PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 11-12/2017

First slide

Slovo šéfredaktorky

A je to tady! Zdravím Vás, milí čtenáři! A je to tady, rok utekl jako voda a my přinášíme poslední vydání časopisu Pharma News. Byl to rok velmi rychlý, akční a plný novinek. O těch zásadních novinkách jsem již psala v minulém úvodníku, ale k čemu bych se chtěla vrátit je e-recept. Připravili jsme rozhovor s Ing. Lubomírem Caltou o elektronizaci lékáren a e-receptu.

First slide

eRecept v praxi

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) odpovídá na nejčastější otázky lékařů, lékárníků a pacientů v souvislosti s eReceptem. Co je to „eRecept“?

First slide

Elektronizace lékáren a eRecepty

Aktuálním tématem dnešních dní jsou eRecepty. Na téma eReceptů a elektronizace lékáren jsme pohovořili s ing. Lubomírem Caltou, výkonným ředitelem lékárenské sítě Magistra. eRecepty se brzy stanou prakticky jedinou formou předepisování léčiv, jak se na tento krok díváte z pohledu lékárenské sítě Magistra lékárny?

First slide

Salicis Cortex

Časopis Pharma News si nechal 
u Ústavu přírodních léčiv Farmaceutické fakulty Veterinární a farmaceutické 
univerzity Brno vypracovat posudek k látce extrakt vrbové kůry (Salicis cortex)

First slide

Poruchy štítné žlázy

Štítná žláza je tvořena dvěma laloky spojenými můstkem – isthmem a vyvíjí se jako výchlipka trávicí trubice. Je tvořena buňkami - tyreocyty, které jsou uspořádány do váčků - folikulů, uvnitř kterých je tzv. koloid, jenž je zásobárnou dvou základních hormonů štítné žlázy - trijodtyroninu (T3) a tyroxinu (T4). T3 a T4 jsou jodované deriváty aminokyseliny tyrozinu, T3 obsahuje tři atomy jódu, T4 obsahuje čtyři atomy jódu. Štítná žláza produkuje převážně T4 (poměr k T3 se uvádí 8:1).

First slide

Sledujme svět ze správné výšky

V okamžiku vzniku nového života má budoucí lidský jedinec rozměr jedné zárodečné buňky, vajíčka oplodněného spermií. Po devíti měsících nitroděložního vývoje měří donošený novorozenec kolem 50 cm. Za dalších 18 let u nás dosáhne mladý muž tělesné výšky v průměru 180,2 cm a mladá žena 167,3 cm (údaje z VI. celostátního antropologického výzkumu dětí a mládeže, 2001). Tělesný růst je zákonitý a přísně řízený děj. Člověk roste ve srovnání s jinými druhy živočichů poměrně pomalu.

First slide

Šikana na pracovišti

Ačkoliv často převládá přesvědčení, že šikana se objevuje výhradně ve školách nebo v armádě, opak je pravdou. Stále častěji se setkáváme s případy šikany na pracovišti a v zaměstnání. Řada zaměstnanců si často ani nepřipouští, že nevinné žertíky kolegů, nepřiměřená kritika a ponižování ze strany nadřízeného nebo zadávání nesplnitelných úkolů mohou být projevem šikany na pracovišti. Jak tedy poznat šikanu na pracovišti a jak se proti ní bránit?

First slide

Budoucnost léčby HIV

Díky moderním terapeutickým postupům došla léčba HIV v posledních letech takového pokroku, že pacient s pozitivní odezvou na léčbu má šanci na dožití očekávaného věku běžné populace. Počet pacientů celosvětově je však alarmující a neustále roste. Proto je další vývoj v léčbě HIV pro farmaceutický průmysl velkou výzvou.

First slide

Švédská kuchařka - kulinářské tradice Severu

Severská kuchyně je považována za minimálně stejně zdravou jako kuchyně středomořská. Klade velký důraz na kvalitu, čerstvost a lokální původ surovin. Řada z nich roste nebo je běžně k dostání i v našich zeměpisných šířkách (jahody, borůvky, houby a jiné). Popularita zdravé severské kuchyně ve světě narůstá i zásluhou fenoménu New Nordic Cuisine. Vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

First slide

Gábina Dvořáková - rozhovor

Modelka Gábina Dvořáková (28) je aktuálně velmi medializovaná kvůli rozvodu se zpěvákem Václavem Noidem Bártou (37). Od toho s dcerkou Terezkou odešla po vleklých problémech ke svým rodičům do Strakonic. Kromě toho, že téměř pověsila modeling na hřebík, se vrátila k věcem, které dělala v minulosti. Momentálně je tedy učitelkou na plný úvazek a soustředí se především na vlastní rozvoj a tříletou dceru, která začíná ukazovat své vlohy.

First slide

Vítejte na Broumovsku

Nechte se okouzlit krajem pískovcových skal a barokních památek. Jedinečná skalní města v Adršpachu, Teplicích nad Metují, Ostaši a vyhlídky v Broumovských stěnách. Barokní perla regionu – broumovský klášter, skupina kostelů od otce a syna Dientzenhoferových, drobné sakrální památky. Cyklostezky i trasy pro terénní cyklistiku, Geopark Broumovsko, krásné výhledy do krajiny. Fabrika na zážitky, muzea, mlýn i důl v podzemí. Hudební, filmové i divadelní festivaly, regionální produkty a přírodní i...

ZjgyZ