PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Štěpán Benoni: Ve všem můžu být dobrý



Štěpán Benoni:
Ve všem můžu být dobrý

Štěpán Benoni je jedním z nejobsazovanějších seriálových herců poslední doby, ale s blonďatým sympaťákem se můžete potkat i úplně jinde než večer ve vašem obýváku… A tak jsme s osmatřicetiletým hercem kromě jeho úspěšné herecké kariéry probírali i jeho velmi netradiční koníček – pozici strážce parku.

Štěpáne, vaši kariéru rozjel v roce 2005 seriál Ulice. Prý jste ale tehdy seriály pohrdal?

Ostře řečeno, ale něco na tom je…

Vida, přitom dnes jste jedním z nejčastěji obsazovaných seriálových herců. Co se změnilo?

Máte pravdu. Tohle své zvláštní dilema jsem vyřešil časem a pochopitelně věkem. Do Ulice jsem nastupoval v době, kdy jsem ještě studoval konzervatoř, dělal jsem výhradně divadlo a tehdy jsem si i myslel, že ve svém životě budu hrát pouze v divadle. Nicméně jsem si říkal, že by bylo dobré zkusit i seriál. Postupem času navíc pochopil, že co se týče řemesla před kamerou, které je oproti divadlu výrazně odlišné, byl by nesmysl tuhle práci nebrat. Dnes by mě ani nenapadlo seriály pohrdat, určitě ne těmi, ve kterých hraju. (směje se)

Asi i v běžném životě je normální, že si člověk něco myslí a život ho potom naučí…

Samozřejmě. Ale seriály nedělám jen z toho důvodu, že potřebuji vydělávat peníze. A upřímně říkám, že jsem až překvapený z toho, jak hodně mě seriálové hraní baví a užívám si, že se můžu živit prací, kterou jsem si vybral. Jen je zbytečné se vymezovat. Každý člověk by měl své řemeslo neustále zdokonalovat, což můžete jenom tím, že budete tu práci dělat a dělat… Ve všem můžu být dobrý, když chci!

Může se vůbec herec živit jen divadlem?

V dnešní době už může, i když je veliký rozdíl dělat autorské divadlo, nebo být někde „klasicky“ v angažmá. Ale po pravdě řečeno, finančně to není žádná sláva… Proto stále opakuji, že herectví je určitý životní styl, záleží také na štěstí a právě na dalších projektech. Proto jsem rád, že dnes jdu ze seriálu do seriálu.

Jen v posledních dvou letech jste se objevil v Ordinaci v růžové zahradě, měl jste hlavní roli v sérii Duch a vídat vás mohou i diváci nejsledovanějšího seriálu současnosti ZOO. Vybíráte si z nabídek?

Já hlavně rád měním pracovní prostředí. Nerad bych byl šest let v jednom seriálu a nehnul se z místa. A podobně to mám i s divadlem. Po škole jsem strávil sedm let v angažmá a myslím si, že to byl můj strop. Jsem rád, že jsem šel na volnou nohu a vyhledával nové projekty, byť je pravda, že posledních deset let se věnuji právě víc seriálům. A žádné výčitky z toho nemám. (směje se)

Jste známý jako milovník přírody, takže nad seriálem ZOO jste asi neváhal, že?

Jasně, zaujalo mě, že se bude natáčet přímo ve skutečné ZOO, jen jsem nedostal roli ošetřovatele lvů, nebo hadů, ale majitele baru. (směje se) Přímo v zoologické zahradě Dvůr Králové jsem bohužel strávil jen pár dní.

Jak to tedy máte se vztahem k přírodě?

Příroda mě vždycky fascinovala a měl jsem potřebu v ní trávit volný čas, ať už jako rybář, nebo třeba jen na procházkách. Narozený jsem sice v Praze, ale už odmala jezdím do jižních Čech a mám pocit, že patřím na Šumavu. Proto jsem se taky před pěti lety přestěhoval, s manželkou jsme přesídlili kousek pod Strakonice do Pošumaví.

Takže se na konci natáčecího dne seberete a vyrazíte směr Jižní Čechy?

Není to tak úplně vždycky. Ale je fakt, že se snažím organizovat si práci co nejvíc k sobě. Ideální pro mě je, že týden pracuji od rána do noci – přes den točím seriály, večer hraju divadlo, a když mám pár dnů volno, jedu domů za manželkou. A když mám volna ještě víc, můžu se věnovat své druhé vášni.

A tou je?

Využil jsem covidové pauzy, abych si splnil svůj dlouholetý sen. Doučil jsem se potřebné a zvládl zkoušky na strážce národního parku, kterého teď během každého volna dělám jako dobrovolník. Mám tedy ještě svůj druhý život, což mi ohromně vyhovuje. (usměje se)

Řekněte mi jako naprostému laikovi – co má za popis práce strážce národního parku?

V podstatě je ze mě to, co byl dřív veřejný činitel, dnes úřední osoba. To znamená, že mám skutečně legitimaci, odznak, a po konzultaci s vedením parku si vyberu nějaký úsek na chráněné krajinné oblasti a tam chodím, hlídám, kontroluji a radím turistům. Je to informační a strážní služba. Dohlížíte na to, že se neporušuje zákon 114/1992 Sb. Zákon o ochraně přírody a krajiny.

Už jste udělil i nějakou pokutu?

Je pravda, že bych mohl, když vidím nějakou nekalost. (usměje se) Ale zatím ne, ani jsem nebyl svědkem žádného většího přestupku a vše s lidmi vyřeším dohodou.

Kolik lidí potkáváte?

Zrovna Šumava je poslední dobou turisticky dost přetížená, obzvlášť v létě to bývá opravdu masakr. Takže je potřeba se o park trochu starat. I tím, jak se za covidu nikam nemohlo, začali ji hojně navštěvovat i lidé, kteří by jinak jeli třeba do Chorvatska. A pak trochu nevěděli, co tam mají dělat, tak dělali nepořádek. V tu chvíli já zasáhnu. Ale taky zasáhnu v momentě, kdy turisté potřebují s něčím pomoct, nebo když se někomu něco stane. Také najdu něco rozbitého, zkusím to opravit, snažím se i vypozorovat chráněné druhy zvěře. Je to opravdu všestranné povolání.

Už vás někdo poznal jako herce a myslel si, že něco natáčíte?

Stalo se mi to už mockrát, na druhou stranu jsem až překvapený, že nikdo právě nezmínil, že tady něco natáčím… Většina lidí pochopila, že jsem strážce, někteří si tedy mysleli, že to dělám z nouze a říkali: „Ježiš, chudáčku!“ (směje se)

A co vy na to?

Vysvětloval jsem, že být strážcem parku je pro mě čest a životní sen. Občas se s někým vyfotím, ale v tu chvíli se to ve mně bije a s omluvou vysvětluji, že tady v lese nejsem za herce, ale snažím se dělat něco jiného. Ale nemám zatím jedinou špatnou zkušenost, a to ani v případech, kdy jsem lidi za něco napomínal… Spíš jsem pochopil, že když už mě lidé poznají, mé rady si pak asi lépe zapamatují a návštěva Šumavy je pro některé pak ještě silnějším zážitkem.

Takže pozvete na závěr české turisty objevovat krásy Šumavy, nebo raději ne, ať jich tam není ještě víc?

Než jsem se stal strážcem, říkal jsem si, ať sem nikdo nejezdí. Teď to samozřejmě říct nemůžu a všechny rád pozvu. Myslím si, že Šumava je velice výjimečná v rámci celého evropského regionu a návštěvu si zaslouží. Jsou místa, která by člověk ve svém životě měl vidět a tam jich je spousty, které jsou ještě turisticky neznámé, přitom atraktivní. Bez nadsázky řeknu, že na Šumavě se dá strávit život.

Za každého počasí v akci!

Obdivovaný herec z televize a divadla, ale také strážce pořádku v NP Šumava. Štěpán Benoni se vrhá do víru dění v největším národním parku srdnatě a s vášní a jak vidíte na fotkách, nehledě na povětrnostních podmínkách… „Mám na sobě mundur, takže je poznat, že jsem strážce. Docela často se mě lidé jdou sami ptát na cestu, nebo na zajímavosti. Je pravda, že člověk musí mít v hlavě velké množství informací a já se stále snažím si je doplňovat. Přeci jen to není moje profese… Alespoň mám dobrý důvod na sobě makat, učit se a dělat něco jiného. Je to nová výzva,“ vypráví nadšeně o svém (ne)veřejném životě v jihočeských lesích.

 

 

 

ODUwNm