PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 11-12/2019

First slide

Slovo šéfredaktorky

Vážení čtenáři, máme tady poslední vydání tohoto roku. Uteklo to jako vždy, neskutečně rychle. Těšila jsem se, že tento rok bude klidnější, milejší, přátelštější, tak nějak prostě lepší než ten loňský. No, úplně tomu tak nebylo. Shon je pořád stejně velký, ne-li větší, na soukromé aktivity nám nezbývá mnoho času, dost se zdražuje a nemocí přibývá. Ale pryč s tím. Blíží se ten nejkrásnější čas, čas Vánoc a dárečků, lyžování a silvestrovské veselí. Radujme se z maličkostí a setkávání.

First slide

Internetová lékárna z pohledu práva

Mnoho z Vás, čtenářů a praktikujících lékárníků, během svého studia na univerzitě asi nepočítalo s tím, jak moc se práce v lékárnách za tak krátkou dobu může změnit. Současná společnost pře-souvá celý život na internet, a to včetně obstarávání svých potřeb. Změna se tak dotkla i lékáren, u kterých je situace odlišná nejen z pohledu práva a povinností spojených s prodejem léčivých přípravků přes internet, ale také z pohledu sociálního.

First slide

Elektronizace lékárenství mění a změní vše

Kdo si ještě pamatuje lékárnu bez počítačů? Zkuste povyprávět mladším kolegyním a kolegům, jak se objednávalo pouze telefonem, zboží se přijímalo z papírových dodáků, jak se úhrady hledaly v papírových věstnících tlustých jako telefonní seznam (vysvětlete také, co to byl telefonní seznam), jak se na recepty psala výše úhrady (podle které se i retaxovalo), fakturovalo se na papírových páskách z kalkulačky, informace o lécích byly ve „spofáku“ a luštění lékařského písma byla dovednost, bez...

First slide

Domácí hospic

Máme tu další číslo Pharma News a s ním další pokračování na téma paliativní medicíny. Tentokrát se zaměříme na domácí péči. Pokusím se přiblížit některé aspekty, které jsou velice důležité a občas přehlížené.

First slide

Konopí, zázračná bylina nejen pro naši psychiku

Když se řekne konopí, většině z nás se pravděpodobně vybaví nelegální droga marihuana a obrys typicky tvarovaného listu. Konopí je ovšem zejména rostlina s mimořádně širokým využitím a to i v lékařství, což jen podtrhuje mimořádný účinek látek, které jsou v něm obsaženy. Je proto si dobré říci, při jakých problémech nám může pomoci, samozřejmě v souladu s legislativními mantinely.

First slide

Česká komora farmaceutických asistentů

Nově vzniklá Česká komora farmaceutických asistentů (ČKFA) se ve svých cílech soustředí na nedostatek odborného personálu v českých lékárnách a prodejnách zdravotnických potřeb. Založením profesní komory chtějí její představitelé upozornit mj. na význam jejich profese, která je podstatným článkem primární péče v České republice a hraje důležitou roli pro zachování kvality a bezpečí i dostupnosti zdravotnických služeb pro pacienty

First slide

Lucie Benešová - Plánování mi dělá radost

Má za sebou bohatou hereckou kariéru, po Novém roce se přesto na televizní obrazovky vrací po delší odmlce. Sympatická herečka Lucie Benešová vypráví o práci na sériálech i tom, proč je podle ní důležité za každých okolností snít.

First slide

Vánoční Kutná Hora

Přijeďte nasát vánoční atmosféru a vydejte se dlážděnými uličkami stříbrné Kutné Hory. Cestou od chrámu svaté Barbory až ke katedrále Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci můžete nasbírat spoustu nezapomenutelných zážitků.

ZjZiYW