PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 11-12/2023

First slide

Slovo šéfredaktora

Vážení čtenáři, podzim je zde v plném proudu a toto číslo budete pravděpodobně otevírat doslova na prahu meteorologické zimy a Adventu zároveň. Uteklo to, rok je téměř za námi. Ještě chvíli, něco málo hektického času a mohyla času rok 2023 definitivně a navždy zavře do svých útrob.

First slide

Další novela zákona o léčivech a změny

V Poslanecké sněmovně ČR je v současnosti projednáván vládní návrh zákona, který má dojít k další změně zákona č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů („Zákon o léčivech“).

First slide

Privátní značky v lékárenství a jejich potenciál

Privátní značky jsou již nedílnou a stále rostoucí součástí všech větších řetězců v maloobchodě. Napříč všemi odvětvími se můžeme setkat s širokými produktovými řadami privátních značek. Již několik let sledujeme nárůst privátních značek i u trvanlivého zboží – oblečení, nářadí, drogistickém zboží. Farmaceutické prostředí nezůstává opodál jen s určitým zpožděním. Pro příklad po revoluci příchod agresivních řetězců typu Tesco, Kaufland způsobil „průvan“ a nezávislé obchody musely změnit svou...

First slide

Starý známý koenzym Q10: na formě záleží

Koenzym Q10 Vám jistě nemusíme představovat. I na našich stránkách jsme se touto zajímavou molekulou zabývali již vícekrát. Přesně před rokem jsme pro Vás shrnuli jeho mnohostranné využití v medicíně a péči o lidské zdraví. A protože se o koenzym Q10 aktivně zajímáte, přinášíme Vám nyní informace o jeho chemických formách, jejich osudu a využití v organismu.

First slide

Zánět dásní je skrytým a přehlíženým nebezpečím pro zuby, dutinu ústní i zdraví celého organismu

Zdravé dásně mají zásadní vliv na zdraví zubů a celé dutiny ústní, ale mohou ovlivnit zdraví dalších orgánů a celého organismu. V článku se dozvíme více o zánětu dásní, jeho příčinách, rizicích, o léčbě a v neposlední řadě o vlivu zánětu dásní na celková onemocnění a možnostech, jak komplikacím předcházet.

First slide

Vzácné onemocnění „statečný pacient“

Už se chvíli věnujeme vzácným onemocněním. Jejich nevětší nebezpečí je právě v jejich vzácnosti, malé znalosti příznaků, rizicích, která nejsou dostatečně popsána. Stejně tak statistické nepravděpodobnosti a tím podvědomým potlačením předpokladu ze strany lékařů. Ale narazila jsem na velmi zajímavý fenomén, který, ač není sám o sobě onemocněním, může být velkým ohrožením pro zdraví člověka a tím je, říkejme mu třeba „statečný pacient“.

First slide

Manuál správného saunování

Tradice saunování má dlouhou historii, která začíná u finského lidu. Podobné rituály však praktikovaly i jiné kultury, zejména v Rusku a Turecku, ale také původní obyvatelé Severní Ameriky. Úplně první sauny byly podzemní – vyhloubené jámy s nahřátými kameny, přikryté zvířecí kůží, říkalo se jim také potní chýše. Lidé používali sauny k čištění těla i mysli a věřili, že mají léčebné účinky. Sauny byly také místem pro veřejná setkávání, náboženské a léčebné rituály, ale i porody a umírání. Dnes...

Hlásit podezření na nežádoucí účinky je důležité i po pandemii.

V době pandemie covidu-19 Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zaznamenal enormní nárůst počtu hlášení podezření na nežádoucí účinky léčivých přípravků. Především se jednalo o hlášení spojená s vakcínami proti covidu-19, mírně ale vzrostl i počet hlášení na jiné léčivé přípravky. To je pro bezpečnost léčiv dobrá zpráva, protože každé hlášení se počítá a je možné, že ovlivní zdraví mnoha pacientů na celém světe.

First slide

Rozhovor - Nikol Kouklová: Práci kompenzuji rozmazlováním

Nikol Kouklová patří mezi zástupkyně mladé herecké generace. V rodinném Divadle Bez zábradlí má na jevišti aktuálně velký prostor, do toho se ale věnuje dalším pracovním aktivitám a polevit neplánuje ani o svátcích na konci roku. A tak jestli si myslíte, že máte moc práce, přečtěte si nejdříve rozhovor s Nikol.

First slide

Turistická oblast Brdy a Podbrdsko

Hluboké neprostupné lesy, dechberoucí vyhlídky a romantická zákoutí. Příroda ve své ryzí čisté podobě a vedle toho vojenské bunkry z nedávné minulosti. Objevte Brdy, dlouhá desetiletí zapovězenou oblast v samém srdci Čech.

M2QyZmNj