PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 03.2016

First slide

Slovo šéfredaktorky

Měníme se! Krásný den, milí čtenáři. Tak jako každé dítě dorůstá a mění se, jde do puberty, tak i my se měníme. Máme na to nárok, bude nám 16 let. Měníme písmo, měníme styl časopisu a jeho náplň. Už Vás nebavilo číst pouze odborné články, a protože my Vám nasloucháme, všímáme si a ptáme se, co byste chtěli, tak jsme se rozhodli pro změnu. Prolistujte časopis a uvidíte. Uvítáme Vaše názory a tipy na další témata. A přesně nejen ta odborná, ale ta, co se dějí kolem nás, prostě ze života.

First slide

Rozdílné ceny na internetu a v lékárně pacienty odrazují

Martin Kasa: ty kamenné budou spíše na obtíž… Martin Kasa je známá postava českého internetu. V roce 1999 založil a vybudoval eshop Kasa.cz, který, ač dle jeho slov provozně neziskový, prodal za řádově stovky milionů korun. Nyní je ústřední postavou projektu Pilulka.cz, který pod svá křídla láká lékárny, pod příslibem jejich rozvoje. Dvojí ceny, nižší „internetové“ versus vyšší „kamenné“, však k rozvoji lékáren vůbec nepřispívají. Byly diskutovány i na letošní konferenci Pharma Profit....

First slide

Sluneční alergie, basaliom

Sluneční alergie je odborně označována jako tzv. světelná urtikaria (kopřivka) nebo polymorfní světelná dermatóza. Charakterizuje ji svědění, zarudnutí, kopřivka a tvorba pupínků na kůži už po krátkém vystavení intenzivnímu slunečnímu svitu. U alergie na slunce v těle vznikají látky, které již samotným působením slunečního záření u citlivějších lidí vyvolávají změny na pokožce podobné alergické reakci. Počet osob s alergií na oslunění se bohužel stále zvyšuje hlavně v zemích, kde se střídají...

First slide

Klimaktérium - hormony nejsou jediným řešením

Klimaktérium znamená v životě ženy období přechodu od fáze reprodukční, neboli plodnosti, do fáze reprodukčního klidu. Během tohoto období dochází k vyhasnutí činnosti vaječníků a s tím souvisejícího poklesu až vymizení tvorby ženských pohlavních hormonů – estrogenů.

First slide

Nemoc motýlích křídel

Geneticky podmíněné onemocnění kůže epidermolysis bullosa (srov. epidermolysis bullosa congenita), označované také jako „nemoc motýlích křídel“ můžeme ve skutečnosti definovat jako heterogenní skupinu onemocnění podobného klinického obrazu s poměrně vzácným výskytem. Nízká četnost výskytu je však bohužel pravděpodobně jediný kladný fakt, který tuto chorobu provází.

First slide

Nevyléčitelná nemoc Sašenkovi změnila život

Nemoc motýlích křídel je označení pro velmi závažné vrozené onemocnění kůže Epidermolysis bullosa congenita, neboli EB. Lidé s touto diagnózou mají velmi křehkou a zranitelnou kůži, na které se tvoří bolestivé rány a puchýře. Přestože nemoc motýlích křídel nelze dosud zcela vyléčit, daří se zlepšovat péči o takto nemocné. Zásluhu na tom mají organizace DEBRA, které vznikají v mnoha státech po boku specializovaných medicínských center. Také u nás nejdeme charitativní organizaci DEBRA ČR a...

First slide

V kolagenech je zmatek!

To alespoň tvrdí MUDr. Karel Benda, M.B.A., který o nich přednáší na konferencích Pharma News. MUDr. Karel Benda *1962 Lékař a pedagog. Pracoval jako chirurg v Krajské nemocnici v Českých Budějovicích a na II. chirurgické klinice VFN v Praze. Nyní vyučuje na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity a přednáší na odborně vzdělávacích akcích. Můžete se s ním setkat i na konferencích Pharma News.

First slide

Harpagophyt

Lidové léčitelství je sice obecný pojem, který ovšem nelze sjednotit pro celou planetu. To, co je v jedné zemi lidovým léčitelstvím, může být v jiné zemi oficiálně uznávaným lékařským postupem. Obecně uznávané pravidlo říká, že člověk by se měl léčit bylinami, které rostou v jeho přirozeném prostředí. Z tohoto hlediska bychom se měli věnovat heřmánku, lípě, kopřivám, kostivalu, jitrocelu a mnoha dalším léčivkám, které hojně rostou na území České republiky.

First slide

Olga Lounová: vysněný cíl - Dakar

Hezký den přeji. Nezlobte se, ale mě tak fascinuje představa malé dívenky, která se v Osečné řítí z kopce v dřevěné motokárce, že prostě musím začít otázkou, jak a kdy jste se dostala k rallye závodům a co vás na nich tak nadchlo?

First slide

Chuť lahůdkového léta - recepty

Slavný salát Caesar se nejčastěji schovává pod grilovaná kuřecí prsíčka, ale i pod grilovaného lososa či krevety, jindy ho maskují plátky restované slaniny, vejce, kapary nebo dokonce rajčata. Jen málokdo ho umí přijmout takový, jaký ve skutečnosti je – nekomplikovaný a téměř geniálně jednoduchý. Jsem si jistá, …, že ty s tím problém mít nebudeš.

ZTY4Zjcx