PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 01.2016

First slide

Slovo šéfredaktorky

Vážení čtenáři, vítáme Vás v novém roce a přejeme Vám za celou redakci hodně úspěchů, štěstí a zdraví. Co nás čeká v roce 2016? Konference pro lékárníky a asistenty tentokrát v počtu 14. Přidali jsme ještě navíc Jihlavu, která se bude opakovat 2x, jednou na jaře a jednou na podzim. Konference pro zdravotní sestry budou letos v počtu 8-mi akcí. Chtěli jsme vyhovět sestřičkám i v jiných regionech.

Lékárny na vedlejší koleji?

„Udělali z nás zloděje, když v supermarketu dostali pacienti prakticky to samé, o stovku levněji.“, komentoval jeden z oslovených lékárníků, které jsme se ptali na letošní vánoční překvapení společnosti Walmark, která na první pohled stejné vánoční balíčky prodávala v lékárnách i v akci v supermarketech o sto korun levněji.

Konopí a jeho legalizace

Otázka legalizace marihuany pro běžné uživatele krouží nad Českou republikou už řadu lat. Na povolení k přistání ovšem zatím čeká marně a nic nenasvědčuje tomu, že by je v blízké době obdržela. Oproti tomu ke schválení zákona umožňujícího využití marihuany v českém zdravotnictví došlo již v roce 2013.

Když miminko trápí prdíky aneb babské rady ano či ne?

Když mne děvčata z redakce oslovila na přípravu článku o dětských „prdících“ sáhla jsem po tomto tématu s nadšením. Máme doma devítiměsíční miminko, a tak je toto téma sotva čerstvě za námi. Jsem proto ráda, že mohu přispět nejen odbornými informacemi, ale také osobními zkušenostmi našeho syna. Protože ať už je na trhu jakkoliv široký výběr, stejně je tím, kdo hodnotí kvalitu preparátu, právě a jen to miminko, pro které je řešení „prdíků“ v té chvíli stejně tak důležité, jako pro tatínky...

Heřmánek - základ do každé domácnosti

Na otázku, která rostlina je v českých domácnostech nejčastěji využívaná, byste dostali velmi hojnou odpověď, že heřmánek. Asi by soutěžil o své prvenství s takovými rostlinami, jako je máta, fenykl či meduňka. V každém případě jen málokdo by nevěděl, o jakou rostlinu se to jedná.

Nemoci uší

I lidské ucho, ostatně jako prakticky každý orgán, může být postiženo nejrůznějšími zdravotními problémy. Některé z nich jsou méně závažné, jiné mohou naopak vést k rozvoji vážných komplikací. Jakýkoliv diskomfort v oblasti ucha proto není radno podceňovat a je třeba jej adekvátně řešit. Což v prvé řadě samozřejmě zpravidla znamená návštěvu v ordinaci specializované na krční, nosní a ušní zdravotní problémy, neboli ORL.

Záněty dutin

Nos rozdělujeme na zevní nos a dutinu nosní. Funkčně i anatomicky je nos spojen se systémem vedlejších nosních (paranazálních) dutin. Skelet nosu je tvořen v přední části nosních křídel a nosní přepážky chrupavkou. Dutina nosní je rozdělena nosní přepážkou (septem) na dvě samostatné dutiny. Vlastní dutina nosní je kryta řasinkovým respiračním epitelem. Vedlejší dutiny nosní (sinus paranasales) jsou tvořeny na každé straně 8-10 sklípky kosti čichové a dutinami horní čelisti, kosti čelní a...

Ajurvéda aneb za zdravím do minulosti

V minulém díle jsme se trošku prošli historií a jednotlivými pohledy na zdraví člověka tak, jak se vyvíjela medicína od nepaměti až dodnes. Stejně, jak dnešní doba, sebou přináší spoustu zdravotních komplikací a stresu, tak se lidé znovu vracejí k již částečně nebo úplně zapomenutým teoriím a léčebným postupům a snaží se vytěžit z nich maximum pro své zdraví.

Otázky pro Kamilu Nývltovou

Jmenuji se Kamila Nývltová a pocházím z Krkonoš. Vyrostla jsem v hudební rodině, vystudovala jsem podnikání v oděvnictví a poté jsem se vydala na dráhu zpěvačky. Jsem ráda veselá a usměvavá a mám ráda kolem sebe hodné a dobré lidi, proto potřebuji mít pořád pocit toho, že mi je dobře. A jinak si myslím, že jsem úplně normální holka.

NmYyNGIxN