PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Slovo šéfredaktora



Vážení čtenáři!

S nástupem zatím velmi žhavého dubna přichází nové číslo našeho časopisu. A přináší i jedno horké téma: Automatický výdej léků. Ano, vedle automatu na Pepsi a bagety jeden ještě na ibuprofen a nějaké to antacidum… O možných pro a také proti, o důvodech, proč o něčem takovém jsou vůbec nějaké úvahy a debaty vedeny, najdete více v článku magistra Adama Tietze. Zcela chápu, že někteří jen při vyslovení něčeho takového reagují jako jisté zvíře na červený hadr.

E-recept je s námi již šest let a stále se má čemu učit! Popřejme mu tedy mnoho dalších let ve službě. Současně doufejme, že jeho nové funkcionality usnadní život všem zúčastněným, tedy pacientům, lékárnám i zdravotním pojišťovnám.

Střevní biom a jeho rovnováha se pro mnohé jeví jako lék téměř na vše. Minimálně soudě podle množství vědeckých studii na toto téma je celkem snadno takto uvažovat. O tom, co jsou probiotika nové generace, jak fungují, co musejí splňovat a o mnohém dalším, pojednává další článek Co jsou probiotika nové generace?

Nakonec, jak je již delší čas zvykem, tentokrát pod názvem VZÁCNÉ, VZÁCNĚJŠÍ, NEJVZÁCNĚJŠÍ – důležité je vědět opět něco málo k onemocněním vzácným, tentokrát ultravzácným.

Přeji všem krásné jaro a klidnou mysl. S tím, co se děje okolo nás, většinou stejně nic moc neuděláme.

 

 

Martin Štula

NWQyNDIz