PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

V KUKO se budete cítit královsky



V KUKO se budete cítit královsky

Nezdá se to, a možná vás to zaskočí, ale mezi řekami Labe a Sázava leží úžasná turistická oblast Kutnohorsko a Kolínsko – zkráceně KUKO! Že jste o ní nikdy neslyšeli? Tak to pojďme napravit.

Kolín asi znáte z pohádek a o Kutné Hoře a pražském groši jsme se všichni učili ve škole. Nebojte, do školy vás nepoženeme, ale na dva zábavné medvědy ze seriálu „Pane, pojďte si hrát…“ se podívat můžete. Kutnohorsko a Kolínsko je skvěle dostupná lokalita, která v sobě skrývá čtyři královská města, dýchne na vás historií protkanou těžbou stříbra, úchvatnými památkami, hrady i zámky a nabídne vám nádhernou krajinu jako stvořenou k cestování, toulkám přírodou, sportování, cyklo i pěším výletům a hlavně útěkům mimo civilizaci. Jinými slovy, kdo tu nebyl, o hodně přišel a ani o tom neví.

Pojďte s námi dál a poznejte všechna královská města a jejich okolí. Nejprve se zastavíme v královské Kouřimi, která leží v samotném (astronomickém) středu Evropy! A aby toho nebylo málo, jsou tam středy rovnou dva. Ten pravý leží asi 1,5 kilometru od města a je označen žlutou tyčí. Ten „falešný“ se nachází přímo na Mírovém náměstí.

Může se vám zdát, že městečko s dvěma tisíci obyvateli nemůže ničím překvapit, ale opak je pravdou. Toto místo bylo obýváno už 3000 let před naším letopočtem a naleznete tady několik opravdu unikátních míst. Tím je třeba rozsáhlé městské opevnění nebo gotický kostel sv. Štěpána a goticko – renesanční zvonice, ve které zvony visí obráceně. Pokud budete poznávat dál, tak na jedné z naučných stezek najdete Lechův kámen, od něhož dával podle pověsti kníže Lech znamení praotci Čechovi o tom, kde se usídlil.

A další zajímavostí je skanzen – tedy Muzeum lidových staveb, které najdete jen malý kousek od centra města. Ve skanzenu jsou k vidění stavitelské památky z území středních, východních a severních Čech, a nabízí tak přímé srovnání různých regionálních typů lidové architektury z období od 17. do 19. století. Nachází se zde čtrnáct větších obytných a hospodářských objektů, které doplňuje několik drobnějších památek. Muzeum je celoročně dějištěm mnoha národopisných a dalších doprovodných programů.

V blízkosti Kouřimi můžete navštívit mohylu bitvy u Lipan, pozůstatek kláštera v Klášterní Skalici. Vydat se můžete do blízkého Kostelce nad Černými lesy, kde je otevřen prohlídkový okruh na zámku anebo můžete zajít do Národního muzea pivovarnictví, které buduje Černokostelecký pivovar. Rozhodně nezapomeňte, že v pivovaru mají na čepu Vycpanou vydru nebo Dešťoffku a v kuchyni budou mít dozajista něco k pivu!

Dalším královským městem, které v KUKO můžete poznat, je Kolín. Opět se možná budete divit, ale i v tomto městě, lze strávit dlouhý čas prohlídkou památek a turisticky zajímavých míst. Začněme v samém srdci Kolína, kde najdete nedávno zrekonstruované Bartolomějské návrší, jemuž vévodí chrám sv. Bartoloměje. Při návštěvě návrší poznáte i gotickou zvonici, kostnici a bylinkové zahrádky za chrámem nebo si užijete interaktivní instalaci ve staré škole. Vy, kdo se zajímáte o židovství a židovskou kulturu, nesmíte opomenout návštěvu synagogy a starého židovského hřbitova, od kterého na malou chvíli budete mít v ruce klíč! Stavit se pro něj musíte v městském informačním centru v ulici Na Hradbách.

Poblíž Kolína můžete doprovodit své dětičky na vyjížďku vláčkem po Kolínské řepařské drážce ze Sendražic do Býchor. Společně s dětmi můžete vyšlapat na vodárenskou věž, která v současné době slouží jako rozhledna a z níž můžete za hezkého počasí dohlédnout až do Krkonoš. Nebo se děti mohou převléknout do historických oděvů a na chvíli se cítit jako princezny nebo princové při prohlídce zámku Radim.

A naše „jízda“ královskými městy pokračuje. Právě přijíždíte do Kutné Hory. Ta je dalším z pěti královských měst ležícím v KUKO a navíc se pyšní i zápisem na seznam kulturního dědictví UNESCO. Nejprve si dopřejte procházku historickým centrem od chrámu sv. Barbory, která je ikonou tohoto města. Vedle chrámu vystoupejte na kapli Božího těla, ze které se pokochejte vyhlídkou na vinice a na další památky historického centra. V bezprostřední blízkosti kaple můžete navštívit Galerii Středočeského kraje sídlící v barokní budově jezuitské koleje, která nabízí výstavy moderního umění, ale najdete tady také interaktivní herny pro své ratolesti. Dál do centra města pokračujte Barborskou ulicí, která vás povede kolem Hrádku, sídla Českého muzea stříbra s expozicemi věnujícími se stříbru v Kutné Hoře. Minout byste nemuseli ani malinkaté Muzeum čokolády a kutnohorskou čokoládovnu, jejíž majitelé vzkřísili po 100 letech slávu tradiční čokolády Lidka.

Svoji cestu historickým centrem Kutné Hory musíte určitě vést kolem kostela sv. Jakuba až k Vlašskému dvoru, který byl svědkem ražby pražského groše a zvolení mladičkého polského prince Vladislava Jagellonského za českého krále. Zde ale cesta za kutnohorskými památkami nekončí, protože nezbývá než popojít dva kilometry, které vás dělí od katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele a kostnice v Sedlci. Sedlecký chrám se stal první stavbou katedrálního typu a zároveň největší sakrální stavbou na území Čech a Moravy. Jasné je, že při návštěvě Sedlce byste neměli opomenout i nejnavštěvovanější památku Středočeského kraje, kterou je kostnice. Kostnice je podzemní kaplí hřbitovního kostela Všech svatých, který byl původně součástí cisterciáckého opatství v Sedlci, založeného v roce 1142 panem Miroslavem z Markvartic. Doporučujeme rozhodně prohlídku obou památek s průvodcem, protože jedině tak si budete moci vychutnat krásu kostnice i katedrály ze všech pohledů a dozvíte se určitě i to, co se vygooglovat nedá.

Královská města začínající na písmeno „K“ jste už viděli, tak se pojďme věnovat Čáslavi. Královské město Čáslav se pyšní kostelní věží patřící kostelu sv. Petra a Pavla, která je vysoká 88,2 m a z níž můžete sledovat nejen město, ale i daleké okolí. Náměstí Jana Žižky z Trocnova je se svými 20 000 m2 jedno z největších náměstí v Česku. Město se pyšní dochovaným středověkým opevněním a nově zrekonstruovanou Otakarovou baštou a také je rodištěm oscarového režiséra Miloše Formana. To je výčet, že? A to jsme ještě zapomněli, že je zde nádherně zrekonstruovaná synagoga vystavěná v maurském slohu, kterou najdete v Masarykově ulici s číslem popisným 111.

V okolí Čáslavi pak neváhejte navštívit zámek Žleby, který se stal kulisami pro mnoho pohádek i filmů. Dětem se určitě zalíbí prohlídka obory s bílými jeleny, která je areálu zámeckých zahrad.

 

YTE0MDF