PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 9-10/2018

First slide

Slovo šéfredaktorky

Vážení čtenáři, moje poslední věta v květnovém úvodníku zněla: S kým se potkám na Sázavafestu? Překvapili jste mě, když jsme otiskli soutěž o vstupenky na tento festival, začaly se sypat odpovědi. Když jsme soutěž ještě spustili na našem facebookovém profilu Pharma News, vidělo jí přes 11.000 lidí za pár dní. Paráda. S výherci jsem se sice nepotkala, ale někteří byli perfektní a poslali nám své fotografie.

Z Česka dál mizejí léky

Kdo si chtěl před letní dovolenou koupit v lékárně Endiaron, měl smůlu. Volně dostupný lék proti průjmům, který Češi vozí na chatu, k moři nebo na exotické cesty, nebyl nikde na skladě. Místo toho, aby ho firmy dodaly do českých lékáren, vyvezly ho do zahraničí, kde za něj dostaly zaplaceno víc. Opakuje se tak situace předešlých let a lidem v Česku léky chybí.

First slide

Co prozradí vaše střeva

Bakterií je v lidském střevě stejně jako buněk lidského těla. Množství genů je v něm stokrát vyšší než v lidském genomu. Vážit může až půl kilogramu – to vše platí pro osídlení střev člověka, tzv. střevní mikrobiom. Podílí se na trávení živin, chrání střeva před vlivem nežádoucích látek, stimuluje imunitní systém, zajišťuje množství dalších činností.

First slide

SÚKL vymyslel způsob, jak lékárníkům ulehčit práci

SMS zpráva je jedním ze způsobů, jak doručit pacientovi identifikátor eReceptu. V srpnu bylo takových zpráv odesláno přes 300 tisíc. Pro lékárníky to však znamená, že kód obsažený ve zprávě musí ručně přepsat do počítače. Od září si pacient může v chytrém telefonu s připojením na internet zobrazit QR kód eReceptu, který lékárník sejme čtečkou. Vyhledání léku v centrálním úložišti se tak pro lékárníky výrazně zjednoduší.

First slide

Nové možnosti v samoléčbě kašle

Kašel je jedním z nejúčinnějších fyziologických mechanizmů sloužící k očistě dýchacích cest. Patří mezi základní obranné reflexy chránící dýchací cesty před poškozením způsobeným vdechnutím cizího tělesa, před toxickými a dráždivými látkami a napomáhá mukociliárnímu transportu udržovat dýchací cesty volné.

First slide

Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) je asi nejznámější léčivou houbou – zejména v Evropě, která roste poměrně hojně i v našich lesích na odumřelých i živých kmenech a větvích listnatých stromů, nejvíce na podzim. Má vynikající chuť i vůni. Oblíbenou se stala také díky možnosti pěstování. Kromě kulinářského využití je hlíva ovšem důležitá zejména díky širokému spektru obsahu biologicky aktivních látek s mimořádně pozitivním účinkem na lidský organismus s protivirovými, protibakteriálními a...

First slide

Chřipka nebo nachlazení?

Letošní léto vyvolalo spousty rozporuplných pocitů. Zmrzlí, kteří nepřišli, vše rychle vykvetlo, ovocné keře a stromy se prohýbaly pod úrodou tak, že až větve praskaly. O co se víc dařilo sadařům, o to byl větší smutek kvůli obilí, které nemělo dost času zesílit. Pro dovolené to bylo léto jedno z nejlepších.

First slide

Když se zapomíná nejen na jídlo

Na světě je 48 miliónů osob s demencí a číslo stále stoupá. V České republice se odhaduje, že z asi 153 tisíc v roce 2014 vzroste počet nemocných do roku 2020 na 183 tisíc. Demence je degenerativní onemocnění mozku, které významně narůstá s přibývajícím věkem. Řepkový olej není její příčinou a kokosový tuk řešením, jak se v poslední době často říká. Strava jak v prevenci, tak v léčbě má svá specifika, a to od dostatečného příjmu bílkovin přes pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny až po...

First slide

Růst dětí pod kontrolou

Současné výzkumy ukazují, že hlavní strukturou v lidském těle, která řídí dětský růst, je růstová chrupavka dlouhých kostí končetin. Nachází se jen u rostoucího dítěte, na prahu dospě-losti zaniká a růst člověka je definitivně ukončen. S tím souvisí možnost léčby růstovým hormonem, jejíž efekt závisí na délce trvání. Podávání hormonu by mělo být zahájeno co nejdříve, avšak většina pacientů s růstovou poruchou bývá rozpoznána pozdě (v průměru mezi 8. a 10. rokem věku). Tím je délka léčby...

First slide

Recyklovaná kuchařka

Recyklace přebývajících potravin a jídel, kvalitní a promyšlené vaření, inspirativní recepty české i světové kuchyně. Rady, jak ušetřit zdroje, čas a energii.

First slide

Rozhovor - Kateřina Emmons

Je to už pár let, co olympijská vítězka ve střelbě Kateřina Emmons (35) pověsila svoji flintu na hře-bík. Jako čtyřnásobná maminka se ovšem rozhodně nenudí. Děti učí zdravým návykům a dokonce profesně zůstala u své disciplíny. Jak to všechno stíhá?

First slide

Královské město Klatovy

Klatovy, královské město ležící v Plzeňském kraji, nabízí svým návštěvníkům na malé ploše velké bohatství. Město, založené Přemyslem Otakarem II., zdobí nejen architektonické a historické skvos-ty či proslulé karafiáty, ale díky své poloze je toto město také výborným výchozím bodem k návštěvě okolních hradů, zámků nebo šumavských stezek. Četné možnosti turistického a sportovního vyžití jsou zárukou příjemně strávené dovolené či prodlouženého víkendu.

NmZhYmU3ZG