PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 9-10/2020

First slide

Slovo šéfredaktorky

Jak si užít konference ON-LINE! A je to tu zase. Vládní nařízení, špatná epidemická situace, co s tím…….? My se nedáme a všichni musíme jet dál. Časopis vychází a opět vám přináší aktuální téma od Mgr. Adama Tietze, Odpovědnost lékárníků.

First slide

Lékárníci a hlášení podezření na nežádoucí účinky léčiv na SÚKL

Když se řekne SÚKL, většina lékárníků zpozorní. Myšlenky jsou okamžitě zaměřeny na veškerou dokumentaci, která musí být v pořádku pro případnou inspekci SÚKL. SÚKL však zdaleka není pouze kontrolní orgán správné lékárenské činnosti. V oblasti léčivých přípravků zajišťuje, aby všechna léčiva registrovaná v ČR byla kvalitní, účinná a bezpečná.

First slide

Odpovědnost lékárníků – díl první

Lékárníci mají v řetězci osob poskytujících zdravotní péči neodmyslitelné postavení. Je jim svěřena velká škála pravomocí, ale také povinností, kterých v poslední době přibývá. S rostoucím počtem povinností souvisí také zvyšující se riziko vzniku odpovědnosti za případná pochybení. Odpovědnost lékárníků a provozovatelů lékáren můžeme rozdělit do pěti skupin podle toho, z jakého právního předpisu jejich povinnost plyne.

First slide

Syndrom vyhoření se paliativní péči nevyhýbá

Rok 2020 se přehoupnul do poslední třetiny, náš seriál o paliativní péči se letos také pomalu blíží ke konci, ale neznamená to, že se u tohoto tématu setkáváme naposled. Ještě jsme toho spoustu neprobrali a opakování je také matkou moudrosti. Jeden důležitý aspekt ale letos stihneme, a tím je VYHOŘENÍ.

First slide

Pitný režim v těhotenství a po porodu

Těhotenství je opravdu jiný stav. Ženě se mění tělo, psychika, životní priority, zdravotní stav, rutinní návyky, životní styl a výživu nevyjímaje. Každá maminka i každé těhotenství jsou jiné a není možné dát přesné rady, které by platily pro všechny. Přesto by všechny nastávající maminky měly mít na paměti několik základních doporučení a těmi se i přes různé těhotenské nepříjemnosti co možná nejvíce řídit.

First slide

Jakou roli plní ploštičník a třezalka v klimakteriu

Napříč všemi kulturami je považována menopauza za hlavní událost v životě ženy. Objevuje se zhruba mezi 45-55 lety. Asi 15 % žen podle statistik proplouvá klimakteriem bez potíží. Většina (85 %) však potíže související s náhlým poklesem hladiny estrogenu pociťuje (1). Statistiky dále ukazují, že 45 % žen má během klimakteria obtíže velice nepříjemné nebo těžké. 50 – 60 % žen si stěžuje na potíže psychického rázu, jako je nespavost, nesoustředěnost, podrážděnost, úzkostnost nebo deprese.

First slide

Proč jsou vitamíny a minerály nejen v těhotenství důležité

Užívat těhotenské vitamíny má význam po celou dobu, nejvíce však v prekoncepčním období, v třetím trimestru a během kojení. Ženy, které zodpovědně plánují své těhotenství, mohou mít prospěch především z doplňkového příjmu kyseliny listové, jódu a DHA. Kyselina listová prokazatelně snižuje riziko vzniku vážných vývojových vad nervové trubice, pokud se užívá v denní dávce nejméně 400 mikrogramů alespoň měsíc před otěhotněním.

First slide

Vtipné kaše – Namíchejte si ty vaše

Objevte s námi zdravé a dobré kaše: sladkou a přitom zdravou snídani či svačinu, ale třeba i slanou verzi jako rychlý oběd či večeři! Vždy s čerstvými surovinami a mnoha důvtipnými doplňky pro vaše zdraví.

First slide

Vladimír Polívka: Život je velký průzkum

Má velmi slavné rodiče, ale o slávu vlastně až tak moc nestojí. Na podzim ho bude v televizi plno, přesto říká, že se to nesmí přehánět… Stále oblíbenější herec Vladimír Polívka vypráví o volnu, o létě, o zdraví i o nových pracovních příležitostech.

First slide

Neutíkej za hranice, přijeď do Hranic

Malebné město Hranice s historickým centrem, kouzelnými uličkami a podloubím, které skýtá v létě příjemný stín a v zimě chrání před nepřízní počasí, ale také příjemné procházky Zámeckou zahradou nebo historickým parkem kolem řeky Bečvy – to je město Hranice, pyšnící se bohatou historií, památkami, kouzelnou přírodou a v blízkém okolí i výjimečnými přírodními zajímavostmi jako je Hranická propast nebo Zbrašovské aragonitové jeskyně.

YTYwNGU2