Milí čtenáři, vítám vás v novém roce. Přeji všem hodně zdraví, úspěchů a pohody nejen doma, ale i v práci. Neříkám, že to bude jednoduché s těmi všemi nástrahami co nám naši politici připravují a schvalují, ale my se nedáme. Například dnes ráno jsem koukala jako blázen, když jsem ve zprávách slyšela, že ten, kdo pořádá tombolu a prodává lístky, musí zaplatit správní poplatek 5000 Kč a ještě odevzdat 20 % z vybraných peněz.
Již v roce 2007 vstoupilo v platnost nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 1924/2006/ES o údajích týkajících se potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty a vlivu na zdraví – nařízení, které zavedlo do evropského potravinového práva pojmy výživová a zdravotní tvrzení.
Jak toto téma správně uvést? Jak přesvědčit Vás lékárníky, že toto téma byste rozhodně neměli v časopise minout? Napadá mě jeden velmi starý výrok: „Bože, chraň mě od přátel, od nepřátel se uchráním sám!“ Toto přísloví se nejčastěji spojuje s Ludvíkem XIV., který měl sice na mysli lidské bytosti, ale v podstatě je to platné i obecně.
Celiakie, označovaná též jako celiakální sprue či glutenová enteropatie, je onemocněním, při němž na základě autoimunitní reakce dochází k poškození sliznice tenkého střeva. Podklad pro rozvoj nemoci pak představuje v první řadě genetická predispozice pacienta a současně přítomnost spouštěcího prvku autoimunitní reakce. Tím je v případě celiakie složka naší stravy, která je (bohužel) obsažena v celé řadě potravinářských výrobků – lepek.
Ačkoliv je štítná žláza vysoce důležitým orgánem lidského těla, zdálo by se, že v běžné populaci má spíše postavení opomíjené Popelky, na kterou si málokdo vzpomene. Řada pacientů se pak dozvídá o významu této endokrinní žlázy až v okamžiku, kdy se osobně střetnou s diagnózou, jejíž základ představuje právě porucha tohoto orgánu.
1. OBNOVA IMUNITNÍHO SYSTÉMU PO AKUTNÍCH VIRÓZÁCH A INFEKTECH Ve své praxi s pacienty často diskutuji problematiku posílení obranyschopnosti organismu po proběhlých akutních onemocněních. Od mé homeopatické rady očekávají jednak odeznění přetrvávajících potíží, jako je kašel, rýma nebo únava, ale především prevenci opakovaného návratu onemocnění, což je obzvlášť aktuální u malých dětí, které se po nemoci vracejí do v zimních měsících takřka permanentně infekčního prostředí dětských kolektivů.
Rozhovor s lékařkou, MUDr. Danou Maňaskovou, která má praxi v oblasti odhalování metabolických poruch. ZVÝŠIL SE VÁM POČET KLIENTŮ PŘICHÁZEJÍCÍCH DO VAŠÍ ORDINACE BĚHEM UPLYNULÝCH LET? POKUD ANO, S ČÍM MŮŽE SOUVISET NÁRŮST POČTU CELIAKŮ (NÁRŮST POČTU NEMOCNÝCH NEBO JEN PROCENTO ODHALENÍ TÉTO DISPOZICE V POPULACI)? Ano. Vyšší poptávka po genetických testech a dietních doporučeních stran celiakie, je především díky vyšší informovanosti lékařů i občanů.