PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 1-2/2024

First slide

Slovo šéfredaktora

Vážení čtenáři, s blížícím se jarem, uprostřed podivné zimy, dostáváte do rukou další číslo časopisu Pharma News. Naše rubrika Pro provozovatele lékáren tentokrát přináší zevrubný pohled na využívání věrnostních systémů v lékárenství. Ty mohou pomoci udržet zákazníka a personalizovat mu budoucí nabídku. Není to jen systém slev a věrnostních bodů. Dopad a možné využití je mnohem širší. Na druhou stranu se často nejedná o zcela levnou záležitost a není snadné ji v malém vybudovat.

Internetová lékárna 
z pohledu práva

Internetové lékárny nabírají každoročně na oblíbenosti pacientů. Současná společnost přesouvá na internet obstarávání jednotlivých věcí stále víc a víc. Ne jinak je tomu i v případě objednání a následného výdeje léčivých přípravků. Změna se tak dotkla i provozovatelů lékáren, u kterých je situace částečně odlišná a z důvodu veřejnoprávních předpisů a s nimi souvisejících práv i povinností spojených s prodejem léčivých přípravků přes internet. Samotnou kapitolu představuje sociální a odborná...

First slide

Chytré věrnostní systémy

Zájem o věrnostní programy roste. V České republice průměrný dospělý využívá již více než 13 různých věrnostních programů, více než čtvrtinu z toho představují potravinářské obchodní řetězce. Není překvapením, že ženy jsou v tomto směru aktivnější než muži.

First slide

FABRYHO NEMOC 
– když metabolizmus stávkuje

Loňský rok jsme ukončili vzácným onemocněním a v tom letošním navážeme tam, kde jsme před Vánoci skončili. Vzácná onemocnění jsou, jak jsme již psali, riziková právě v jejich nízkém výskytu a malé povědomosti mezi veřejností ať již tou laickou, tak někdy i odbornou. A tak přinášíme další vzácné onemocnění – Fabryho nemoc, které je řazeno mezi vzácná metabolická onemocnění.

First slide

Kozlík lékařský pod lupou: 
Výsledky nejnovější metaanalýzy 
a vysoká synergie s dalšími bylinami

Kozlík lékařský (valeriana officinalis) právem patří mezi osvědčené tradiční rostliny lidového léčitelství, ale má své pevné místo i v oficiální medicíně. Jeho účinky prokázala řada studií. V roce 2020 pak vyšla rozsáhlá metaanalýza, která podrobně shrnula poznatky získané ze 60 klinických studií provedených na téměř sedmi tisících pacientů ve věku mezi 7 a 80 lety. S těmi nejdůležitějšími znalostmi o kozlíku Vás v tomto článku seznámíme.

First slide

Hojení ran pomocí přípravků s pryskyřicí – efektivní 
a bezpečné řešení

K ošetřování akutních a chronických ran neodmyslitelně patří přípravky, které zajistí optimální prostředí pro hojení a ochrání ránu před nežádoucími patogeny. Mast obsahující pryskyřici smrku ztepilého má nejen hojivý účinek, ale poskytuje rovněž fyzickou bariéru proti bakteriím a kvasinkám.

First slide

Zima může ohrozit i naše oči. 
Jak se právě teď starat o zrak?

Zima s sebou přináší krásné vánoční období, radovánky na sněhu, ale bohužel i velkou zátěž pro naše oči. Ochranu zraku bereme v létě jako samozřejmost, když však slunce nesvítí, na ochranu očí zapomínáme.

First slide

TČM s bylinami naší domoviny

Jednoduše řečeno - JIN a JANG jsou jako rub a líc jedné mince, jsou k sobě v opozici, ale neexistují jeden bez druhého. Aby tělo dobře fungovalo, musí být JIN a JANG v rovnováze. Nerovnováha vede k nemoci, rozpojení vede ke konci, k smrti.

First slide

Saunové rituály a ceremoniály

Sauna je místnost, ve které probíhá pocení, nebo jen ohřívání těla, někdy označovaná i jako potírna, ohřívárna či saunová kabina. Podle toho, za jakých podmínek probíhá v této místnosti prohřívání organizmu, rozlišujeme různé typy saun. Sauny mohou být venkovní a vnitřní, domácí a veřejné nebo lázeňské, hotelové a školní. Většina dělení ale vychází z charakteristiky saunování, způsobu provozu či kultury, která byla na počátku vzniku saunování.

First slide

Rozhovor - Vladimír Růžička mladší: 
Hokej už mě nebavil

Býval hokejovou hvězdou, pokračovatelem slavného rodu. Vladimír Růžička mladší se Slavií vyhrál extraligový titul, oblékl na sebe také reprezentační dres a na tribunách mu fandili tisíce lidí. To všechno je minulost. Někdejší úspěšný útočník oslavil pětatřicetiny a kariéru pověsil na hřebík. Jaký je život po hokeji?

First slide

Zatoč s vánočními kilogramy 
na historickém bojišti Jankov

Na dohled památného Blaníku, v samém nitru Čech, můžeš zatočit s lenorou, proběhnout historií a překonat sám sebe. V kulisách bojiště bitvy u Jankova, mezi středočeskými obcemi Jankov, Ratměřice a Zvěstov, vznikla síť běžeckých tras, které ti pomohou dostat se opět do formy.

MTJhYTI2Z