PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 01.2015

Zelené potraviny

ACH TO TRÁVENÍ…Již poněkolikáté se budeme v našem časopisu věnovat „zázračným“ potravinám a doplňkům stravy z nich vyráběných. Tentokrát půjde o takzvané zelené potraviny (green foods), které představují další z hitů moderní péče o vlastní zdraví. A jako vždy nás čeká ponor do zacuchaného klubka pravd, polopravd, lží a přemrštěné reklamy, z něhož lze jen těžko vyplést jednoznačný verdikt.

Čaj jako lék

Bylinné čaje mají dlouholetou tradici. Již naše babičky znaly léčivé účinky bylinek, které se v minulosti také využívaly v lékařství. Protože čas nejde zastavit, vše se vyvíjí a modernizuje, také staré a poctivé bylinné léčivé čaje s historií, jejichž kvalita je ověřena léty, je potřeba ošatit do nových, čistějších a jasnějších linií.

TERAPIE PSORIÁZY

Psoriáza (lupénka) je systémové autoimunitní zánětlivé onemocnění postihující nejen kůži, ale i vlasy, nehty a klouby, charakteristický je pro ni současný vznik četných komorbidit. Onemocnění se vyznačuje často celoživotním recidivujícím průběhem, při správně zvolené léčbě se však daří dostat pod kontrolu a udržet dlouhodobou remisi.

Oční vady v dětském věku

Oční vady bohužel trápí nejen dospělé, ale také děti. Mezi nejčastější handicapy našich ratolestí patří šilhání, dioptrická refrakční vada a tupozrakost. A protože u očních vad platí „čím včasnější odhalení, tím vyšší šance úspěšné léčby“, máte-li podezření, že dítě trpí oční vadou, kontaktujte co nejdříve odborníka.

Pompeho nemoc

Dostali jste se někdy do situace, že jste narazili na něco, o čem jste nikdy neslyšeli? A když jste se zeptali, nedostali jste pořádnou odpověď, protože dotázaný se s pojmem také nesetkal? A čím méně jste se dozvídali, tím více vás to táhlo k dalším informacím? Pojem „Pompeho nemoc“ není v oblasti medicíny až tak známý, nebo bychom měli spíše říci lékařský pojem známý mezi nelékařskou odbornou veřejností natož pak mezi tou laickou. A tak nám nezbývá nic jiného než se doslova „zavrtat“ do...

V každé etapě našeho života potřebujeme tuky – jezme ty správné!

Tuky nás provázejí celý život. Vedle bílkovin a sacharidů jsou jednou ze základních živin, důležitým zdrojem energie pro organizmus, nezbytné pro správnou funkci buněk a hormonů, nositeli vitaminů rozpustných v tucích. Tuky jsou také zdrojem esenciálních mastných kyselin, které náš organizmus nezbytně potřebuje ke svému správnému fungování, ale nedokáže si je vytvořit sám.

CO S VOLNÝM ČASEM, TO BYCH VĚDĚLA OKAMŽITĚ - Otázky pro Štěpánku Duchkovou

Štěpánka Duchková (*16.11.1972), je známou moderátorkou, jejíž tvář si řada z nás spojí zejména s hlavní zpravodajskou relací televize Prima, kterou dlouhodobě uváděla, vedla diskuzní pořady K věci a Nedělní partie. V současnosti se kromě moderování nejrůznějších společenských akcí, kongresů či tiskových konferencí věnuje také přednášení novinářské etiky na Vysoké škole ekonomické v Praze, vyučování na moderátorské škole D3, nebo působí coby lektorka mediálních tréninků.

Slovo šéfredaktorky

Krásný a úspěšný nový rok Vám všem! Letos jsme si pro Vás připravili novinku do časopisu Pharma News. Nejen proto, že letos slavíme již 15let s Vámi, ale i jako takové malé zpestření ke standardním informacím. Každé vydání otiskneme reportáž z cestování. Ale samozřejmě, že ne takové klasické cestování s rodinou, jak by možná každý z Vás čekal. Vymysleli jsme projekt Pharma News na cestách.

YzBjYzg5