PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 06.2009

Slovo šéfredaktorky

Milí čtenáři, blíží se konec roku, což bývá ve slušných rodinách – a taky ve slušných časopisech - obvykle příležitostí k obsáhlému bilancování, k jakémusi výčtu zisků a ztrát, úspěchů a pochybení. Jsme nepochybně slušný časopis a spolu s vámi tvoříme určitě i slušnou rodinu, přesto tentokrát necháme hodnocení toho, jak jsme si počínali, na příští, novoroční číslo.

INSOMNIE – NEMOC, KTERÁ NEBOLÍ

Lidský spánek je jedním z nejpřirozenějších stavů člověka, trávíme v něm přibližně jednu třetinu svého života. Přestože máme (někdy) někteří pocit, že si dobou spánku zkracujeme svůj aktivní život, paradoxně právě spánek a jeho kvalita rozhodují o tom, jaký náš aktivní život je. Lidský spánek je jedním z nejpřirozenějších stavů člověka, trávíme v něm přibližně jednu třetinu svého života.

KOLOSTRUM – NOVÁ DIMENZE BIOLÉČBY V APLIKOVANÉ IMUNOLOGII

Kolostrum (mlezivo – mateřská tekutina) je předmléčný tekutý sekret, který je vylučován mléčnou žlázou matek savců bezprostředně po porodu. Pro novorozence představuje prvotní zdroj potravy, a životně důležitých látek. Jedná se hlavně o imunostimulační látky, růstové faktory, regenerativní a detoxikační látky. Léčivých účinků kravského kolostra využívala lidová medicína už v dávných dobách. Velmi rozšířené použití bylo zejména u severských národů. Kolostrum v dnešní době lze léčebně použít u...

Sezónní chřipka

Přestože byla chřipka v minulosti velmi často podceňována, v současné době ji málokdo považuje za pouhou banální infekci. Jedná se o onemocnění, které každoročně postihne přibližně 5 – 15 % populace a které má pro světovou populaci závažné zdravotní i ekonomické důsledky. Chřipka je akutní infekce dýchacího ústrojí způsobená některým z chřipkových virů A, B nebo C rodu Influenza, čeledi Orthomyxoviridae. Viry chřipky se přenášejí kapénkovou infekcí a jsou vysoce nakažlivé.

UŠNÍ OBTÍŽE - VÝBĚR Z PROBLEMATIKY

Co se důležitosti našich smyslů všeobecně týče, je na první místo řazen zrak. Sluch pak zaujímá na žebříčku významu pomyslnou stříbrnou příčku. A není se čemu divit, přestože pro nás není schopnost sluchu naprosto nezbytná k přežití, jako je tomu u některých zvířat, má pro nás dvě velmi významné základní funkce – orientační a dorozumívací.

METABOLICKÝ SYNDROM

Každý šestý Evropan a až jeden ze tří obyvatel v některých zemích EU trpí metabolickým syndromem, což je stav, který významně zvyšuje riziko diabetu 2.typu, kardiovaskulárních potíží a mrtvice a který může být příčinou předčasného úmrtí.

JAK PŘEŽÍT VÁNOCE A SILVESTRA ANEB CO VÁS MŮŽE POTKAT A DOUFEJME NEPOTKÁ

Vážně i nevážně o svátečních neduzích Totiž, jestli patříte k té šťastnější a také zcela dozajista menší části populace naší země, která nemá ve zvyku během zmíněných svátků konzumovat ve zvýšené míře všelijaké dobroty a alkohol, pak si s radostí odpovězte: „jako vždycky“ a radostně dodejte „v pohodě“.

CO STOJÍ ZA POCTIVÝM ÚSPĚCHEM? VŮLE, DŘINA, ODHODLÁNÍ, ODŘÍKÁNÍ... Otázky pro Olgu Šípkovou

LETOS JSTE OSLAVILA KULATÉ NAROZENINY… ČTYŘICÍTKA BŮHVÍJAKÝ VĚK, ALE MOŽNÁ URČITÁ PŘÍLEŽITOST K ČÁSTEČNÉMU BILANCOVÁNÍ. TAKŽE: JAKÝ DOSAVADNÍ ŽIVOT OLGY ŠÍPKOVÉ? Myslím, velmi hezký, šťastný a úspěšný. Jsem spokojená a doufám, že to takto půjde dál. bylo občas „zataženo“, ale to k životu více si uvědomuji, jak fungují přísloví. strůjcem svého štěstí, co tě nezabije, to tě k něčemu dobré…..

MGE3M2Y