PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 3-4/2019

First slide

Slovo šéfredaktorky

Protipadělková úprava. Sdílený lékový záznam. Rx online. Lékárenství podléhá stále dalším a dalším změ-nám, které se projevují nejen na papíře, ale zejména také v samotném provozu lékáren. Trh s léčivými pří-pravky (dále také jako „LP“) na předpis se v posledních letech potácí s výpadky a nedostatky.

First slide

Kontroly lékáren ze strany SÚKL v roce 2018

Ke konci roku 2018 evidoval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) celkem 2525 lékáren, 5 lékáren patřících do resortu Ministerstva obrany ČR a 231 odloučených oddělení výdeje léčiv a zdravotnických prostředků (OOVL). Oproti konci roku 2017 se celkový počet lékáren snížil o 19 subjektů, počet OOVL o 9 oddělení.

First slide

Emergentní systém dodávky léčivých přípravků – řešení či další bezzubý nástroj?

Protipadělková úprava. Sdílený lékový záznam. Rx online. Lékárenství podléhá stále dalším a dalším změ-nám, které se projevují nejen na papíře, ale zejména také v samotném provozu lékáren. Trh s léčivými pří-pravky (dále také jako „LP“) na předpis se v posledních letech potácí s výpadky a nedostatky. Tyto výpadky, ať již zapříčiněné na straně výroby či z důvodu reexportů, mohou způsobit zásah do zaručeného práva na poskytnutí zdravotní péče pacientů. Výpadky se nedotýkají pouze českého trhu s...

First slide

Postkoitální antikoncepce

Co je to nouzová antikoncepce Tato metoda dokáže zabránit otěhotnění v případě nechráněného pohlavního styku, nebo po selhání použité metody kontracepce (protržený kondom, zapomenutá tableta perorální antikoncepce aj).

First slide

Propolis jako protizánětlivý a antibakteriální prostředek

Propolis je pryskyřičný materiál sbíraný včelami (Apis mellifica) z různých rostlinných zdrojů. Včely sbírají přírodní balsámy a pryskyřice aktivně ze sekretů vytvářených zejména listovými pupeny a kůrou, a míchají ho se včelím voskem a výměšky žláz. Díky antimikrobiálním vlastnostem propolis chrání včely před bakteri-álními, houbovými a virovými infekcemi. V tradiční a lidové medicíně je propolis široce používaný již po tisíce let pro antimikrobiální, protizánětlivé, imunomodulační a také...

First slide

Jak na jaře nastartovat organismus? Začněte detoxem

Jarní probuzení ze zimního spánku vyžaduje víc než jen pár slunečních paprsků. Obzvlášť, když se zpod mraků objeví jen občas a na chvíli. Vyhrát boj s jarní únavou ale není nic nemožného. Naopak! Stačí pár jednoduchých návyků, které dodají spoustu energie. Podle odborníků se člověk musí zamyslet zejména nad životosprávou. Přinášíme spolu s nimi několik jednoduchých rad a tipů.

First slide

Efekt oplachování sliznic dutiny nosní izotonickým roztokem mořské vody při léčbě alergické rýmy

Alergická rýma je zánětlivé onemocnění nosní sliznice, charakterizované klasickými příznaky rýmy: nosní sekrecí, nosní obstrukcí, kýcháním a svěděním. V současnosti je alergická rýma globálním zdravotním pro-blémem, protože postihuje 25–35 % obyvatelstva. Zdravotnicko-ekonomická závažnost onemocnění chro-nickou rýmou je dána stoupající prevalencí s postižením mladých lidí v produktivním věku. Neléčená alergic-ká rýma může být i zdrojem závažných zdravotních komplikací.

First slide

Dětská obrna – už zase skáču přes kaluže?

Starší ročníky znají jistě filmové zpracování působivého příběhu Alana Marshala „Už zase skáču přes kaluže“, který zpracovává tématiku dětské obrny. Představitel hlavní role – Vladimír Dlouhý – v roce 1970 bravurně ztvárnil postavu malého chlapce, který se navzdory nepřízni osudu rozhodl přemoci onemocnění, o kterém by se dnes dalo říci, že je už pouze otázkou historie.

First slide

Rozhovor - Michal Kavalčík

Populární herec, moderátor a bavič Michal Kavalčík (43) se proslavil díky své postavě Rudy z Ostravy. Do sprostořekého hudebníka se už sice nepřevtěluje, ale sám si uvědomuje, že jeho Ruda bude žít věčně. Ale-spoň na internetu…

First slide

Písecko – Blatensko a jeho historická zrcadlení

Nemusíte se bát. Nebudeme vás zatěžovat složitými historickými reflexemi. Máme totiž na mysli obyčejný odraz ve vodní hladině. Turistická oblast Písecko – Blatensko, kterou najdete na půli cesty mezi Prahou a Českým Krumlovem, se právem pyšní množstvím historických památek, které se zrcadlí ve vodní hladině řek, rybníků i Orlické přehrady. Slogan Orlík, Březnice, Blatná, Lnáře – zámky jako „na Loáře“ je možná trochu nadnesený, ale když k návštěvě těchto čtyř vodních zámků přidáte ještě hrad...

MDEwNmQwZ