PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 5-6/2018

First slide

Slovo šéfredaktorky

Je krásný letní den, a my jsme v hotelu Step spolu s Vámi zakončili jarní šňůru konferencí Pharma News. Měla jsme radost, že někteří z Vás vyslyšeli mou výzvu a opravdu se před konferencí odhlásili. Za to děkuji. Ale nezoufejte, kdo nestihl přijít nebo zrovna nemohl, toho s námi čeká nabitý podzimní program. Začínáme již 26.9.2018 v Olomouci. Přihlašujte se již nyní na www.pharmanews.cz

First slide

Nová ochrana osobních údajů z pohledu nezbytného minima pro lékárny

Následující poznatky o obecném nařízení na ochranu osobních údajů, zpravidla označovaném jako GDPR z anglického General Data Protection Regulation (dále obecné nařízení)1 nepředstavují ani teoretické pojednání, ani vyčerpávající praktický návod, ale spíše přehledné shrnutí výchozích po-znatků užitečných pro lékárníky, pracovníky či zaměstnance v lékárnách, kteří chtějí vykonávat své povolání odborně, v souladu s jeho etikou a také s právními předpisy na ochranu osobních údajů.

First slide

Jedovaté rostliny známé i neznámé (pokračování)

Oměj šalamounek (Aconitum napellus) je krásná rostlina se sytě fialovými květy. Ovšem jako jedovatá rostlina přináší smrt s hrozivým průběhem. Oměj je zdrojem alkaloidu akonitinu. V literatuře se můžete dokonce setkat s označením nejjedovatější rostlina Evropy. I přesto patří oměj k ohroženým druhům.

First slide

Mořská řasa Lithothamnion

V posledních letech se různí vědci a lékaři zaměřili na studium unikátního multiminerálního kom-plexu, který pochází z červené mořské řasy Lithothamnion calacareum. Jedná se o unikátní zdroj vápníku a hořčíku a dalších 72 důležitých stopových prvků jakými jsou zinek, železo a jiné. Uhličitan vápenatý je zde obsažen v takové formě, která zajišťuje jeho lepší biodostupnost lidskému organizmu.

First slide

Použití benzydaminu v gynekologii

Benzydamin (Benzydaminum) ve formě hydrochloridu je topicky podávané protizánětlivé léčivo odvozené od heterocyklu indolu, připravené v první polovině 60. let v laboratořích společnosti An-gelini. Využívá se zejména k léčbě v oblasti orální a vaginální sliznice. Lokální využití této účinné látky je dáno jeho účinností v poměrně vysokých koncentracích.

First slide

Lymská borelióza

V jednom z předešlých ročníků jsme se věnovali klíšťové encefalitidě, kterou stejně jako Lymskou boreliózu přenáší klíště. Tato dvě onemocnění přenášená klíšťaty jsou diskutována se stejnou čet-ností, vždy když začne „sezóna“ výskytu klíšťat v přírodě a zvedne se riziko kontaktu s člověkem.

SÚKL získal ocenění Český zavináč za eRecept

Státní ústav pro kontrolu léčiv převzal ocenění Český zavináč 2018 za realizaci projektu eRecept. Cena byla předána v předvečer zahájení 21. ročníku konference ISSS/V4DIS, která se koná ve dnech 9. až 10. dubna 2018 v Hradci Králové.

First slide

Butyrát

V lidském střevě vznikají anaerobní fermentací vlákniny mastné kyseliny s krátkým řetězcem (MKKR). Mezi tyto organické kyseliny s jedním až šesti uhlíky patří acetát, propionát a butyrát, produkované obvykle v poměru 3:1:1 (Cummings et al. 1987). Jejich produkci ovlivňuje složení mikroflóry a zdroj substrátu. Rozpustná vláknina (pektin, oligosacharidy), obsažená v ovoci, zele-nině a luštěninách, má vysokou kvasivost a je tak hlavním zdrojem MKKR (den Besten et al. 2013).

First slide

Labyrint pohybu

Zajímá vás, co se změnilo, když si Jaromír Jágr vzal delší hokejku? Co se dělo s Kateřinou Neu-mannovou noc předtím, než na třicetikilometrové trati získala zlatou olympijskou medaili? Proč Tomáš Rosický více bojoval se zraněními v nemocnici než se soupeři na hřišti? A podle čeho Pavel Kolář poznal, že Petra Kvitová zápas prohraje? To všechno se lze dočíst v knižním rozhovoru LA-BYRINT POHYBU, který s věhlasným fyzioterapeutem vedla publicistka Renata Červenková a který vydalo nakladatelství...

First slide

Zelenina z ekozahrady – pro radost i soběstačnost

Kniha se zabývá zábavným permakulturním pěstováním zeleniny, a to od výběru místa pro záhony přes jejich utváření mnoha různými způsoby až po zúrodňování půdy, tvorbu kompostů a přidávání přírodních zlepšujících příměsí do půdy.

First slide

Libor Bouček: Praktikuji speciální medicínu

Je to už nějaký pátek, co hvězda Libora Boučka (37) září na českém moderátorském nebi nejvíc ze všech. Víte, jak se k této profesi dostal, jaký je jeho pracovní sen, nebo kde načerpává potřebnou energii? Dabér a řečník z rádia, televize i soukromých akcí také prozradil svůj recept na zdraví.

First slide

Město Telč zapsané na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO

Malebné město uprostřed Českomoravské vrchoviny, 30 km od rakouských hranic, v polovině cesty mezi Prahou a Vídní, láká své návštěvníky do již zapomenutých časů. Město nabízí návštěvníkům živé setkání se všemi stavebními slohy minulého tisíciletí. Představuje jedinečně zachovaný archi-tektonický komplex, jemuž dominuje renesanční zámek a náměstí.

NTNjNDQ