PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 01.2014

First slide

Slovo šéfredaktorky

Vážení čtenáři, vítám Vás v novém roce a v prvním vydání Pharma News tohoto roku. Jak jste si užili Vánoce a Silvestra? Doufám, že ve zdraví a v pohodě. To jenom já jsem 23. prosince někde na Staroměstském náměstí ztratila hlas a mám pocit, že chraptím dodnes. A nejen to! 27. prosince jsem si nechala píchnout léčivou látku na zánět šlach v oblasti zápěstí (to asi z toho vánočního úklidu a pečení J) a ejhle, byla z toho pěkná alergická reakce. Musím říct, že s věkem nám toho nějak moc...

N-acetyl glukosamin (NAG)

Koncem minulého roku proběhla českými lékárnami záplava zpráv, kterou bychom mohli považovat za klasický firemní folklór. Jedna firma obviňuje druhou z klamání spotřebitele a nekalé konkurence, druhá kontruje. Proč si to ty firmy nevyřídí mezi sebou? Proč do toho tahají lékárny? Jistě, bylo by lepší, kdyby se to lékáren vůbec netýkalo.

Rakovina tlustého střeva

Nádorová onemocnění jsou obecně velice tíživá pro pacienta, nejen po stránce fyzické, ale hlavně psychické. Rakovina tlustého střeva je ještě mnohem problematičtější, a to vzhledem k četnosti výskytu, bezpříznakovému období, etickým či osobním zábranám ze strany pacienta, které mu brání vyhledat lékaře. Prognózy nejsou vždy nejlepší a vysoká úmrtnost přináší velkou nervozitu jak mezi pacienty, tak mezi lékaři. Jediným možným způsobem jak tento neutěšený trend zlomit, jsou projekty spojené s...

REVMATICKÉ ONEMOCNĚNÍ

Revma je mezi lidmi známým zdravotním problémem. Je správně spojováno s postižením pohybového aparátu, často ve spojení s vlhkem a chladem. Bolesti kloubů, ztuhlost, snížená pohyblivost. Revma je považováno primárně za nemoc kloubů. Původ onemocnění je ale jiný. Artritida, se kterou je revma často zaměňováno, je pouhým následkem revmatického onemocnění, a nikoliv onemocněním samotným.

GREEN COFFEE nová substance

Milióny lidí na celém světě pijí pravidelně kávu nejen pro její znamenité chuťové účinky, ale také kvůli získání energie, pro zlepšení pozornosti a zvýšení fyzických výkonů.

Infekce močových cest

Ledviny jsou párový orgán fazolovitého tvaru na povrchu krytý vazivovou blánou a chráněn tukovým obalem. Tuková vrstva poskytuje ledvinám ochranu před otřesy, nárazy a prochladnutím. Primárním úkolem ledvin je odvádět odpadní a toxické látky z těla prostřednictvím tvorby a vylučování moči. Kromě toho zde probíhají ještě další nezbytně důležité procesy a to: regulace krevního tlaku, udržování acidobazické rovnováhy, hospodaření s vodou a elektrolyty, sekreční a syntetická funkce (produkce...

MUŽI PO ČTYŘICÍTCE Zdravotní komplikace na obzoru

Ze zdravotního hlediska je vstup do páté dekády života u mužů záležitostí dá se říci rizikovou. Zdravotní stav čtyřicátníků sice nelze zhodnotit pouze v závislosti na věku – individuální rozdíly jsou v tomto směru samozřejmě obrovské a závislé na celé řadě faktorů. Obecně však lze říci, že právě v tomto období života se začíná projevovat nenávratnost mládí a na obzoru se objevují četná zdravotní rizika a komplikace, které není dobré odbýt mávnutím ruky.

RÁDA CHODÍM S ANETKOU NA PROCHÁZKY

Iveta Vítová, kterou mnozí z vás možná znají pod dívčím příjmením Lutovská, je známou českou modelkou a moderátorkou. V roce 2009 se stala vítězkou soutěže Česká Miss. Krom tohoto vítězství se pyšní rovněž umístěním v Top 10 na soutěži Miss Universe ze stejného roku a titulem Miss model of the World 2007, které se konalo v Číně. S manželem Jaroslavem Vítem se navíc od října 2013 těší z dcery Anetky.

OWQzYTE1Zj