PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 01.2009

Slovo šéfredaktorky

Milí čtenáři, uběhlo pár prvních dnů roku 2009 a, upřímně řečeno, jsem trochu na rozpacích, když na nich zkouším najít něco všeobecně pozitivního. Možná je to tím, že psychologové na celém světě se shodují, že druhé lednové pondělí považují lidé za nejdepresivnější den celého roku. Existují pro to různá vysvětlení: prý se hromadí hned několik negativních faktorů a lidské psychice nepřeje ani počasí.

KAŠEL a léky při kašli užívané

Dýchám, tedy kašlu. To je sice poněkud netradiční obdoba vycházející z Descartova „myslím, tedy jsem“, nicméně je pravdou, že kašel nás provází prakticky celým životem - od narození až do smrti. Někdy jej vítáme, jindy nás obtěžuje a mnohdy také vysiluje a dokonce, „ničí a deptá“, jak už se tak hovorově říká. Kašel je totiž proces, který se pojí s různými stavy, vzniká na základě rozličných příčin a mívá nejrůznější charakter daný jak jeho příčinou, tak individualitou každého člověka.

MULTIVITAMÍNY

O významu vitamínů pro lidský organismus není pochyb. Jaké množství jich však přijímáme v každodenní stravě a je toto množství u všech vitamínů dostatečné? Jak je to s obsahem vitamínů v jednotlivých multivitaminových prostředcích a hrozí nám něco z nadměrného příjmu určitých vitamínů?

MARIHUANA Zelená droga, která má v medicíně červenou

Při pátrání po možném využití „marihuany“ jako léčebného prostředku se nelze vyhnout spletitému labyrintu dezinformací a mýtů, které vyvěrají jak z tábora jejích odpůrců tak příznivců. Neutuchajícím zdrojem těchto „propagandistických informací“ je zejména nepohasínající diskuse o možnosti legalizace marihuany. A tak je tato veskrze nevinná rostlina označována jednou bezmála za metlu lidstva, podruhé pak téměř za jeho spásu.

ASTM A BRONCHIALE

Onemocnění všech věkových kategorií. Astma bronchiale je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest charakterizované zvýšenou reaktivitou na různé podněty,které jsou příčinou bronchiální obstrukce,odeznívající buď spontánně nebo vlivem terapie. Na jeho vzniku se podílí porucha imunity-nejčastěji imunologická přecitlivělost vlivem IgE protilátek, chronická iritace, infekce dýchacích cest,inhalace alergenů / např.pyly,plísně,roztoči/ a další.

ANÉMIE a její nejčastější formy

Anémie, neboli chudokrevnost, jak se tento patologický stav rovněž označuje, se v populaci vyskytuje četněji, než se mnozí domnívají. Podle odhadů jí totiž na celém světě trpí až půl miliardy lidí, ovšem některé zdroje uvádějí až 30% světové populace. Anémie může mít různé stupně závažnosti a její lehčí formy nemusí u pacientů vyvolávat, zejména zpočátku či při pomalém průběhu, žádné jasně rozpoznatelné obtíže, které by jej přivedli k lékařskému vyšetření.

HORDEOLUM A CHALAZION zrna, z kterých nic dobrého nevzejde

Ačkoliv ta dvě podivná slova tvořící téma tohoto článku připomínají spíše jména nějakých bájných bytostí, mytologií se dnes rozhodně zabývat nebudeme. Přihlédneme –li k původu oněch slov, první z nich odvozuje svůj základ zdrobněním latinského „hordeum“, což značí „ječmen“, druhé pak pochází z řeckého „chalaza“, čili „kroupa“.

Na marjánku bacha

Na marjánku bacha Docela rád bych napsal zasvěcený fejeton o účincích marihuany na lidský organismus, a to zejména těch pozitivních, ale docela určitě bych se do toho zapletl a dostal se do křížku s hošma z protidrogového a s doktory přes návyky a taky s vědeckými teoretiky a úředníky z ministerstva spravedlnosti, zdravotnictví a financí a s poslanci obou komor českého parlamentu… jo a taky s manželkou, která by minimálně prohlásila: „Říkej si, co chceš, ale to svinstvo mi domu netahej!“

NmEyZDg2Ym