PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

VŠI aneb POSTRACH DLOUHÝCH VLASŮ



VŠI aneb POSTRACH DLOUHÝCH VLASŮ

RNDr. Lenka Grycová, Ph.D

Venku se ochladilo, listopad si pomalu podává ruku se zimou, děti vytahují čepice, šály a rukavice a rodiče začínají být ve střehu. Taková čepice je ideální taxík pro vši z jedné dětské hlavičky na druhou. A ta hrůza, pokud máte v rodině jednu či více hlav s dlouhými vlasy. To už je pak na zbláznění. Pojďme si dnes říci něco o mýtech kolem vší, a naopak něco málo velmi užitečných rad.

Co je veš a kolik jich známe?

Člověka mohu napadnout tři druhy vší, veš dětská (Pediculus capitis), veš šatní (Pediculus humanus) a veš muňka (Pthirus pubis). Jak jméno napovídá – veš dětská trápí hlavně dětskou populaci a nárazový výskyt ve školských zařízeních jednou či dvakrát za školní rok je stále samozřejmostí. Jedná se o cizopasný hmyz, vyskytující se výhradně v lidských vlasech a sající lidskou krev. Ostatní zástupci mohou být nebezpečnější, ale naštěstí nejsou tak častí ve výskytu.

Pedikulóza

Napadení vší dětskou je parazitární onemocnění označované jako pedikulóza. Není to onemocnění životu nebezpečné, spíše pokud bychom chtěli popsat jedním slovem, asi bychom řekli „otravné“. Nejčastěji napadení vyvolává svědění, nervozitu, nespavost. U svědění hrozí při opakovaném škrábání postižené pokožky hlavy sekundární infekcí. Pouze velmi vzácně se může vyskytnout zvýšená teplota či zduření mízních uzlin.

Pedikulóza ovšem může způsobovat i psychickou zátěž. Stres, frustrace, pocit vyloučení z kolektivu, pocit viny a stud. Myslím, že tyto poslední položky v nás přetrvávají právě z důvodu, že historicky bylo zavšivení považováno za příznak nedostatečné hygieny. Přestože aktuálně lze toto tvrzení považovat za mýtus, v lidech ten pocit jakési viny stále zůstává.

Jedna z věcí, kterou lidé dělají je, že ve stavu paniky hází do pračky vše, co si myslí že přišlo do styku se vší a je „zamořené“. Ale veš dětská ztrácí při teplotě 18 °C schopnost pohybu přibližně po 35 hodinách a při teplotě 26 °C dokonce už po 24 hodinách. Po 12 hodinách ale již ztrácí schopnost sát krev. Proto dobrovolně vlasy ani neopouštějí.

Další zajímavostí je „pravidlo jednoho centimetru“. Hnidy, které jsou na vlasech ve vzdálenosti 8 mm a méně predikují výskyt živých vší ve vlasech. Pokud se ovšem hnidy vyskytují 1 cm od pokožky a více, je pravděpodobnost nalezení živých vší minimální. Ve výjimečných případech (v letních měsících a vysoké teplotě) lze najít hnidy výrazně dál od kořínku vlasu.

Výskyt vešky

Jak jsem již naznačila, výskyt dětské vši už dávno není spojen s nedostatečnou hygienou. Dokonce jsem našla výrok jednoho parazitologa, že vši mají rády umyté vlasy. Co tedy způsobuje jejich výskyt a v posledních letech i jakýsi nárůst ve společnosti napříč jinými státy? Co se týče nákazy v kolektivu, stačí jedno dítě a už se to šíří. Jelikož zásah proti vši musí být velmi přesně koordinovaný, většinou, než dojde k zastavení šíření, někdo například z rodiny již stihl předat do jiného kolektivu a tak dále.

Výskyt vši dětské nepodléhá povinnému hlášení případu, proto statistická data jsou jen orientační. Na druhou stranu, lze na výskyt usuzovat z objemu prodaných preparátů proti vším, které si lidé zakoupili. Na počtu případů se podílí velkou měrou i získávaná rezistence vši proti používaným látkám a pak také regulace používaných látek z důvodu bezpečnosti pro člověka nebo přírody.

Léčba

Já pamatuji, že maminka občas vzpomínala, jak se na vši používal petrolej, aby se defacto udusily. Tato léčba měla ale dva velmi nepříjemné dopady, a tím byl v první řadě zápach a v druhé řadě při delší expozici podráždění až poškození pokožky hlavy.

Oficiální léčba se za posledních sto let velmi změnila. Možnosti, jak by bylo ideální se zbavit vší je hned několik a lze je rozdělit do tří takových pomyslných celků. Tou první je mechanické odstranění, což znamená hustý hřeben a hlavně trpělivost. Tou druhou je udušení působením nějakého oleje a tou třetí je použití insekticidu.

Insekticidy jsou ve vztahu k léčbě pedikulózy zajímavou skupinou chemických látek. Zatímco při boji s komáry upřednostňujeme repelentní ochranu a insekticidní vlastnosti přípravku jsou spíše bonusem, při boji se zavšivením je to naopak. Důležitá je insekticidní vlastnost a repelentní je spíše bonusem. Insekticidy používané na vši mají dvě roviny, ve kterých jsou sledované:

 

•           bezpečnost vůči pacientovi

•           účinnost versus rezistence

Možná bych měla spíše použít tvar „měly dvě roviny“.

Jen za posledních deset let se situace dost změnila v obou těchto položkách a pokud budeme mluvit o posledním století, pak se jednalo o poměrně širokou cirkulaci látek využívaných k léčbě pedikulózy (Tabulka1).

Vlivem rezistence se možnost léčby průběžně posouvala několikrát od již nefunkčních preparátů k těm ještě funkčním a přitom bezpečným. To ale dost komplikuje život nám s dlouhými vlasy. Sama jsem si prošla situací, jak vyřešit a nebylo to úplně medicínsky v pořádku. Proto vítám jakékoliv inovativní přístupy, které jsou současně bezpečné a pomáhají řešit tuto opakující se situaci.

Z hlediska insekticidů používaných po roce 2000 toho moc nezbylo. Permethrin zůstal pouze v přípravku na léčbu svrabu a je vázán na lékařský předpis.

Lindan obsažený v přípravcích Jakutin gel a Jakutin emulze, byl na konci roku 2007 stažen z prodeje na základě rozhodnutí Evropské komise, která od 1.1.2008 zakázala používání lindanu v zemích EU z důvodu ochrany životního prostředí.

Carbaryl ale už v prostředcích proti vši dětské přibližně od roku 2011 také nenajdete. Z důvodu rizika možné teratogenity byl stažen z humánních přípravků a zůstalo mu použití pouze pro účely veterinární například v prostředku Arpalit pro psy a kočky. A tak jsme se vrátili zpět k přírodním prostředkům a fyzikálnímu zabíjení vší udušením.

Jak tedy na to? Co musíme vědět?

Diagnostika napadení vší dětskou je jednoduchá. Pokožka hlavy vykazuje výrazné podráždění a svědění a po vyčesání objevíte nežádoucí osazenstvo.

Jak jsme již uvedli na začátku, panika není na místě. Nemusíte hned všechno oblečení spálit nebo hodit do pračky na 90°C. Stačí dát někde stranou a po 24 hodinách jsou vši bez jídla již mrtvé.

Neznamená to ovšem, že není třeba zavést určitá režimová opatření. Žádné výměny čepic, šátků, polštářů atd. mezi členy domácnosti. Určitě neposílejte dítě do školy bez patřičného ošetření vlasového porostu. Výskyt vší je potřeba ve škole hlásit, není se za co stydět, vždyť přece vši mají rády „čisté vlasy“. Koordinovaný zásah na hlavičkách dětí včetně jejich rodinných příslušníků dává větší šanci, že se výskyt ve třídě neotočí třeba dvakrát, či vícekrát.

Jelikož s insekticidy je to těžké a na jejich pomoc spoléhat nelze, je třeba zvolit kombinaci přípravku na přírodní bázi a mechanického vyčesávání. U chlapců je možné to vzít tak říkajíc strojkem, protože vši nemají rády vlasy pod 8 mm délky.

A teď k výběru přípravku. Rozhodně vybírejte přípravek určený primárně pro člověka, šamponem pro psy si sice také můžete umýt hlavu, ale riskujete tím zdravotní potíže. Přípravek musí být:

 

•           určen primárně pro člověka

•           bezpečný pro použití u dětí

•           musí účinkovat na všechna vývojová stadia vši

•           musí být snadno aplikovatelný na všechny druhy vlasů

•           následně snadno omyvatelný

•           bez zbytečných dráždivých látek (veš už udělala své)

 

Přípravky jsou na trhu různé. Pokud se budeme bavit o aplikaci, pro krátké vlasy lze zvolit přípravek ve spreji, protože krátké vlasy lze snadno postříkat a následně důkladně vetřít tak, aby byly rovnoměrně ošetřeny všechny vlasy.

U dlouhých vlasů je to složitější – vlasy do pasu, husté, vlnité to už na formu ve spreji není úplně vhodné. Zde doporučuji najít si takový produkt, který je buď ve formě šamponu, nebo přípravek s nějakým aplikačním nástavcem, kterým rovnoměrně nanesete na vlasy.

Důležité je dodržet při aplikaci pokyny výrobce, tedy jak nanést, jak dlouho nechat působit, jak umýt. A co je hlavní, nečekejte moc dlouho s okamžitým zásahem, raději preventivně než pozdě. Pokud se vši v rodině vyskytnou standardně je vhodné ošetřit vlasy všech členů domácnosti. Pokud použijete kvalitní produkt, není ani nezbytná izolace.

 

Zdroje:

Rupeš V., Vlčková J.: Veš dětská zůstává problémem, Dermatol. Praxi, 2009; 3, 13–18.

https://www.sukl.cz/informace-sukl-ze-dne-13-2-2008-1

https://www.sukl.cz/leciva

 

NDAyOGMw