PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 1-2/2018

First slide

Slovo šéfredaktorky

Milí čtenáři, jak jste zakončili rok 2017? A jak zahájili ten nový? My s rodinou a přáteli si závěr roku moc užili. Od tradičních setkání na Staroměstském náměstí se sklenkou, tedy kelímkem J, sektu. Vánočního setkání sousedů, kteří se nám neustále rozrůstají a pomalu už nevíme, kam se vejdeme. Až po parádní lyžovačku v Rokytnici nad Jizerou. A co před-sevzetí? No tak, ta konkrétní si už nedáváme, ale plán by byl. Letní dovolená, zimní dovolená, pro-dloužený víkend na kolech, na bruslích,...

First slide

E - recepty

Používání elektronických receptů je od 1. ledna 2018 povinné. Díky generálnímu pardonu ministra zdravotnictví vůči předepisujícím lékařům je nástup povinné ePreskripce pozvolný a systém je sta-bilní. V praxi se však projevují první technické a administrativní problémy, na jejichž odstranění jsou lékárníci připraveni spolupracovat.

First slide

Zánět dásní, počínající parodontitida a afty

Význam péče o zuby a dutinu ústní je nám vštěpován již od raného dětství. Již jako malé děti jsme poučováni o zubním kazu a jeho vzniku. Dutina ústní však neznamená pouze chrup, ale i ostatní součásti, mezi něž patří mimo jiné i naše dásně. A protože zdraví dásní a chrupu je úzce provázáno, zasluhuje jejich zdravotní stav nemenší pozornost a péči.

First slide

Hlíva ústřičná

V podzimním a zimním období se plní ordinace pediatrů zejména dětmi s recidivujícími záněty horních cest dýchacích, které často vyžadují i opakovanou antibiotickou léčbu. Nejvíce jsou postiženy děti, které na podzim nastoupily do kolektivu a jejichž nezatížený imunitní systém se musí vypořádat s řadou antigenních stimulů, které nový kolektiv přináší.

First slide

Rozmanitost potravin léčí?

Ač je nadpis spíše nadsázkou, ukazuje na znalosti, které se pomalu a jistě ztrácejí z běžného života. Pokrmy a potraviny, ze kterých se připravují, jsou jednou z nedílných součástí (nejen) lidského ži-vota, ale také jednou z věcí, které snad úplně nejčastěji zanedbáváme, případně k této problematice přistupujeme nezodpovědně.

First slide

Quixx-specialista pro zdravý nos

Používání solných roztoků na bázi mořské vody se v posledních letech stalo velmi oblíbenou alternativou běžných nosních kapek při rýmě a nachlazení či alergických obtížích. „I pojem nosní hygiena je nyní dostatečně známý a do svého denního režimu ji jako preventivní opatření proti rýmě i dalším zánětům horních cest dýchacích zařadilo mnoho z nás,“ potvrzuje prim. MUDr. Michal Jurovčík z dětského ORL oddělení FN Motol. Již tradiční značkou na trhu nosních solných roztoků je QUIXX. Nabízí...

First slide

Chci se cítit líp

Není pochyb o tom, že i tentokrát byl mezi novoročními předsevzetími pravidelný sport, nebo alespoň pravidelný pohyb. Méně jasné už je, že nedílnou součástí pravidelné pohybové aktivity by měl být dostatečný a vhodný pitný režim, protože pracující svaly potřebují ochlazení, ale také stálý přívod živin a odvod zplodin metabolizmu. A jen málokdo ví, že k pití před, během a po sportovní aktivitě se hodí rozdílné nápoje.

First slide

Michele Boiron v Praze

V loňském roce měla odborná veřejnost jedinečnou možnost zúčastnit se konference, kde jedním z hlavních hostů byla lékárnice, paní Michele Boiron, dcera Jeana Boirona, jednoho ze zakladatelů největší farmaceutické firmy vyrábějící homeopatické léky.

First slide

Migréna

Bolest hlavy patří mezi nejčastější neurologická onemocnění, přičemž s mírnou bolestí hlavy se setkal jistě každý z nás, u některých se vyskytuje pravidelně s různě silnou intenzitou.

First slide

Recepty - vtipné kaše

Kaše jsou hitem zdravé výživy číslo jedna, a navíc tak praktické! Jejich kouzlo tkví ve snadné přípravě a výživové hodnotě, ovšem také v rozmanitosti chutí a rafinovanosti kombinací všemožných zdravých surovin. S pomocí této knihy vykouzlíte během chvilky sladkou či slanou kaši přesně podle svého gusta. Naučíme vás vařit kaši jáhlovou, čirokovou, pohankovou, špaldovou, ale třeba i kaši z quinoy, tsampy či teffu. Poradíme, jak si snadno připravit rostlinná mléka (např. ovesné, mandlové,...

First slide

Rozhovor - Eliška Bučková

Modelka Eliška Bučková (28) před dvěma lety poprvé promluvila o svém vztahu s rybářem Jakubeme Vágnerem (35). Od té doby se v jejím životě naprosto všechno změnilo. Po vztazích s milionáři a umělci se usadila na venkově u jezera a opustila rušné město i přehlídková mola. Namísto dovolených v pětihvězdičkových hotelech začala jezdit po neobjevených místech a nocovat ve stanu. Dokonce poznala pravou zimu v Mongolsku a také exotiku v Amazonii. Je takto skutečně spokojená? A proč se kvůli...

First slide

Lednice - malebná obec na jihu Moravy

Lednice, rozkládající se v nivě řeky Dyje, má za sebou bohatou historii. Tento fakt byl ostatně v roce 1996 oceněn zápisem do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Součástí obce je od roku 1966 i blízká osada Nejdek, jako její místní část, tato osada byla v minulosti významným hradiskem.

ZWU3MzN