PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Vrchlabí – u nás začínají Krkonoše!



Vrchlabí – u nás začínají Krkonoše!

Pokud jste alespoň jednou vyrazili do Krkonoš, nepochybně jste projížděli malebným podhorským městem s romantickým jménem Vrchlabí.

Vrchlabí láká nejen pro svou jedinečnou atmosféru, ale také pro sportovní vyžití, skvělé služby a čistou okolní přírodu. Zkuste sjezdovky, kde se na svou profesionální kariéru připravovala také olympijská vítězka Eva Samková.

Vrchlabí je pro mnoho lidí vstupní branou do Krkonoš a určitě se vyplatí strávit svou zimní dovolenou právě tady. A jaké jsou ty hlavní důvody? Je jich celá řada!

V bezprostřední blízkosti města se nacházejí dvě lyžařská centra pro zdatné i začínající lyžaře. Ti mohou vyrazit například do ski areálů Herlíkovice-Bubákov.

Dvě čtyřsedačkové lanovky, pět vleků a více než 12 kilometrů sjezdovek dělají z Herlíkovic-Bubákova ideální lyžařské středisko nejen pro rodiny s dětmi, ale pro všechny sportovce. Kabinová lanovka vede z parkoviště přímo na sjezdovky a poskytuje perfektní pohodlí. Mezi oblíbené cíle lyžařů patří snowfunpark nebo večerní lyžování. V Herlíkovicích-Bubákově pro večerní lyžování využívají tři kilometry sjezdovek. A to už je pořádné poježdění.

Ani nepříznivé sněhové podmínky neznamenají horší lyžování. Devadesát procent sjezdovek v Herlíkovicích-Bubákově umějí zasněžit umělým sněhem. Středisko nabízí také nový dětský park s pojízdným kobercem, kolotočem a dalšími zábavnými prvky. Zdarma tady zaparkuje více než 450 aut. Hosté mohou přímo v areálu využít ubytování, dvou restaurací a čtyř bister.

Další možností je lyžování ve Ski areálu Vrchlabí – Kněžický vrch: Kebrlák a Kněžický expres. Areál existuje již
od roku 1992 a poslední roky prošel velkými proměnami a modernizací.

Dvě sedačkové lanové dráhy vás dopraví na Kněžický vrch, odkud je krásný výhled na Vrchlabí a okolní panorama Krkonoš. Zajišťují pohodlný přístup na běžecké tratě propojené z běžeckého areálu Vejsplachy ve Vrchlabí s Beneckem a Mísečkami, s délkou až 50 kilometrů.

Podél lanovek a vleků je šest sjezdovek s celkovou délkou téměř sedm kilometrů, které jsou denně upravovány. Na hlavních sjezdovkách je použito technické zasněžování. Středisko je ideální pro rodiny s dětmi. Je zde půjčovna lyží a snowboardů, lyžařská a snowboardová škola, parkoviště, bufetové občerstvení, servis, snowpark.

Vrchlabí však nejsou jen sjezdovky. Žije to tu i mimo ně. Milovníci běžeckého lyžování si zamilují zdejší tratě, které jsou výborně přístupné z parkoviště, a navíc jsou sportovcům k dispozici i v horších podmínkách – jsou totiž uměle zasněžovány. Běžkaři ocení dlouhé kilometry skvěle připravených stop, z nichž jsou některé osvětlené. Jedná se o běžecké tratě v okolí rybníku Kačák v areálu Vejsplachy, na jižním okraji města. Běžecké tratě jsou denně osvětleny do 20 hodin. V blízkosti jsou i homologované závodní běžecké tratě a další běžecké tratě vedoucí do Horní či Dolní Branné, Valteřic a Kněžic a dále přes Benecko na Horní Mísečky. Další stopy pro turistické běžecké lyžování jsou za městským parkem směrem do Lánova nebo Strážného. Celkem Vrchlabí disponuje 35 km pravidelně upravovaných běžeckých tratí.

Přemýšlíte, co budete dělat, až si dosyta užijete lyžování? Zajděte třeba na hokej! Vrchlabí hraje první ligu, druhou nejvyšší českou soutěž. Zimní stadion navíc nabízí i možnost veřejného bruslení.

K té správné dovolené patří také kvalitní ubytování, dobré jídlo a uvolnění ve wellness či na masáži. I v této oblasti nabízí Vrchlabí celou řadu možností. Zdejší hotely, horské chaty i penziony poskytují ubytování pro rodiny s dětmi, páry i party přátel v různých úrovních. A tak si na své přijdou jak milovníci luxusu, tak ti, kteří dávají přednost rodinnému prostředí. Restaurace, kavárny a cukrárny ve městě lákají k posezení a vyhládlí lyžaři si mohou dopřát českou i světovou kuchyni, domácí zákusky a kvalitní kávu.

Při procházce historickým centrem města nezapomeňte načerpat vánoční atmosféru a navštívit Krkonošský pohádkový betlém v zámeckém parku. V dřevěné chaloupce stojí Anče, Kuba, hajnej a Trautenberk u kolébky s dvojčátky Jeníčkem a Mařenkou, opodál jsou k vidění medvědář, vozka s pivovarským šimlem, babka kořenářka, hudebníci a samozřejmě nechybí tři králové. Přijďte se potěšit krásou lidské práce, přírodními materiály, ze kterých betlém vznikl, a poklidnou atmosférou betlému.

Za návštěvu také stojí historické domky v centru, Krkonošské muzeum, které přibližuje historii regionu, zámek, klášterní zahrady či nábřeží Marie Kubátové. A pokud se chcete pokochat krásným výhledem, vyrazte do městského parku za město. Krkonoše tam budete mít jako na dlani.

YjA0NmVmY