příprava: 15 minut – blesková kaše

• bez laktózy

• bez lepku

250 ml tekutiny (nejvíce se hodí mandlové nebo živočišné mléko)

60 g nahrubo pomletých jáhel

špetka soli

přírodní sušené ovoce – švestky, meruňky, moruše nebo rozinky

med nebo jiné tekuté sladidlo

vlašské ořechy na ozdobu

½ lžičky čerstvé kůry z chemicky neošetřeného citronu

velká špetka perníkového koření

1 lžička přepuštěného másla (ghí)

případně hotové perníčky ke zdobení

Postup:

Do rendlíku dejte tekutinu, špetku soli a nahrubo pomleté jáhly. Za občasného míchání přiveďte k varu. Jak se teplota tekutiny zvyšuje, míchejte častěji, ať se v kaši neutvoří hrudky. Jakmile se objeví bubliny, stáhněte plamen na minimum, stále míchejte a vařte do zhoustnutí – trvá to přibližně 5  minut.

Hotovou kaši odstavte, vmíchejte do ní citronovou kůru, a jakmile vychladne na teplotu, která vám nespálí jazyk, můžete přimíchat med. Použijete-li jiné tekuté sladidlo, můžete jej vmíchat do kaše dříve.

Na talíři posypte perníkovým kořením, ozdobte vlašskými ořechy, dochuťte kouskem přepuštěného másla a sušeným ovocem.

 

Pohanková kaše
s mákem a badyánem

• 1 porce

• příprava: 20 minut

• bez laktózy

• bez lepku

200 ml tekutiny (nejvíce se hodí semínkové mléko)

50 g pohankové lámanky, propláchnuté studenou vodou

sladidlo (nejvíce se hodí med)

přírodní sušené švestky (asi 4 kusy)

1 lžíce nemletého máku

1 hvězdička badyánu

špetka soli

Postup:

Sušené švestky nakrájejte na malé kousky a nechte si je zatím v misce stranou, namočené do teplé vody. Do rendlíku nalijte tekutinu. Vsypte do ní pohankovou lámanku a přidejte hvězdičku badyánu a špetku soli. Přiveďte k varu, stáhněte na střední plamen a často míchejte. Vařte přibližně 10 minut do zhoustnutí.

Potom odstavte, odstraňte z kaše badyán a vmíchejte do ní rozmočené švestky. Bude-li třeba, doslaďte. Kaši podávejte sypanou mákem. Můžete ji ozdobit i květy třešní, které jsou také jedlé.

 

Tapioka s růžovou vodou

• 1 porce

• příprava: 25 minut

• bez laktózy

• bez lepku

200 ml tekutiny (nejvíce se hodí kokosové či mandlové mléko)

30 g perel tapioky

1 vanilkový lusk

1 lžička růžové vody

sladidlo

nejvíce se hodí tmavý třtinový cukr nebo javorový sirup

případně semena z ½ granátového jablka na ozdobení

Postup:

Do rendlíku vlijte tekutinu a zamíchejte do ní perly. Nechte 5–10 minut máčet. Mezitím podélně rozkrojte vanilkový lusk a vyškrábněte z něj semínka. Ty přidejte společně se lžičkou růžové vody do rendlíku k perlám.

Obsah rendlíku přiveďte těsně pod bod varu (hladina tekutiny se bude lehce vlnit), stáhněte plamen a mírně vařte přibližně 10 minut. Zpočátku míchejte jen průběžně, ke konci vaření už bez přerušení. Oslaďte a podávejte dozdobené dle chuti.

Tip: Okvětní lístky růže jsou jedlé, používejte ovšem pouze růže chemicky neošetřené.

 

ZTFlYTAw