PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Unavené oči



Unavené oči

Vypadáte ráno jako po večírku a mezi víčka byste si nejraději dali zápalky? V tom případě na Vás doléhá syndrom unavených očí, který dokáže značně ovlivnit výsledky Vaší práce. Otok, zarudnutí, pálení, nadměrné slzení a mnohé další symptomy nejsou pouze estetickým problémem, jelikož si jejich zanedbáváním můžete přivodit další závažnější onemocnění.

Jak unavené oči vznikají?

Ačkoliv se nepříjemné pocity v souvislosti s očima nejčastěji spojují s hodinami strávenými u monitoru, na jejich únavě se ve skutečnosti podílí i dalších faktory. Pořádně jim totiž dává zabrat klimatizace, průvan či pootevřené okno během jízdy v autě. Oči jsou citlivé také na suchý vzduch, ostré sluneční paprsky, příliš dlouhé sledování televize nebo umělé osvětlení. Kondice oka se navíc zhoršuje s přibývajícím věkem, nedostatkem tekutin a živin. Pokud k tomu celé hodiny čtete v přítmí lampičky nebo se pořádně nevyspíte, jste na nejlepší cestě k červeným a uslzeným očím.

Přidružené problémy

Zarudlé a oteklé oči nejsou jen záležitostí estetiky. Související bolest a další projevy jejich vyčerpání negativně zasahují do našich každodenních činností. Snižují produktivitu tím, že neustále odvádějí naši pozornost a zabraňují nám se plně koncentrovat. Neléčené příznaky mohou dále vést k zánětům spojivek a jiných částí oka, v horším případě zpočátku nevinné projevy vyústí do bolestí hlavy a do přetrvávajících migrén.

První pomoc při unavených očích

V závislosti na příznacích, které Vaše oči trápí, vyzkoušejte některé z následujících doporučení:

Nejlepším řešením problému unavených očí je samozřejmě omezení činností, které oči namáhají či alespoň začlenění přestávek, ve kterých si mohou oči odpočinout. Pouhé překliknutí ze stránky, na níž právě pracujeme, může být pro některé z nás vhodnou formou duševní relaxace, ale očím takový odpočinek neprospěje.

Nejvhodnější formou odpočinku je pohyb na čerstvém vzduchu, popř. alespoň mírná rozcvička u otevřeného okna. Vašemu oku prospěje i prostý dlouhý pohled na zelenou rostlinu nebo do zelené krajiny.

Zcela zásadní pro dobrou kondici oka je dostatek spánku, při kterém dochází k regeneraci a přirozenému zvlhčení

očí. Minimální doba spánku pro dospělého člověka je 6h, důležitá je i jeho kvalita.

Preventivně pro udržení dobrého stavu očí působí pravidelné větrání místnosti, udržování vhodné vlhkosti vzduchu, zákaz kouření a dostatečný příjem tekutin.

K živinám, které jsou nezbytné pro zdraví očí, patří betakaroten. Ve stravě ho najdeme v oranžových a žlutých druzích ovoce a zeleniny, např. v meruňkách, mrkvi, rajčatech apod.

Důležitý pro oči je také zinek, jehož bohatým zdrojem jsou  dýňová a slunečnicová semínka.

Jako účinný prostředek na unavené oči se doporučuje heřmánkový čaj. V tomto případě nejde však o pití, ale o obklady. Heřmánek pomůže zklidnit napjatou tkáň a zmírnit oteklá víčka.

Z  fytoterapie má blahodárné účinky světlík lékařský. Lze jej použít vnitřně i zevně. Kromě obkladů přináší úlevu např. oční gel obsahující světlík lékařský a aloe vera.

Jako akutní rychlá pomoc poslouží přiložení vlažných navlhčených tamponů na oční víčka nebo pouhé palmování, tj. překrytí zavřených očí dlaněmi rukou.

Oblíbené jsou i plátky čerstvé studené okurky přiložené na oči. Tato zelenina totiž obsahuje enzymy, které snižují zánět a díky chladu potlačují otok.

Jistý způsob, jak osvěžit znavené oči, se skrývá ve studených lžičkách. Dvě čisté lžíce dejte na půl hodiny do lednice. Poté je vložte pod oči. Lžíce nesmí být zmrzlé, jen studené.

Zvlhčující oční kapky jsou pomocníkem pro lidi pracující u počítače. Zatímco běžně mrkneme okem přibližně 20-krát za minutu, před monitorem je to zhruba polovina. Své oči proto zvlhčete vždy, když pocítíte pálení, řezání nebo slzíte.

Oči nepřepínejte – trávíte-li většinu pracovní doby u počítače, dovolte svým očím vypnout alespoň večer a věnujte se pro změnu činnostem, při nichž oči tolik nenamáháte.

Objevte sílu masáže očního okolí – střídavě dvěma prsty poklepávejte na oblast kolem očí, jako byste hráli na klavír. Tuto relaxační pauzičku využijte zejména během práce u počítače.

Pracujte rozumně a efektivně – i když máte práce nad hlavu, honička za výsledkem bez odpočinku není vždy tím nejlepším řešením. Pohled do monitoru nebo tištěných dokumentů přibližně jednou za půl hodiny přerušte a zaostřujte chvíli na předměty za oknem nebo v místnosti. Tahle jednoduchá „gymnastika“ pomáhá předcházet únavě očí.

Oči si nemněte – pokožka kolem očí patří k těm nejjemnějším a jakékoli nešetrné zacházení se dříve nebo později projeví.

Nejlepší ochrana je prevence. Navštěvujte pravidelně svého očního lékaře a kontrolujte dioptrie. Pamatujte, že oči se v průběhu času vyvíjí.

Cviky pro unavené oči

Cviky vhodné pro oko se nazývají oční jóga. Její každodenní praktikování může pomoci předejít oční únavě a přispěje k zachování dobrého zraku bez zbytečné únavy. S principy oční jógy přišel již na přelomu devatenáctého a dvacátého století americký lékař William H. Bates. Jeho poznatky se ovšem mezi odborníky nesetkaly s pochopením, proto byl propuštěn ze zaměstnání. To jej však neodradilo a pokračoval v léčení v severní Dakotě a později také v New Yorku. Tvrdil, že všechny poruchy zraku a oka se dají odstranit pomocí série jednoduchých cvičení. I když mnoho lékařů nesouhlasí s některými jeho teoriemi, byl prvním vědcem, který poukázal na to, že oko je sval a pohyb mu prospívá stejně jako ostatním svalům v těle. Oční jóga je výjimečná tím, že procvičením všech svalů kolem očí a uvnitř očí dokáže uvolnit napětí, které vzniká čtením a pohledem na displeje a monitory. Tímto cvičením se oční svaly posilují, uvolňují a prokrvují, stávají se pružnějšími a silnějšími. Je to soubor jednoduchých cvičení, které zahrnují pohyby očí a svalů očního

okolí.

Před samotným cvičením se nejprve uvolněte a protáhněte. Cviky provádějte bez brýlí a ve chvílích, kdy se na ně můžete plně soustředit.

1. Rozcvičení

Zavřete oči a kývejte hlavou - dopředu, dozadu, ze strany na stranu a kolem dokola. Tím si uvolníte ztuhlou krční páteř a necháte oči odpočinout. Cvičení opakujte alespoň 15x v každém směru.

2. Očima nahoru a dolů

Pohybujte očima pomalu nahoru (pohled k nebi) a dolů. Zopakujte 10x.

3. Očima do stran

Pohybujte očima z jedné strany na druhou. Hlavu mějte pořád v klidné přímé poloze. Na každou stranu se dívejte až tak daleko, jak je to možné. Opakujte 10x.

4. Očima do úhlopříčky

Nejdříve pohybujte očima šikmě do levého dolního rohu, poté pravého horního rohu. Opakujte 10x.

5. Kroužení očima

Nejprve kružte očima na jednu stranu, opakujte 5x a poté na druhou se stejným počtem opakování. Pokud během cviků zavřete oči, budete si zároveň masírovat i oční bulvu.

6. Ostření

Natáhněte před sebe ruku, ve které držíte svisle tužku. Zaostřete na horní konec tužky a ruku pomalu přibližujte. Pořád mějte zaostřeno na tužku.

Obdobně můžete pohledem přecházet z tužky vzdálené od očí asi třicet centimetrů na libovolný předmět ve větší vzdálenosti (nejméně pět metrů), například strom za oknem. Zaostřete oko na tužku, pak na vzdálený předmět. Vše 10x opakujte. Potom na několik vteřin zavřete oči a proveďte celý postup ještě jednou. Cvičení provádějte rychle, ale důkladně, aby si oční bulva i čočka na podobnou činnost zvykaly.

7. Uvolnění

Na závěr celého cvičení nezapomeňte oči opět uvolnit. Přiložte na ně dlaně tak, aby oči zakrývaly, ale nedotýkaly se jich. Ujistěte se, že jimi neprochází světlo. Snažte se myslet na pozitivní události a maximálně se uvolnit. Vydržte alespoň tři minuty.

Závěrem

V případě, že nedojde ke zlepšení stavu oka ani po úpravě podmínek v místnosti, začlenění odpočinkových přestávek do denního režimu a zlepšení výživy, navštivte očního lékaře. Zrak je jeden z nejdůležitějších lidských smyslů, náš mozek jeho prostřednictvím vstřebává až 80 % všech informací. Přesto lidé velmi podceňují péči o něj a zanedbávají preventivní prohlídky. Zrak používáte každý den, věnujte mu pozornost a zajděte si na kontrolu alespoň jednou ročně.

                                                                                                                                                                      Lucie Zímová

ZGQ0YTVj