PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 02.2014

First slide

Slovo šéfredaktorky

Krásné jaro! To byla teda rychlost, zima nás opustila, ani nevíme jak. Odkládám do skříně zimní oblečení a přemýšlím, že jsem si ho vlastně ani neužila - a je jaro. Tedy, kdy vlastně začíná jaro? Učíme se s Kristýnkou, že 21. března a ejhle. Vžitá představa, že jaro začíná 21. března, se bortí. Letos je to v tomto století naposledy, kdy období kvetoucích rostlin a pučících stromů začíná tímto datem. Příštích devadesát let nastane jarní rovnodennost už o den či dva dříve. 21. březen bude...

Výživová a zdravotní tvrzení: Nastala revoluce na trhu s doplňky stravy?

Vracíme se k tématu, kterému jsme se věnovali již několikrát. V roce 2006 přijal Evropský parlament nařízení č. 1924/2006/ES o údajích týkajících se potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty a vlivu na zdraví – nařízení, které zavedlo do evropského potravinového práva pojmy výživová a zdravotní tvrzení. Jeho účinky jsme v praxi pocítili před dvěma lety. Tehdy totiž vyšel první velký seznam zdravotních tvrzení, kterým se všichni prodejci potravin musejí řídit.

Jak doplnit vitamíny na jaře

Cítíte se navzdory sluníčku a teplému počasí stále unaveně? Pociťujete vyčerpání, práce Vám nejde příliš od ruky a jste den za dnem rozmrzelejší? Dobijte energii přísunem vitamínů a minerálů. Jarní únava rozhodně není jen pouhý mýtus nebo výmluva lenochů. Je to realita a také daň za současný životní styl. Zatímco naši předkové v zimě kvůli nedostatku světla a nemožnosti práce venku přirozeně zpomalili, my současníci žijeme ve stejně vysokém tempu celý rok.

Aspergerův syndrom

Co je v dnešní době normální? Co definuje hranici mezi stavem naprostého zdraví a nemocí, ať už fyzickou, či psychickou? Je genialita daní za odchylku v psychologickém standardu člověka? Pokud člověk ztratí jeden ze svých smyslů, lidské tělo se nové vzniklé situaci přizpůsobí zintenzivněním smyslů ostatních. Je tato rovnováha výsadou jen fyzické stránky člověka, nebo existuje podobná rovnováha i na úrovni psychické?

Roztroušená skleróza

Roztroušená skleróza (RS) je zánětlivé neurodegenerativní onemocnění centrálního nervového systému (CNS) vznikající na autoimunitním podkladě. V důsledku zhroucení imunitní tolerance dochází k tomu, že autoimunitní děje poškozují struktury v CNS a dochází k demylienizaci (ztrátě myelinu, což je tukový obal nervových vláken) s poškozením nervových vláken (axonů).

Tuky a oleje ve výživě – zdravotní přínosy a rizika

Všude možně se píše o nadměrném příjmu kalorických potravin, přičemž mezi největší „strašáky“ patří hlavně tuky. Na základě toho se lidé, kteří se upnuli na tzv. racionální výživu, začali vyhýbat živočišným i dalším tukům. Mnozí se též nechali nachytat módou nízkotučných potravin. Avšak proč by měl být třeba jogurt z 0,1 % tuku zdravější než ten normální? Vždyť uměle odtučněné výrobky jsou nejen méně chutné, ale nepřinesou tělu ani to, co mají.

ENDOMETRIÓZA

Znalost této problematiky je mezi laickou veřejností žen známa asi z 50 %. Mezi muži je to výrazně méně. Dalo by se říci, že pojem endometriózy zajímá pouze tu část populace žen, která tímto gynekologickým problémem trpí. Jelikož je ovšem problém endometriózy úzce spojen s důležitou ženskou vlastností a tou je plodnost ženy, neměl by být tento problém přehlížen a měla by mu být věnována patřičná pozornost.

ROZHOVOR S HERCEM OLDŘICHEM VLACHEM, SPOKOJENÝM KLIENTEM REFRAKČNÍHO CENTRA PRAHA

Oldřich Vlach je známý český herec a dabér. Herectví se věnoval od útlého mládí, ochotnicky hrál už během svých středoškolských studií na gymnáziu a na stavební průmyslovce. Po absolutoriu DAMU hrál od roku 1966 v Divadle Na zábradlí, odkud pak v roce 1991 přešel do Divadla na Vinohradech, kde ztvárnil a dodnes ztvárňuje mnoho výrazných rolí. Ve filmu a v televizi si zahrál celou řadu rolí. Mezi jeho nejznámější patří například role v Menzelově filmu Vesničko má středisková nebo role doktora...

YmM1M