Zeleninová kuchařka – z farmy přímo na váš stůl
Petr Klíma
Co vlastně jíst, když nechceme konzumovat tolik masa, mléčných produktů, cukru a lepku? Vyzkoušejte nejoblíbenější a osvědčené postupy šéfkuchaře, který denně připravuje zdravé, výživné a chutné menu plné zeleniny, luštěnin a zdravých obilovin, jako jsou například jáhly, pohanka či quinoa. Všechny recepty jsou veganské – nepoužívají živočišné produkty, tedy ani mléko a vejce. Řada receptů, v nichž propojuje českou i světovou kuchyni, kterou poznal při svých zahraničních pobytech, je bezlepkových a bez cukru. Nejlepší zelenina je ta čerstvá, a tak autor knihu rozdělil do čtyř ročních období. Kniha obsahuje 98 sezonních receptů, seznamuje s tradiční i pozapomenutou zeleninou, jako je tuřín, vodnice či kadeřávek. Její autor Petr Klíma, který všechny recepty vymyslel, nafotil i sám snědl, je šéfkuchařem kultovní dejvické restaurace Country Life, propagátorem zdravé výživy a úspěšným blogerem
(www.greenwayfood.cz).
Vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz
Polévka z pečeného celeru v uzené paprice
1 menší bulva celeru
2 lžíce uzené papriky (www.benkor.cz)
8 lžic olivového oleje
2 menší cibule
2 lžičky provensálského koření
1 menší brambora
1 lžička polévkového koření
1 červená paprika
200 ml sójové smetany (nemusí být)
mořská sůl
pečivo na krutony
čerstvá petrželka
Postup:
Celer oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostky, které vložíme na malý plech, posypeme uzenou paprikou, osolíme a polijeme asi polovinou oleje. Promícháme a pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na
170 °C do poloměkka. Během pečení mícháme, aby se paprika nepálila, asi po 15 minutách můžeme zlehka podlít vodou.
Cibuli nakrájíme nahrubo, vsypeme na rozehřátý olej, přidáme provensálské koření a restujeme dorůžova. Zalijeme 1,2 l vody, přidáme na kostky nakrájenou bramboru, polévkové koření a sůl. Přivedeme k varu a vaříme, dokud brambory nezměknou.
Papriku nakrájíme na malé kostičky a osmahneme na olivovém oleji doměkka.
Do polévky přidáme upečený celer. Plech, na němž jsme ho pekli, propláchneme trochou vody a taktéž vlijeme do polévky. Rozmixujeme na jemný krém, dle potřeby naředíme vodou. Opět dochutíme solí, přidáme osmaženou papriku a můžeme případně zjemnit sójovou smetanou.
Podáváme s nasekanou petrželkou a krutonky.
Těstoviny s dýní, kapustou a sušenými rajčátky
200 g pšeničných těstovin, ½ dýně Hokkaidó (cca 500 g), olivový olej, 1 lžička sušených, provensálských bylinek, 50 g sušených rajčat, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 250 g kapusty (nejlépe zelené listy), sušené oregano, čerstvá bazalka, sůl, hrst piniových oříšků
Postup: Dýni nakrájíme na menší kostky, zastříkneme olejem, posypeme provensálskými bylinkami a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 20 minut do zhnědnutí. Rajčata vložíme do misky a zalijeme
300 ml horké vody. Těstoviny vložíme do vroucí vody a vaříme asi 6 minut.
Poté necháme (i s vodou) v hrnci dojít. Doba vaření však záleží na konkrétním druhu těstovin.
Cibuli nakrájenou na měsíčky vsypeme do vyšší pánve s rozehřátým olejem a krátce orestujeme.
Po chvíli přidáme na plátky nakrájený česnek a opět krátce orestujeme. Nakonec vložíme na kostky nakrájenou a tuhých vnitřních lodyh zbavenou kapustu, kterou taktéž na oleji chvíli orestujeme.
Podlijeme vodou z máčení rajčat a podusíme, dokud kapusta nezměkne. Trvá to asi 15 minut. Namočená rajčata nakrájíme na menší kousky, přidáme do pánve a 2 minuty prohřejeme. Pokud je to nutné, podlijeme trochou vody. Nakonec vsypeme upečenou dýni a dle potřeby osolíme. Přidáme oregano, uvařené těstoviny, nahrubo nasekanou bazalku a vše promícháme.
Posypeme piniovými oříšky, které můžeme předem nasucho opražit na pánvi.
Salát z červeného zelí s rozinkami a sezamem
½ menší hlávky červeného zelí
3 hrsti sultánek
šťáva z ½ citronu
(nebo 2 lžíce umeocta)
1 lžíce tmavého třtinového cukru
nebo rýžového sirupu
1 lžička mořské soli
2 lžíce olivového oleje
½ lžičky mleté skořice
3 lžíce neloupaného sezamu
Postup: Rozinky namočíme na několik hodin do vody.
Zelí zbavíme košťálu a nakrájíme na jemné proužky, které přesypeme do větší mísy.
Zastříkneme citronem, přidáme cukr, sůl, olej, skořici a rukama několik minut mačkáme, dokud zelí trochu nezměkne.
Vmícháme sezam, přičemž část si necháme na posypání a dozdobení na talíři.