PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 04.2009

Slovo šéfredaktorky

Milí čtenáři, možná si vzpomenete, alespoň někteří z vás, jak jsem před necelým rokem na tomhle místě hodnotila velmi úspěšnou konferenci farmaceutických asistentů v Praze s účastí více než 170 lidí, která se týkala vzdělávání a kreditního systému. Třeba na ní někdo z vás i byl a pamatuje si na odborné přednášky – já si zase dodnes pamatuju, s jakým povděkem jste přijali tu z nich, v níž předsedkyně Sekce farmaceutických asistentů České asociace sester Marie Šalandová odpovídala na...

Zásady výživy novorozenců a kojenců

1. Význam kojení a výživy mateřským mlékem Ještě před narozením dítěte je důležité vědět, že správný vývoj dítěte začíná správnou životosprávou maminky během těhotenství.(strava maminky bohatá na rozvoj nervové soustavy a zraku-polynenasycené mastné kyseliny-LCP-tj.DHA,ARA). Nejzávažnějším obdobím, s ohledem na budoucnost každého jedince je novorozenecký a kojenecký věk.

Je bio zdravější?

Z různých zdrojů se dovídáme o BIO produktech. Rovněž v obchodech je stále častěji vidět označení BIO; a to nejen na potravinách, ale i kosmetice, léčivech a dalších výrobcích. U řady lidí může vzniknout oprávněná otázka, zda je BIO skutečně lepší, nebo jde jen o reklamní trik, jak dostat z lidí více peněz.

Kinetóza

Cestování, budeme-li struční, není ve své podstatě nic jiného, než přesun z místa A na místo B. Předpokládáme přitom, že vzdálenost obou těchto bodů je větší než několik desítek, nebo snad stovek metrů. Vzhledem k tomu využíváme zpravidla k cestování některého z řady možných dopravních prostředků. Žádný problém, že?

Těhotenské testy

Ti z vás (i když lépe by asi bylo napsat přímo „ty z vás“), kteří dosud nemají s použitím volně prodejných těhotenských testů žádné zkušenosti, jistě alespoň matně tuší, jak zhruba vypadají. Zvlášť pokud občas sledujete televizi. V kolika filmech totiž máme možnost spatřit scénu, ve které rozechvělá žena napjatě zírá na jakýsi papírový, či snad plastový proužek, nebo třeba malou podélnou krabičku, přičemž během čekání na výsledek se mnohdy stihne odehrát menší či větší partnerská krize.

Enuréza v dětském věku

Pomočování a mimovolné úniky moči se řadí k velmi častým obtížím dětského věku. Co je zcela normální u kojenců, to se ve věku zhruba tří až pěti let, kdy už by dítě mělo svůj močový měchýř ovládat, stává nepříjemným problémem, který navíc může mít i negativní psychosociální dopady. Výše uvedené obtíže mohou mít různý charakter a v jejich pozadí mohou stát rozdílné příčiny, jejichž odhalení představuje základ vhodně zvoleného terapeutického postupu. Podle současné terminologie můžeme problémy...

„KAŽDÝ Z NÁS JE OJEDINĚLÁ BYTOST, KTERÁ BY SE MĚLA SNAŽIT UVÉST DO ŽIVOTA NĚCO OPRAVDU NOVÉHO!“ Otázky pro Janu Adámkovou

Přísná jsem byla a dodneška jsem jen tehdy, když to situace opravdu vyžaduje. Chci aby moji studenti opravdu uměli. Pokud se týká autority jako takové, nikdy jsem v tomto ohledu s nikým neměla problém. Domnívám se, že pokud kantor přistupuje k žákům lidsky, ale zároveň je z něho cítit přirozená autorita, ke konfliktům nedochází.

N2I1ZWJ