PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Zase ty uši...



Zase ty uši...


Na otázky odpovídal za výrobce Dr. Ing. Petr Behenský, Neofyt spol. s r. o. 

Návštěvě zdravotnického zařízení se v dnešní době koronavirové pandemie snaží každý vyhnout, seč může. Proto se více než kdy jindy obává každý rodič následujícího scénáře: večer uloží do postele spokojené dítě, které se za pár hodin probudí s pláčem, stěžuje si na bolest ucha a následuje noční cesta na nejbližší pohotovost, kde čekají další vystrašené děti i rodiče s respirátory na obličejích a s obavami, zda si s sebou kromě nepříjemného zážitku neodvezou ještě něco horšího.

Lze takové situaci předcházet?
Do určité míry ano. Vznik zánětu středního ucha je sice podmíněný kombinací více faktorů, ale zvláště u dětí se sklonem k recidivující otitidě je na místě preventivní opatření – zabránit vzniku infekce. Při nedostatečné samočistící funkci nebo při vniknutí nečistot (voda, prach) se může v zevním zvukovodu hromadit nadměrné množství ušního mazu. To může vést ke zhoršení průchodnosti zvukovodu a rovněž ke vzniku podmínek pro přemnožení mikroorganismů, které mohou být zdrojem zánětů středního ucha.

Doporučujete tedy v těchto případech preventivně používat přípravky pro čištění zevního zvukovodu?
Vhodná je aplikace topických přípravků, které jsou založeny na schopnosti rozpouštět ušní maz nebo se mísit s vodou ve zvukovodu tak, aby vzniklý roztok mohl odtéci. Charakteristickým zástupcem jsou ušní kapky Phyteneo Otic Solution, které obsahují směs glycerinu a butylen glykolu. Tato směs zároveň vykazuje osmotický potenciál, který mírní otoky zduřelé tkáně. 
Některé přípravky obsahují navíc antimikrobiální složky, čímž při jejich použití dochází k potlačení případného přemnožení mikroorganismů a tím i možného zánětu. Antimikrobiálního působení může být dosaženo kombinovaně jednak použitím vhodné hlavní složky, dále použitím antibakteriálních látek nebo nastavením jiných vhodných vlastností přípravku. 

Můžete stručně popsat konzervativní léčbu pomocí topických přípravků, které se používají při zánětu středního ucha v počátečních stádiích, kdy – slovy ambulantního lékaře - „to ještě není na píchnutí“? 
Přípravky určené pro tlumení příznaků otitid, zejména pak tlumení bolestí, obsahují v zásadě účinné látky s protizánětlivým, anestetickým a analgetickým účinkem. Může se jednat o kombinaci kortikoidních látek a látek s lokálním anestetickým účinkem (benzocain, lidocain, cinchocain apod.) nebo látek nesteroidní povahy a dalších složek s analgetickými účinky. Jednou z vhodných účinných látek nesteroidní povahy s protizánětlivým a analgetickým účinkem může být cholin salicylát. 

Jak tato léčivá látka působí?
Mechanismus působení cholin salicylátu je založen na působení kyseliny salicylové v ionizované formě a vykazuje řadu účinků nesteroidních látek s protizánětlivými účinky. Kyselina salicylová dosahuje protizánětlivého účinku při koncentraci v krevním séru 150 – 300 microg/ml. V případě, že zánětlivý proces způsobuje rovněž zcitlivění receptorů bolesti, mají salicyláty nepřímý analgetický účinek, neboť inhibicí COX se netvoří v kaskádě dalších navazujících reakcí prostaglandiny E a F, které jsou za reakci receptorů bolesti přímo zodpovědné. Analgetický účinek nastává při koncentraci salicylátů v krevním séru 30 – 100 microg/ml. Cholin salicylát je jednou z účinných složek volně prodejného zdravotnického prostředku třídy III s obsahem léčivých látek - Phyteneo Otic Solution.

Váš přípravek lze zařadit do skupiny fytofarmak. Které rostlinné složky obsahuje?
Další léčivou látkou přípravku Phyteneo Otic Solution je Herbarum extractum ex Calendulae flos cum calyce, Verbasci flos et Hyperici herba, což je ethanolický extrakt směsi bylin (květ měsíčku se zákrovem, květ divizny a nať třezalky), napomáhá regeneraci a stimuluje samočistící schopnost pokožky. Další léčivá látka thymol působí antibakteriálně. Vhodně doplňuje účinky přípravku zejména v případě, že ve zvukovodu ulpí zbytky vody, která může vytvořit prostředí vhodné pro nárůst mikrobiálních infekcí.

ODVhZ