PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Vlasy



Vlasy

Mgr. Lucie Zímová

Pečujeme o ně, hýčkáme si je jemnými šampony a voňavými kondicionéry, pravidelně si necháváme u kadeřníka zastřihnout konečky a stále to není ono? V tu chvíli nás napadá, co asi děláme špatně.

Jídelníček pro naše vlasy

Jedním ze zásadních faktorů, které ovlivňují stav, zdraví a kondici vlasů i vlasové pokožky, je strava. Omezení stravy vede k opoždění růstu vlasů. Vyloučení bílkovin z našeho jídelníčku má za následek nejen zpomalení růstu vlasů, ale i snížení jejich množství a kvality. Vlasy ztrácejí sytost barvy, dříve šedivějí. Sílu, energii a zdraví vlasů ovlivňují vitamíny, především biotin, B5 a B6, dostatečná hladina stopových prvků (železa, selenu, zinku, fosforu), aminokyseliny síry a minerály vápník a hořčík. Naše vlasy často také reflektují náš způsob života. Nedostatek výživy, stres, únava mohou způsobit, že rostou vlasy jemné, řídké, bez pigmentu, šedivé a vypadávají.

Struktura vlasu

Vlas je v celé své délce tvořen odumřelými buňkami, které se tvoří ve vlasovém váčku, ukrytém ve spodní vrstvě kůže. Je to jediné živé místo, odkud mohou vlasové buňky získat výživu. Neustále zde vznikají nové buňky, které nad sebe vytlačují starší, odumírající, ze kterých se následně tvoří vlasové vlákno.

Životní vývoj vlasů

Růst vlasů začíná už v časné embryonální fázi, první ochlupení na tělíčku se objevuje v 11. týdnu těhotenství, ve 14. týdnu plodu rostou řasy a obočí. Počet a druh vlasových váčků je dán při narození a nedá se nijak ovlivnit. Během života už se další váčky nevytvářejí. Běžný jedinec má 2-5 milionů vlasových váčků. Člověku na hlavě v průměru roste asi 100 tisíc vlasů, světlovlasí jich mají až 140 tisíc, zrzaví cca 80 tisíc. Vlasy rostou ve třech fázích:

1. růstová – anagenní, trvá dva až sedm let a nachází se v ní 85 % všech vlasů.

2. přechodná – katagenní, kdy postupně odumírá papila, která se podílela na vývoji a zásobování vlasu, trvá dva týdny a je v ní cca 1 % vlasů.

3. klidová – telogenní, vlas se uvolnil z papily, pomalu se posouvá nahoru a zůstává v ústí mazové žlázy, dokud nevypadne. Starý vlas je vytlačen dorůstajícím. Tato fáze trvá 3-4 měsíce a nachází se v ní 10-15 % vlasů.

Obnova vlasů je pozvolná a nepřetržitá, každý vlasový míšek funguje nezávisle na ostatních a střídá ho období činnosti a období klidu. Stálá obměna vlasů však neprobíhá beze změn, nová papila je uložena o něco výše než byla předchozí. Zkracováním hloubky vlasového míšku se zhoršuje množství přísunu živin a nový vlas je tak vždy o něco méně kvalitní, tenčí a méně pevný.

Barva vlasů je ovlivněna způsobem uložení a typem vlasového barviva a také optickým působením dopadajícího a odraženého světla. Světlo, které dopadne na vlas, je převážně pohlceno (70 až 95%), malé množství projde vlasem a asi 2 až 20% světla se odrazí.

Přirozené zbarvení vlasů způsobuje melanin, který se skládá z barevné části a bílkovinného nosiče. Barevná složka má polymerní charakter a projevuje se různou chemickou reaktivitou a různým zbarvením.

Změna barvy vlasů je dána snížením produkce melaninu ve vlasové papile. Pokud se jeho tvorba zcela ukončí, zůstane vlas bílý. Šedé vlasy obsahují malé množství melaninu rozptýleného po celé délce.

 

Problémy s vlasovou pokožkou

Tvorba šupin a svědění

Jedná se o přechodné podráždění nebo alergickou reakci, většinou po použití nevhodných přípravků vlasové kosmetiky. Odezní, když přípravek vypustíme.

 

Lupy

Tvorba lupů bývá spojena se zvýšeným výskytem kvasinky Pityrosporum ovale, zvýšeným mazotokem nebo naopak s nadměrným odmaštěním pokožky hlavy. Lupy trpí až 30% populace.Vhodně zvolenými přípravky je lze cíleně léčit. Léčba lupů spočívá v mytí vlasů s obsahem antimykotických látek.

Padání vlasů

Největším problémem s vlasy, který nás trápí, je jejich vypadávání. Ztráta 80 až 100 vlasů denně je zcela normální. Je-li toto množství po delší dobu nad normálem, mluvíme o vypadávání vlasů (alopecie). Rozlišujeme mezi reverzibilní a ireverzibilní formou.

 

Reverzibilní (dočasné) vypadávání vlasů

Všechny typy reverzibilního vypadávání vlasů se vyznačují difuzním (rovnoměrným) nepozorovatelným až výrazným řídnutím vlasového porostu. K příčinám řadíme stres, těhotenství, infekce, nedostatek vitaminů, atd.

 

Ireverzibilní (androgenetické) vypadávání vlasů

Androgenetické vypadávání vlasů se projevuje proměnou konečného ovlasení hlavy na lanugo. Tuto formu vypadávání vlasů vyvolávají mužské pohlavní hormony, testosteron a dihydrotestosteron. U mužského pohlaví se podle průzkumů vyskytuje predispozice u 12-15% osob.

 

Dnes máme dnes spoustu prostředků, jak mu zabránit či jak vzniklé potíže léčit.

V lokální léčbě se u žen i mužů uplatňuje například minoxidil. Má při aplikaci na postižená místa schopnost podnítit vlasové folikuly k tvorbě nových vlasů. U většiny pacientů alespoň stabilizuje úbytek vlasů. Vhodná je rovněž pravidelná masáž vlasové pokožky, nejlépe 2x denně po dobu 2-3 minut, pokožka se lépe prokrví a stimuluje se růst vlasů. Na takto připravenou pokožku můžeme aplikovat vlasová séra.

Nutriční doplňky pro vlasy se mohou podílet na vzniku silného a pevného vlasu. Doporučujeme je jako prevenci proti sezónnímu vypadávání vlasů na začátku podzimu a  na konci zimy. Jejich složení je speciálně sestaveno s důrazem na výživu a posílení vlasů, pro pevnost a kvalitu vlasu jsou pak nejdůležitější složkou aminokyseliny s obsahem síry (cystein a methionin). Tyto přípravky doporučujeme jako prevenci proti sezónnímu vypadávání vlasů na začátku podzimu a na konci zimy. Díky dávkování 1 až 2 tablet denně je užívání jednoduché. V lékárnách máme dnes opravdu širokou nabídku.

 

Vlasové implantáty

Vlasová mikrotransplantace se provádí v lokální anestezii a trvá 2 až 4 hodiny. Je třeba dvou sezení po 6 měsících. Existuje více typů zákroků:

•           štěp: odeberou se vlasové kořínky a folikuly z vybraného místa na hlavě a reimplantují na vybrané místo

•           mikrotransplantace: odebere se plát vlasové pokožky ze zadní části hlavy a je umístěn na oblast bez vlasů

•           implantáty: náhrady z pravých nebo syntetických vlasů

Vlasy znovu vyrostou během 6 měsíců po zákroku a zapojí se do obvyklého cyklu. Nepadají a mohou být okamžitě upravovány a stříhány. Jde o rychlou, diskrétní a účinnou techniku, jejíž nevýhodou jsou vysoké náklady.

Centrum Zdravé vlasy

Při dermatovenerologické klinice pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady existuje specializovaná poradenská ambulance Centrum Zdravé vlasy (CZV), která je určena pacientům, kteří mají dlouhodobé zdravotní problémy s vlasy či vlasovou pokožkou.

Časté mýty

1. Vlasy zesílí stříháním

Ne. Neporostou rychleji ani nezesílí. Růstová část vlasu leží hluboko v pokožce, zkrácení vlasu ji nijak neovlivní.

2. Lze zešedivět přes noc

Ne. Vlasy tvoří neživá rohovina, která nemůže přijít o barvu. Vlivem nemoci nebo šoku dochází k vypadávání vlasů, teprve nové rostoucí vlasy mají méně barviva a jsou světlejší. Vlasy však nevyrostou přes noc, proto nelze najednou zešedivět, pouze kdyby všechny tmavší vlasy vypadly najednou a na hlavě by zůstaly vlasy šedivé, předtím ale překryté pigmentovanými.

3. Častým mytím dojde ke snížení množství vlasů

Ne. Vlasová cibulka je uložená hluboko, proto je chráněna před zevními vlivy. Přípravky vlasové kosmetiky jsou dnes šetrné a určeny ke každodennímu použití.

4. Roztřepené konečky zachrání sérum

Ne. Vlasové přípravky mohou vlas obalit a rozdvojení není chvilku vidět, ale po umytí se vše vrátí do původní podoby.

 

Víte, že:

• Zdravé vlasy obsahují 10% vody. Voda je nezbytná pro zdraví, sílu a objem vlasů.

• Nejvyšší obsah vody je ve vlasovém kořínku, kde se nachází největší počet aminokyselin buněk, které na sebe váží vodu. Od kořínků ke konečkům obsah vody ve vlasech ubývá.

• Charakteristická pro stárnutí vlasů je ztráta schopnosti zadržovat vodu. Snižuje se obsah aminokyselin a lipidů, které tvoří součást buněčných membrán. Jak stárne kůže, stárnou i vlasy a vlasová pokožka.

• V dospívání máme na hlavě asi 620 - 630 vlasových cibulek/l cm2, po padesátce je jich na stejné ploše okolo 450. Cibulky jsou menší, posunují se k povrchu kůže a produkují slabší vlasy.

• Sklon k tvorbě lupů se objevuje u dětí již ve třetím měsíci věku.

• Plodu začínají růst vlasy ve 20. týdnu těhotenství.

• UV záření má vliv i na snížení normálního obsahu tuků ve vlasových strukturách. Výsledkem jsou dehydratované, přesušené a lámavé vlasy s narušenými strukturami.

 

Závěrem

Každý den alespoň jednou myslíme na naše vlasy. Někdo z nás intenzivněji a někdo zase méně. Nejen šaty, ale i vlasy dělají člověka. Právě tak jako naše oblečení často dokonce ještě víc odrážejí vlasy naší osobnost. A krásné jsou jen zdravé vlasy.

 

Zdroje :

http://lost-heart.blog.cz/0809

http://mladazena.maminka.cz/scripts/detail.php?id=384133

http://www.mujmultimarket.cz/infobox/vypadavani-vlasu/

http://www.vlasy.cz/zajimavosti-vlasech-id748.html

 

MjdiYT