PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 02.2015

Slovo šéfredaktorky

Veselé Velikonoce! A je to tady, už jsme zase vyrazili na cesty. Jak jsem již minule zmínila, cestovali jsme vlakem. Nechci dělat reklamu našim vlakovým společnostem, ale musím říct, že jsme využily dvě. A obě dvě byly super. Obsluha, nabídka a chuť jídla naprosto báječná. Palubní servis na jedničku. Příště už jedině vlakem!

Halitóza

Zápach z úst, neboli halitóza, představuje zejména problém společenského charakteru. Jako projev může ovšem od zcela banálních příčin poukazovat i na možný zdravotní problém lokalizovaný nejen do dutiny ústní. Pravidelné čištění zubů tak leckdy k odstranění nežádoucího problému nestačí. Zapáchající dech je samozřejmě velmi nepříjemným projevem, o který pravděpodobně nikdo nestojí.

HIV pozitivní

Human Immunodeficiency Virus, neboli virus lidské imunitní nedostatečnosti způsobující onemocnění AIDS představuje v současnosti jedno z nejzávažnějších globálních zdravotních témat. Od roku 1981, kdy byl o nemoci AIDS učiněn první oficiální záznam, se virem HIV infikovalo těžko uvěřitelných 58 miliónů lidí po celém světě. Přes veškerou snahu na poli léčby a prevence je pandemie AIDS stále nezastavitelná a vyžádala si již přes 22 miliónů obětí.

Posttraumatická stresová porucha

Posttraumatická stresová porucha (PTSP či PTSD, z angl. Posttraumatic Stress Disorder, někdy též posttraumatický stresový syndrom (PTSS), vzniká jako reakce na traumatickou událost. Postižený opakovaně prožívá událost v myšlenkách, snech a fantaziích, snaží se vyhýbat místům či situacím, kde k události došlo. Otřesnou událost může zažít přímo pacient sám nebo jeho blízký člověk, eventuálně může být přítomen pouze jako svědek. V současné době nahlížíme na PTSP jako na stav, kdy selže začlenění...

Terapie Parkinsonovy nemoci

Parkinsonova nemoc (PN) je chronické progresivní neurodegenerativní onemocnění postihující dopaminergní nigrostriatální neurony, v důsledku jejichž zániku dochází k deficitu dopaminu a dalších mediátorů v oblasti bazálních ganglií. V počátečních stádiích PN je úbytek dompaminergních neuronů stranově asymetrický, s progresí onemocnění dochází k jejich úbytku i v druhé mozkové hemisféře.

NEBYLA JSEM PŘÍLIŠ CHVÁLENÉ DÍTĚ: Otázky pro Ester Kočičkovou

Ester Kočičková (* 13.1.1968) je, alespoň podle tradičně uváděného výčtu profesí, českou moderátorkou, textařkou, zpěvačkou a divadelní herečkou. Ze všeho nejvíc je ale, jak to jinak říct, zkrátka Ester Kočičkovou. Škatulkovat ji tedy podle klasicky vžitého systému nemá absolutně žádný smysl.

Amyotrofická laterální skleróza

Lidský život je více než z 50 % realizován pohybem. Pohyb jedince je výsadou živočišné říše a člověk, pokud mu to jeho zdravotní stav nějak neztěžuje, je v pohybu prakticky neustále. Od prvních krůčků malého dítěte, celé období dětství a dospívání, přes aktivní dospělost a pokud má člověk štěstí i dlouho v důchodovém věku.

MTIzNzRkM