PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Slovo šéfredaktorky



Vážení čtenáři,

zdravím Vás v novém roce a přeji všem úspěšný rok 2019 plný zdraví a nových zážitků. Jak jste prožili konec roku a Silvestra? My parádně, hned po Vánocích jsme s rodinou vyrazili na hory do Harrachova, užít si lyžovačku. Počasí nám sice moc nepřálo, ale vynahradilo nám to až 31.12.. Poslední den v roce byl krásný, slunečný a veselý. Za to 1.1. pršelo celý den, ale nám to nevadilo, pouštěli jsme si jeden film za druhým a relaxovali. Někdy to má něco do sebe. A teď už hurá do práce. 

V minulém vydání jsem Vám slíbila, že Vám budeme přinášet aktuální informace z Vašeho prostředí . Na „ horkých  tématech“  spolupracujeme s advokátní kanceláří SEDLAKOVÁ LEGAL, s.r.o., konkrétně s Adamem Tietzem, který pro Vás články píše. 

Dnes se dočtete o spuštění projektu ověřování pravosti léčiv podle Nařízení Evropské komise (EU) 2016/161.

Nařízení platí od 9. února 2019. Podle Novely zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech, která byla schválena Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR a následně i Senátem, byly odloženy sankce (k 1. 1. 2020) za případné chyby v postupu při ověřování. Jde o přechodné opatření („soft launch of alerts“), které má předejít zhoršené dostupnosti léků pro pacienty. Bohužel se padělané přípravky do dodavatelského řetězce dostávají jednak skrze nelegální trh, jednak přes trh legální.

Přeji Vám pěkné počtení a hlavně pevné nervy.

Těším se na viděnou

 

OWIxNjN