PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 03.2014

First slide

Slovo šéfredaktorky

Vítejte v květnovém vydání! Nejen, že nám Evropská unie mění plány, jak jsem psala v minulém čísle, ale už nás ani nelákají volby do Evropského parlamentu! Opět jsem si půl víkendu odseděla ve volební komisi, ale na tu hrůzu co jsme čekali, tedy spíše nečekali, u nás v obci byla účast 30 %. To bylo milé překvapení. Čas utíkal a občané chodili a sami se divili, kolik nás volí.

Pozor na klíšťata, v přírodě číhají již nyní!

Jedná se o infekci patřící do kategorie onemocnění s přírodní ohniskovostí. To znamená, že se primárně jedná o onemocnění zvířat, které se vyskytuje v přírodě nezávisle na člověku. Člověk se může nakazit, pokud přijde do takového ohniska a je napaden klíštětem, infikuje se při odstraňování klíštěte ze psů, či jiných zvířat, při kterém došlo k přímému kontaktu kůže (zejména porušené) člověka s klíštětem, nebo když konzumuje nepasterizované (nepřevařené) kozí, případně kravské mléko, či...

Terapie astmatu

Astma je chronické celoživotní zánětlivé onemocnění dýchacích cest s komplexní patogenezí, ve které hrají hlavní roli eozinofily (bílé krvinky uplatňující se při alergických stavech, zejm. atopii) a jejich cytotoxicky účinné proteiny. Zánětlivé změny postihující sliznici dýchacích cest vedou ke zvýšené reaktivitě bronchů na širokou škálu podnětů, která se projevuje bronchokonstrikcí (zůžením průdušek).

Klapy, klapity klap, aneb když nás zoubky opustily…

V minulém ročníku jsme se věnovali péči o zuby. Tedy o ty, které jsme dostali do vínku spolu s dalšími vymoženostmi lidského těla. Věnovali jsme se zdraví zubů, preventivní péči, čištění a spoustě dalších užitečných činností, které nám umožňují si udržet vlastní zuby co nejdéle. Ale co se stane pak? Co když o zuby přijdeme?

VZÁCNÉ PŘÍRODNÍ ZLATO – RAKYTNÍKOVÝ OLEJ

Rakytníkový olej (Hippophae rhamnoides oil) ze semen a plodů je cenným produktem, který má hojivé a ochranné účinky na pokožku a sliznice. Za poslední desetiletí bylo publikováno množství pozitivních informací o rakytníkovém oleji. Také se stal v řadě zemí zástupným lékem i cennou obchodní komoditou. Rakytníkový olej je efektivním a účinným léčebným prostředkem s širokým rozsahem působení.

Co pacienty může potkat na dovolené

Jelikož se pomalu, ale jistě blíží doba dovolených, čeká mnohé z nás rozhodování, co s sebou přibalit na pobyt v zahraničí pro případ nepříjemných zdravotních potíží. Zamyšlení je o to důkladnější, pokud s námi budou cestovat i malé děti, na které je třeba myslet přednostně.

LETNÍ INFEKCE HORNÍCH CEST DÝCHACÍCH

Infekce horních cest dýchacích (IHCD) patří mezi nejčastější stesky, se kterými přicházejí pacienti do ordinace praktického lékaře nebo do lékárny. Jedná se o velmi častá onemocnění mívající sezónní charakter, v létě je jejich výskyt spjat s náhlou změnou teplot či změnou klimatu během cestování. Tyto infekty jsou převážně nezávažné povahy, komplikace však můžou nastat u pacientů s oslabenou imunitou, u pacientů s chronickým onemocněním nebo u malých dětí.

Rozhovor s Mgr. Pavlem Petříkem

1. JAK SE VLASTNĚ ZRODILA MYŠLENKA INVESTOVAT DO MODERNIZACE VAŠÍ POBOČKY NÁKUPEM AUTOMATICKÉ VYSKLADŇOVACÍ LINKY A-FRAME?

OTA3YmVhZm