PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 03.2012

First slide

Slovo šéfredaktorky

Milí čtenáři, musím se ještě vrátit k minulému editu a říct vám, že jsem byla velice mile potěšena velikonoční koledou. Překvapivě zvítězila vajíčka. A to jsem ráda. Všichni je krásně namalovali a dokonce mě to jedna paní možná i naučila. Tak to příští rok určitě vyzkouším a budu rozdávat ručně malovaná vejce. Na to se těším.

TAK, ABY V TOM BYLO JASNO!

Jsem těhotná? Nejsem? Objeví se dvě čárky, nebo jen jedna? Dostaví se pravidelné krvácení v termínu, nebo nedostaví? Podobnou otázku si někdy položila téměř každá žena. Ať již očekáváte výsledek takový, či onaký, těch pár dní nejistoty a čekání před menses bývá nekonečných.

HOJENÍ RAN

Za ránu považujeme každé porušení souvislosti kůže, sliznice nebo povrchu některého orgánu vzniklé působením zevních faktorů. Ty mohou být původu mechanického, termického, chemického a radiačního. Rány se dělí podle několika kritérií: podle příčiny vzniku, lokalizace, rozsahu a průběhu. Nejzásadnější je přitom dělení podle průběhu. Podle průběhu se rány dělí na akutní a chronické.

ZAOSTŘENO NA GLUKOSAMIN SULFÁT …A JEHO JEDINEČNOU ROLI V BOJI S OSTEOARTRÓZOU

Příčiny samotné choroby nejsou stále úplně objasněny, předpokládá se působení více faktorů. Při OA dochází postupně k destrukci kloubní chrupavky a změně jejích mechanických vlastností. Destrukce je způsobena poruchou regulačních mechanismů metabolismu chrupavky. Chrupavka není dostatečně obnovována, dochází dokonce k jejímu odbourávání.

PŘÍPRAVA NA DOVOLENOU

Také se nemůžete dočkat odjezdu na zaslouženou dovolenou? Pokud už máte nové plavky, kvalitní opalovací prostředky a cestovní pojištění, zbývá si jen přibalit pár maličkostí z Vaší lékárny. Univerzální návod na dokonale vybavenou cestovní lékárničku neexistuje. Vždy si ji vybavujeme na míru podle místa, délky pobytu a typu aktivit, které nás čekají.

PIGMENTOVÉ SKVRNY A MATEŘSKÁ ZNAMÉNKA

Pigmentové změny na kůži nejsou v populaci nikterak výjimečné. Někdy se jimi honosíme a pokládáme je za součást krásy, jindy naopak představují nechtěný kosmetický problém. Zapomínat však rozhodně nelze ani na rizika zdravotní, spočívající zejména v možnosti rozvoje zhoubného kožního nádoru.

JAK NA OBTÍŽE PROVÁZEJÍCÍ KLIMAKTERIUM

Označení klimakterium (klimax), má svůj základ v řeckých slovech „klimakter“ (stupeň) a klimax (žebřík). Přeneseně pak „sestup ke stáří“, což je označení jistě nepříliš lichotivé. Českým ekvivalentem je běžně používaný termín „přechod“.

CESTOVATELSKÉ PRŮJMY – PROBIOTIKA, ČERNÉ UHLÍ NEBO SLIVOVICI?

Kdo z nás by někdy neřešil problém s průjmovým onemocněním na dovolené? Není nad radost nechat si znepříjemnit dovolenou v Egyptě, Turecku, či jiné exotické zemi. Ale není to jen výsada Orientu. Dětské tábory, kempy, první lety. Někdo si balí na cestu láhev domácí slivovice, jiný tašku léků. Která varianta je ta pravá? Asi to bude tak trochu od každého.

DASHA - NENÍ DŮLEŽITÉ MOTTO, NÝBRŽ ČINY…

Špičková popová zpěvačka, držitelka ceny Thálie za roli Máří Magdaleny v druhém českém divadelním zpracování slavné rockové opery Jesus Christ Superstar, jeden z nejvýraznějších talentů současné pěvecké scény. A přesto nebývale skromná a pro mnohé tak trochu tajemná. Tak to je Dasha, vlastním jménem Dagmar Sobková, která poprvé spatřila světlo světa 27. června 1981 ve Zlíně.

NDY0OWF