PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Zahrada žije - Zahradničíme s dětmi



knižní tip

Zahrada žije – Zahradničíme s dětmi

Jedinečná, zábavná, naučná! Odpojte děti od přístrojů a napojte je na přírodu! 
Užijte si společně strávený čas!

Kniha srozumitelně a zábavně vysvětluje principy zahradničení (nejen) s dětmi, poskytuje kalendářní přehled pro celý rok a slouží jako praktický manuál pro jakoukoli zahradu. 

Je jedinečná v tom, jak se cíleně zaměřuje na zapojení (menších i větších dětí) do veškerého dění. Nabízí spoustu inspirace, jak si v zahradě tvořivě a příjemně hrát v jakékoli sezóně. Tato hra je propojena i s opravdovým pěstováním,  které bude bavit dospělé i děti a díky kterému si společně vypěstují krásnou vlastní úrodu! Celoroční životní cyklus zahrady se prolíná s konkrétními pracovními postupy a činnostmi vhodnými pro děti, formou originálních, ale přitom snadno zvládnutelných projektů. 

Navíc se čtenář dozví spoustu zajímavých detailů ze života zvířat i fungování rostlin. Seznámí se také s hezkými tradičními rituály, které můžeme i dnes s chutí zapojit do moderního rodinného života. A dozví se, jak proměnit svou zahradu v opravdu živé a zajímavé místo plné zeleně, květin a jedlých plodů, plné motýlů i ptáků, záhonků i skrýší: zdroj radosti, úrody a dobrodružství.

Kniha je nabitá autorčinými krásnými fotografiemi z reálného pestrého roku s dětmi na zahradě, návodnými postupy a ilustracemi.

Je určena dětem a jejich průvodcům: rodičům, prarodičům i pedagogům.

Vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.

Bezový sirup

Voňavá smetanová květenství černého bezu rozzáří koncem května keře podél cest, polí i v okolí našich zahrad. Máte-li bez na zahradě, určitě se ho nezbavujte: kromě krásy patří také k velmi chutným a zdraví prospěšným rostlinám. Zkuste si z jeho květů vyrobit sirup pro přípravu osvěžující letní limonády. Je to opravdu jednoduché!

Kdy začít

Až pokvete černý bez, tedy od konce května zhruba do půlky června.

JAK NA TO

1. Sbírání květů

Na zhruba 1 litr bezinkového sirupu je třeba natrhat asi patnáct velkých květenství (čím víc květů, tím intenzivnější chuť sirupu). Sbírejte za suchého počasí a vybírejte pouze ta zdravá, s čerstvě rozvitými květy. Květenství opatrně operte pod tekoucí vodou a oberte ze stopek.

2. Výroba sirupu

Ve velkém hrnci převařte 1 litr vody. Než do ní ponoříte bezová květenství, musí voda vychladnout. Nádobu (ideálně zakrytou poklicí) pak umístěte na 24 hodin do chladného prostředí: do sklepa nebo lednice. Druhý den vodu slijte přes síto, které vyložíte čistou gázou. Tekutina už bude krásně vonět po bezových květech. Přisypejte cukr, přes gázu vymačkejte do směsi dva citrony a přidejte lžíci kyseliny citronové. Směs za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Pozor, příliš vysoká teplota či var by sirup mohly připravit o cenné látky. Hotovou směs můžete nalít do připravených sklenic nebo do lahví, které jsou pečlivě vymyté nebo sterilizované. Víčko je možné ještě zakápnout tvrdým alkoholem.

3. Kde sirup uložit?

Takto připravený hotový sirup uskladněte na chladném místě, bez další konzervace několik týdnů jistě vydrží: pokud ho ovšem nestačíte do té doby vypít. Sirup si můžete také zamrazit ve tvořítkách na led. Podává se s vodou nebo minerálkou a plátkem citronu, limonádu dochutí lístky máty nebo meduňky.

Využití

Sirup z černého bezu není jen lahodný a osvěžující, má také mnohostranné léčivé využití. Květ černého bezu pomáhá při nemocích z nachlazení, oceníte jej tedy při chřipce, bronchitidě, kašli či zánětu dutin. Má rovněž potopudné účinky, používá se tedy při snižování teploty. V neposlední řadě pomáhá s potížemi močových cest a ledvin. Pozor, při nadměrné konzumaci má i mírně projímavé účinky.

Jak se dá dále černý bez využít? Je to rostlina opravdu všestranná, ne nadarmo naši předkové říkali: Před heřmánkem smekni, před bezem však klekni. Květenství můžete usušit pro přípravu čaje, který se pije zejména při nachlazeních. Víte, co je to kosmatice? Květy obalené v těstíčku a osmažené na pánvičce. Zhruba od konce prázdnin dozrávají modročerné lesklé plody: z těch se zase vyrábí sirup, džem či kompot (pozor, syrové sice nejsou jedovaté, ale mají projímavý účinek). Zbylé plody na keři potěší vaše ptačí sousedy, kteří si na nich rádi pochutnají.

Bylinkov. mýdlo

Výroba mýdla je aktivita zábavná pro děti i pro dospělé, hotové mýdlo se pak dá použít jako hezký domácí dáreček ze zahrady. Pokud si netroufáte na výrobu ze základních surovin, mezi které patří i pro děti nepříliš bezpečný hydroxid sodný, není nic jednoduššího než zakoupit si již předpřipravenou sadu. Ta většinou obsahuje připravenou mýdlovou hmotu, aromata a barviva, pipetu i silikonové formičky.

Kdy začít

Kdykoliv, nejlepší je to ale v létě, kdy můžete nasbírat čerstvé voňavé bylinky. 

JAK NA TO

1. Jděte na bylinky

Na zahradě natrhejte bylinky a květy, které chcete do mýdel přidat. Kromě čerstvých lze použít také rostliny sušené.

Do mýdla se hodí: měsíček lékařský, levandule, růžové plátky nebo kvítky sedmikrásky.

2. Rozpouštění mýdlové hmoty

Ve vodní lázni rozpusťte připravenou mýdlovou hmotu, pozor, nesmí se ale začít vařit. Namístě je tedy stálé opatrné promíchávání.

3. Plnění formiček

Tekutou mýdlovou hmotu promíchejte s připravenými přísadami (barvy či vůně) a vlijte do formiček. Nejvhodnější jsou formičky silikonové, pokud použijete třeba plastové bábovičky na pískoviště, raději je nejprve vymažte trochou oleje. Do mýdlové hmoty můžete přidat lístky, okvětní plátky nebo celé květy: nejprve nalijte zhruba třetinu formičky, přidejte rostlinné části a hmotu dolijte až po okraj.

4. Chladnutí a tuhnutí mýdla

Před vyklepnutím formičky by mýdlo mělo dostatečně vychladnout, u malých mýdel obvykle postačí zhruba 10 minut. Pokud tvoříte mýdlo velké, ponechte ho před krájením alespoň jeden den odpočinout. Vyrobená mýdla vydrží několik měsíců až jeden rok.

Kosmetika z přírody

Víte, že jsou rostliny, které dokáží mýdlo dobře nahradit? Obsahují látky zvané saponiny, které ve vodě pění. Asi nejčastěji bývala k mytí a čištění používaná hojně v naší přírodě rostoucí mydlice lékařská. Pokud celou rostlinu rozmixujete v mixéru, pokrájíte a trochu povaříte kořen, vše smícháte a hmotu necháte do vychladnutí vyluhovat, získáte pro přecezení mýdlovitou kluzkou směs, kterou můžete použít jako zaručeně přírodní tekuté mýdlo nebo šampon.

Soutěžní otázka pro vás!

Napište nám názvy tří kuchařek vydaných nakladatelstvím Smart Press, ze kterých jsme vám v minulých vydáních otiskli několik tipů na výborné recepty.

Správnou odpověď pošlete do 14.5.2018 na e-mail: pharmanews@pharmanews.cz a kuchařka La Buchta bude vaše!

 

MDI1M