PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Vánoční Tradinář od Dušiček po Hromnice



Vánoční Tradinář od Dušiček po Hromnice

Martina Boledovičová a Martina Viktorie Kopecká

Naši předci rozdělovali ještě v 19. století rok na osm období. Na svatého Martina 11. listopadu začínalo období zvané předzima, následovala zima, a to od svátku Narození Páně 25. 12. Někdy bývá uváděno i datum zimního slunovratu – 21. 12., kdy začínala ta pravá zima, nazývaná také tomášská. Toto období zimy trvalo do svatého Matěje 24. 2., kdy začínal pozimek neboli předjaří.

V této knize se vypráví o období předzimy a zimy, které končí předjařím.

K dostání na www.smartpress.cz

Po sklizni a oslavě úrody nastává čas klidu a odpočinku, který trvá až do chvíle, kdy začínají v zemi rašit první klíčky. Celé toto období sahá od listopadu do února a trvá zhruba čtvrtinu roku. Neodpovídá to ale přesně kalendářnímu období zimy, jak bychom čekali. Když si představíme vegetační neboli zemědělský rok, je to období po sklizni a po oslavách úrody, kdy se vše zazimuje, uchovává a chrání před mrazem a pak tiše spí pod povrchem. Tím, jak ubývá světla, přibývá temnoty, sluníčko zapadá čím dál dříve a my cítíme stále větší chlad. Stromy opadávají, zvířátka si hledají pelíšky.

Temnota je tak hluboká, že musí přijít světlo, a to od zimního slunovratu opět přibývá každým dnem. Je to dobře zařízeno, že v ten samý den u nás ta pravá (kalendářní a astronomická) zima teprve začíná – mrazy, sníh a led tu budou ještě dva měsíce. Ale v období největší zimy už začíná přibývat světla. A to přinášelo vždy to nejdůležitější – naději na nové jaro a novou úrodu. Na to, že zase bude lépe.

Recept na domácí vaječný likér

Několik let jsem hledala dobrý recept na domácí vaječný likér. Některé recepty uváděly syrové žloutky v hotové směsi a toho jsem se bála. Proto jsem byla nadšená, když jsem našla recept na blogu pana
Cuketky, který pracoval s tepelně upravenými žloutky. Vyzkoušela a upravila jsem si ho dle svých
chuťových preferencí.

Míša Lehnerová (Smart Press)

100 ml slazeného kondenzovaného mléka, 250 ml smetany (min. 30 % tuku), 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový lusk (případně ho můžete nahradit domácím vanilkovým cukrem, v tom případě uberte množství moučkového cukru), 6 čerstvých žloutků, 300 ml tuzemáku nebo vašeho oblíbeného rumu, 2 láhve o objemu 0,5 l vymyté horkou vodou.

 

Do hrnce vlijte kondenzované mléko, smetanu, polovinu moučkového cukru a přidejte dřeň z vanilkového lusku. Můžete přidat i samotný vanilkový lusk. Vše rozmíchejte a přiveďte k mírnému varu, následně odstavte a vylovte pomocí sítka vyvařený vanilkový lusk. Do misky dejte žloutky, přidejte druhou polovinu cukru, metličkou rozmíchejte a následně vyšlehejte. Že je hotovo, poznáte tak, že žloutky zesvětlají a za metličkou se tvoří vlnky. Vyšlehané žloutky přidejte do smetanové směsi, rozmíchejte a na mírném plameni při teplotě 75–80 °C míchejte, až krém zhoustne, bude to trvat 5–10 minut. Poté odstavte z plotýnky, nechte lehce zchladnout a přilejte rum. Nakonec rozdělte likér do vymytých láhví. Ty můžete ještě dozdobit podle své fantazie a věnovat přátelům, nebo si na likéru pochutnat doma. Uchovávejte v lednici. Doporučujeme dělat ve větších dávkách, mizí rychle.

ZjI0N2