Pohanková kaše s mákem a badyánem
1 porce
příprava: 20 minut
bez laktózy
bez lepku
200 ml tekutiny (viz kapitola o tekutinách na str. 49 a 89), nejvíce se hodí semínkové mléko
50 g pohankové lámanky, propláchnuté studenou vodou
sladidlo (viz kapitola o sladidlech na str. 53), nejvíce se hodí med
přírodní sušené švestky (asi 4 kusy)
1 lžíce nemletého máku
1 hvězdička badyánu
špetka soli
Postup:
Sušené švestky nakrájejte na malé kousky a nechte si je zatím v misce stranou, namočené do teplé vody. Do rendlíku nalijte tekutinu. Vsypte do ní pohankovou lámanku a přidejte hvězdičku badyánu a špetku soli. Přiveďte k varu, stáhněte na střední plamen a často míchejte. Vařte přibližně 10 minut do zhoustnutí.
Potom odstavte, odstraňte z kaše badyán a vmíchejte do ní rozmočené švestky. Bude-li třeba, doslaďte. Kaši podávejte sypanou mákem. Můžete ji ozdobit i květy třešní, které jsou také jedlé.
Rýžová slaná kaše
1 porce
příprava: 30 minut
bez laktózy
bez lepku
250 ml tekutiny (viz kapitola o tekutinách na str. 49 a 89), nejvíce se hodí rýžové nebo kokosové mléko
40 g kulatozrnné rýže, propláchnuté studenou vodou
špetka soli
3 hřebíčky
špetka mleté kurkumy
čerstvě mletý růžový pepř
nať koriandru
1 jarní cibulka, nakrájená nadrobno
čerstvá chilli paprička, nakrájená nadrobno (použijte ji dle vaší chuti)
hrst sezonní zeleniny, očištěné a nakrájené na nudličky (například mrkev, pór, jarní cibulka)
případně 1 lžička sezamového oleje k restování
Postup:
Do rendlíku nalijte tekutinu a vsypte propláchnutou rýži, osolte, přidejte hřebíčky. Kurkumu můžete přidat rovnou (doporučuji) nebo si ji nechte až na závěr ke zdobení. Přiveďte kaši těsně pod bod varu (v tuto chvíli se hladina tekutiny viditelně vlní), stáhněte na střední plamen a vařte za častého míchání přibližně 25 minut.
Mezitím si připravte zeleninu. Očistěte ji, nakrájejte a případně uvařte v páře nebo krátce (2–3 minuty) na sezamovém oleji orestujte.
Z hotové kaše vylovte hřebíčky. Zdobte kořením, koriandrem a vybranou zeleninou.
Uppama
1 porce
příprava: 15 minut + máčení 8 hodin
bez laktózy
250 ml vody
60 g krupice (já používám špaldovou nebo pohankovou)
1 šalotka, nakrájená na kostičky
kousek kořene zázvoru nasekaného na kostičky
½ lžičky žlutých hořčičných semínek
7 kešu oříšků, posekaných nahrubo
10 rozinek
1 lžíce přepuštěného másla (ghí)
1 klínek citronu
sůl
případně chilli paprička a nať koriandru
Postup:
Do pánve se silným dnem vložte přepuštěné máslo a hořčičná semínka, zahřejte a pod stálým dozorem restujte až do chvíle, kdy semínka začnou praskat. Ihned přidejte nakrájenou šalotku a míchejte. Restujte ½ minuty, poté přidejte nasekaný zázvor, kešu oříšky a rozinky. Restujte další ½ minuty a následně zalijte vodou. Osolte, přiveďte k varu a vařte přibližně 3 minuty.
Poté začněte za stálého míchání pomalu přisypávat krupici. Aby se v kaši netvořily hrudky, vezměte si na pomoc metličku. Vařte do zhoustnutí kaše, což trvá nanejvýš 5 minut.
Podávejte s klínkem citronu (citronovou šťávou kaši pokapejte těsně před konzumací) a případně s nasekanou natí koriandru a čerstvou chilli papričkou.
Uppama je moje nejoblíbenější obědová bleskovka, zejména v chladných měsící