PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 01.2013

First slide

Slovo šéfredaktorky

Vážení čtenáři, vítám Vás v novém roce, Nedá mi to a musím se jen v krátkosti vrátit k vánočnímu času a pohodě, tedy alespoň doufám, že to byl pro všechny čas pohodový a příjemný. I u nás doma vládnul klid a spousta krásných překvapení, když naše sedmiletá dcera pronesla, že se domluvila s „Ježíškem“, že přinese pro nás jeden dárek už odpoledne.

CHŘIPKA - Jak to dopadne letos?

Od banální infekce až po ohrožení života. V takovém rozmezí se pohybují rizika virového onemocnění, které zná lidstvo již po mnoho staletí. Dříve nemoc co do obávanosti srovnatelná například s morem, dnes ve vyspělých zemích zdravotní problém, který máme tendenci podceňovat. To, že v zimních a jarních měsících opět udeří, je prakticky jisté. Jakou silou, to lze však zatím jen těžko říci. Nezbývá tedy, než se dobře připravit.

MED A ZDRAVÍ

Podle písemných dokumentů se med na našem území produkuje od 5. století n. l. Včelařské patenty byly vydány v roce 1775 pro Moravu a Slezsko a o rok později 1776 pro Čechy. SLOŽENÍ MEDUBěhem zrání se mění nejen konzistence, ale i chemické složení původních surovin. Sacharóza se štěpí na jednodušší cukry (hlavně fruktózu a glukózu) a současně z jednoduchých cukrů vznikají cukry složitější. Med pak dále obsahuje na tisíce dalších užitečných látek – dodnes se vědcům nepodařilo všechny popsat...

ALERGICKÉ OKO A DIFERENCIÁLNÍ DIAGNOSTIKA ČERVENÉHO OKA?

„Červené oko“ je všeobecný pojem zahrnující různorodou skupinu očních chorob, jejichž hlavním příznakem je hyperémie (překrvení) spojivky. K nejčastějším onemocněním oka, které se projevují mohou projevit hyperémií nebo-li začervenáním spojivky, patří konjunktivitida, keratitida, přední uveitida, akutní glaukom, poranění předního segmentu oka (úrazy oka, cizí tělísko na rohovce či spojivce), skleritida a v neposlední řade také suché oko.

OBNOVA ROVNOVÁHY STŘEVNÍ MIKROFLÓRY PO UŽITÍ ANTIBIOTIK

ROZDÍL MEZI ANTIBIOTIKY A PROBIOTIKY Slova probiotika i antibiotika mají původ v řečtině a už překlad jejich významu „pro život“ a „proti životu“ nám zřetelně ukazuje jejich zásadní rozdíl v účinku. Antibiotika patří právem k zásadním vědeckým objevům, vždyť zachránila milióny lidských životů. Pomáhají nám ničit všechny citlivé patogenní bakterie a likvidují tak infekční nemoci. Bohužel, z podstaty jejich účinku, se působení antibiotik neomezuje pouze na choroboplodné bakterie, ale tím, že...

ONKOLOGIE – ÚVOD

ŽIVOT JE KRÁSNÝ, POKUD… …je dostatečně dlouhý. To, co nás, lidské bytosti, během života nejvíce děsí, jsou předčasná úmrtí. Pokud lidé umírají v mladém věku, působí to na nás ostatní velice negativně. Pokud se pak jedná o rakovinu, jsou naše negativní pocity ještě intenzivnější. Je to proto, že rakovina a průběh tohoto onemocnění v nás díky absenci kvalitních léků a vysoké úmrtnosti vyvolává pocity beznaděje.

CIVILIZAČNÍ NEMOCI – INFARKT MYOKARDU

Civilizační nemoci? Způsobené vyspělou technikou? Velkým množstvím vědomostí? Vysokým výskytem populace na malém prostoru? Můžeme útěkem od civilizace zachránit vlastní život? Vzdáme se vymožeností dnešní doby? Pohodlí, přátel, základního komfortu? Ale pomůže to vůbec?

VŽDY CHOĎ ZA SVOJÍM - Otázky pro Kristínu Pelákovou

V SOUČASNOSTI SE, JAK SE ZDÁ, ZABÝVÁTE DOCELA DOST VĚCMI, CO VÁS TEĎ NEJVÍC POHÁNÍ KUPŘEDU? Áno. Som rada, keď sa v mojom živote niečo deje. Mám rada svoju prácu. Mometálne sa teším z môjho tretieho albumu, ktorý má úspech no a chystám svoje prvé koncertné turné v Čechách z ktorého sa veľmi teším, no a to je momentálne môj najvačší ťahač.

MjA5OWU4