PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 5-6/2023

First slide

Slovo šéfredaktora

Vážení čtenáři, opět otevíráte předletní číslo časopisu Pharma News. Jelikož se blíží období zvýšených cestovatelských aktivit do míst blízkých i velmi vzdálených, přinášíme mimo jiné informace ke zvládání jistých cestovatelských potíží. Zkrátka a dobře, cestovatelský průjem není nic, po čem cestovatelé touží a je dobré vědět, jak s ním co nejefektivněji naložit.

First slide

Správná evidence léčivých přípravků jako cesta k zamezení nelegálních reexportů léčivých přípravků?

V poslední době roste společenské povědomí o problematických reexportech a nelegálních vývozech léčivých přípravků určených pro tuzemský trh do zahraničí. Hnacím motorem reexportu je zejména vidina zvýšení zisku, neboť některé léčivé přípravky, jež jsou dostupné i u nás, se prodávají v zahraničí dráž. Jak se s tím (ne)poprala nová právní úprava? Zvolil zákonodárce správnou cestu nebo, jak se dnes říká – hasí požár benzínem?

First slide

Cestovatelské průjmy – co si přibalit s sebou na dovolenou?

Stejně jako každý rok mnoho z nás v létě vyrazí na dovolenou. Nejednoho výletníka pak na cestách potrápí průjem a jiné zažívací potíže. Může za to často stres a horší hygiena v některých zemích. Ale i při toulkách v Česku nás mohou potkat potíže. Jak se chovat na dovolené?

First slide

KAWASAKIHO SYNDROM – další na seznamu?

V minulém díle jsme otevřeli nový seriál. Vzácná onemocnění se mezi námi vyskytují hojně, i když každé jedno samotné je výskytem pod hranici 5 případů na 10 000 obyvatel. Dalším onemocněním, se kterým jsem se setkala, je Kawasakiho syndrom. Proto jej zařazuji hned jako druhý v pořadí.

First slide

Správné zažívání a Condurango (Marsdenia Condurango)

Zažívací nebo také trávicí soustavu u člověka si můžeme jednoduše představit jako trubici dlouhou až 8 metrů, začínající ústní dutinou a končící řitním otvorem, k níž jsou přidruženy žlázy játra a slinivka břišní. Lékařskou terminologií se nazývá gastrointestinální trakt, proto nejen mezi lékaři, dalšími odborníky, ale i laiky zdomácněla jeho zkratka GIT. Gastrointestinální trakt zajišťuje příjem, mechanické a chemické zpracování potravy, její rozložení na jednodušší složky, které lidský...

First slide

Heřmánek – základ do každé domácnosti

Na otázku, která rostlina je v českých domácnostech nejčastěji využívaná, byste dostali velmi hojnou odpověď, že heřmánek. Asi by soutěžil o své prvenství s takovými rostlinami, jako je máta, fenykl či meduňka. V každém případě jen málokdo by nevěděl, o jakou rostlinu se to jedná.

First slide

Knižní tip - ATLAS CHUTÍ ČECH, MORAVY A SLEZSKA

Každý tuzemský region má recepty, které jsou jedinečné. Jihočeské knedlíky s borůvkovým žahourem, podkrkonošské kyselo, valašský skopový guláš, ornamentální chodské koláče, smažený chřest z jihu Moravy nebo patenty s oskerušovými povidly ze Slovácka. Domácí strava je proti té restaurační osobní, spojená s konkrétními lidmi a příběhy. Stojí na běžně dostupných a lokálních surovinách a obvykle nevyžaduje složité postupy.

First slide

Rozhovor - Jitka Sedláčková

V branži patří mezi velmi zkušené herečky. Šedesátnice Jitka Sedláčková má za sebou desítky let strávených v divadle i před kamerou, a jak sama říká, práci si stále velmi užívá. Před pár lety totiž prošla vnitřní transformací a životní energie z ní nyní jen čiší. Ostatně posuďte sami.

First slide

Cestujeme - Za legendami i tajemstvím Blaníků

V samém nitru Čech, tam, kde se mezi lesy, poli a loukami klikatí řeka Sázava a kousek od ní napájí řeka Želivka švihovskou nádrž, zvedá se nad okolní krajinu legendami opředený památný vrch Blaník. Vlastně Blaníky dva – Velký a Malý. Zatímco silueta vyššího vás díky rozhledně ve tvaru husitské hlásky vítá zdaleka, ať už jedete odkudkoli, tajemství Malého Blaníku, který zůstává ve stínu svého bratra, objevíte až po vystoupání k jeho vrcholu.

Mjk3ZGZiO