PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 02.2012

First slide

Slovo šéfredaktorky

Milí čtenáři, Když vycházelo minulé číslo, loučila jsem se s vámi slovy, že nás čeká první konference v letošním roce. Ani jsme se nenadáli a 14. 4. to bude už čtvrtá akce v tomto roce. Všechny konference se moc povedly a já vám za to děkuji. Účast je veliká a všichni dodržují časový program, jen tak dál. Jarní blok zakončíme tentokrát v Liberci 26. 5. 2012.

CELULITIDA

Dřív nebo později postihne přes 80 % žen. Častěji jsou to ženy obézní, ale nevyhýbá se ani štíhlým a mladým dívkám. Většinou při pohledu do přísného zrcadla (např. ve zkušební kabince pod umělým světlem) zjistíme, že na našich stehnech a zadečku vznikají nevzhledné hrbolky. Celulitida. Naštěstí není nikdy příliš brzy ani příliš pozdě vyhlásit celulitidě válku – proti ošklivým dolíčkům, za hladkou pokožku a pevné křivky.

DETOXIKACE – OČISTA ORGANISMU

Jaro je tady! Konečně! Je to nejharmoničtější období roku, a tak se máme na co těšit. Čeká nás doba čím dál větších plusů, nádherné období vlévání nových sil všude, kam se podíváme, včetně nás. Obroda, znovuzrození, probouzení ze zimního spánku. Nemohli jsme se dočkat, aby už konečně zima skončila a teď, když sluníčko svítí, tráva se zelená, se vymlouváme na jarní únavu.

JAK NA NÍZKOENERGETICKÝ JÍDELNÍČEK

Mnoho obézních či lidí s nadváhou přichází za odborníky s představou, že jim problém s nadbytečnými kilogramy pomůže vyřešit jednorázové restriktivní opatření. Jsou často přesvědčení, že hlavním pomocníkem pro redukci nadbytečných kilogramů se jim stane odborníkem předepsaný jídelníček – dieta či potravní doplněk. Ukazuje se, že motivovaný klient opravdu vydrží nějakou dobu předepsaná dietní opatření respektovat a zredukuje váhu. Avšak úbytky bývají bohužel jen dočasné.

BOLEST A JEJÍ LÉČBA MOŽNOSTI PACIENTA

Bolest, jak se asi shodneme, je v naprosté většině případů jevem nežádoucím, o který asi nikdo z nás nestojí. V našem životě se však vyskytuje tak často a z tolika nejrůznějších příčin, že ji mnozí chápou již jako jeho nedílnou součást, kterou je třeba útrpně snášet, případně ji všemožně přechodně tlumit a odsouvat.

CHRONICKÉ ŽILNÍ ONEMOCNĚNÍ

Označení „chronické žilní onemocnění“ je multifaktoriálním pojmem, zahrnujícím všechny anomálie - klinické odchylky, které mají žilní příčinu. Obecně jde o abnormality žilního systému dolních končetin, které se projevují symptomy a klinickými příznaky. Patří k nejčastěji se vyskytujícím zdravotním problémům – trpí jím až 40 % populace vyspělých států.

PRO KLOUBY JEN TO NEJLEPŠÍ SHRNUTÍ SOUČASNÝCH POZNATKŮ O VYUŽITÍ GLUKOSAMIN SULFÁTU V PREVENCI A LÉČBĚ OSTEOARTRÓZY

Již několikrát jsme se v našem časopise zabývali tématem artrózy (osteoartrózy), jejími riziky, prevencí i léčbou. Ačkoliv si to leckdy nepřipouštíme, zdravotní obtíže kloubů se dříve či později projeví téměř u každého z nás. A že jejich projevy mohou životu dodat nepříjemně bolestivý a omezující odstín, to jistě potvrdí nejen lidé staršího věku, ale třeba i mladší zástupci z řad aktivních sportovců.

CESTA K TRVALÉ REDUKCI VÁHY NEMŮŽE JÍT POUZE PŘES ŽALUDEK Otázky pro Ivu Málkovou

TIP PRO LÉKÁRNÍKY - VÝCVIK V KOGNITIVNĚ BEHAVIORÁLNÍ PSYCHOTERAPII (KBT) OBEZITY Společnost STOB pořádá ve dnech 20. – 22. 4. 2012 (pátek-neděle) výcvik v kognitivně behaviorální terapii obezity pro mimopražské odborníky – lékaře, psychology, farmaceuty a pod. Během víkendu se seznámíte s teoretickými základy KBT a hlavně s programem, který můžete aplikovat jak individuálně, tak skupinově v lékárnách.

Njk3ZGFh