PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 04.2016

First slide

Slovo šéfredaktorky

Krásné babí léto! Jak jste si užili letní měsíce? My skvěle, i když trochu jinak. Po dlouhé době jsme léto netrávili u moře, ale v termálech v Maďarsku. A bylo to super. Pak jsme se vydali trochu za sportem do Třeboně na kola. Sportovní výkony se zde podávají velmi snadno. No a ještě jsme vše doplnili zábavou, a to na Sázavafestu. Festival je určen pro všechny věkové kategorie a i pro rodiny s dětmi. Byl prostě super a i naši výherci si jej užili. Krátkou reportáž Vám přinášíme na dalších...

First slide

Jaká síť je pro mě nejlepší?

Častý dotaz, když se baví lékárníci mezi sebou. A není se co divit, kdo není zařazen do nějaké formy sítě, jako kdyby nebyl. Žijeme v době sdružování lékáren do větších celků. Podle výroční zprávy James Dudley Management OTC Distribution in Europe - the 2016 edition obsahující údaje z konce minulého roku, je více než polovina evropských lékáren součástí zcela vlastněné nebo virtuální sítě.

First slide

Posilování imunity

Téma imunity přichází na řadu každý podzim. Každý rok tisíce lidí řeší, jak se ochránit před onemocněními horních cest dýchacích. To nás asi nejvíce trápí. Chřipky, angíny, nachlazení, rýma. Laryngitidy u malých dětí, chronické kašle. Stojí nás to spousty sil, času a peněz. Přivádí to nás i naše okolí do mrzutých nálad. A přitom se tomu dá předejít. Buď úplně, nebo alespoň částečně. Některé metody jsou více vědecké, některé by schválily spíše naše babičky.

First slide

Ostropestřec

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je původem z oblastí jižní Evropy, jižního Ruska, Malé Asie a severní Afriky. Následně byl domestikován v severní a jižní Americe a jižní Austrálii. V našem prostředí zdomácněl a je považován za jeden z největších a také nejkrásnějších bodláků. Mimo to má velmi významné využití ve farmacii a je tedy dobře, že se na něj nezapomíná

First slide

Bakteriální lyzáty - cesta k posílení imunity

Vedle značného množství imunostimulátorů z léčivých bylin představují bakteriální lyzáty kategorii se zcela jasně definovaným účinkem. Mechanismus jejich fungování je znám více než sto let. Uplatňují se hlavně v aktivaci přirozené imunity. Existují však i vědecké důkazy o tom, že jsou schopny navodit tvorbu specifických protilátek proti bakteriálním antigenům

First slide

Jak podpořit imunitu u dětí

Lékárníci a farmaceutičtí asistenti se při své profesi často potýkají s požadavky pacientů, kterak podpořit funkci svého imunitního systému a snížit výskyt běžných respiračních infekcí. Právě opakované infekce zejména horních cest dýchacích jsou nejčastějšími stesky jak dospělých, tak dětských pacientů. Samoléčba méně závažných poruch imunity se zaměřuje na nespecifickou imunostimulaci a imunonutrici.

First slide

Domácí péče

Lidské zdraví je křehká rovnováha mnoha faktorů. V průběhu života se lidé mohou dostat do různých svízelných situací díky svému zdravotnímu stavu. Pokud se onemocnění neomezí pouze na akutní formu, nebo je onemocnění závažné či rozsáhlé, pak se součástí léčebné péče stává také péče domácí.

First slide

MUDr. David Tomášek - rozhovor

V úvodu by nás zajímalo, co vás k plastické chirurgii vlastně přivedlo, proč jste se před lety rozhodl právě pro tento lékařský obor?

First slide

Rozhovor Václav Noid Bárta

„Trapasy já dělám 
pořád!“ Dobrý den přeji. Jako již tradičně, i Vás bych se v úvodu chtěl nejprve bezostyšně zeptat na dětská léta. Jaká je vůbec Vaše první dětská vzpomínka a jaký byl „malý Vašík“, než z něj vyrostl velký Noid? „Jako první si pamatuju, jak mi máma brala dudlík a tvrdila mi, že ho odnesla čarodejnice, to mi byly tak dva roky, stejně jako teď mojí dcerce Terezce. No a jinak jsem byl takovej jako jsem i teď.

OTc3Y