PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 1-2/2019

First slide

Slovo šéfredaktorky

Vážení čtenáři, zdravím Vás v novém roce a přeji všem úspěšný rok 2019 plný zdraví a nových zážitků. Jak jste prožili konec roku a Silvestra? My parádně, hned po Vánocích jsme s rodinou vyrazili na hory do Harrachova, užít si lyžovačku. Počasí nám sice moc nepřálo, ale vynahradilo nám to až 31.12.. Po-slední den v roce byl krásný, slunečný a veselý. Za to 1.1. pršelo celý den, ale nám to nevadilo, pouštěli jsme si jeden film za druhým a relaxovali. Někdy to má něco do sebe. A teď už hurá...

First slide

Ověřování pravosti léčiv změní ve všech lékárnách EU výdej léku na recept

V sobotu 9. února začaly všechny lékárny v Evropské unii ověřovat pravost léčiv. V platnost totiž vstoupilo opatření nazývané protipadělková směrnice. Jedná se o směrnici 2011/62/EU a povinností české legislativy ji bylo transponovat do Zákona o léčivech.

First slide

Národní úprava pa-dělání léčivých přípravků

Evropská unie (dále také jako „EU“) postupně obrací svůj zájem z původních ekonomických oblastí spolupráce členských států na jiná odvětví, a to včetně ochrany veřejného zdraví. Ta představuje jeden z posledních trendů v rámci EU. Reálnou hrozbou v této oblasti je právě padělání léčivých přípravků (dále také jako „přípravek“).

First slide

Rotavirová onemocnění

Rotavirové průjmy tvoří významnou část akutních průjmů u dětí mladších 5 let, přičemž do tohoto věku prodělá rotavirové onemocnění až 95 % dětí. Rotavirové gastroenteritidy jsou celosvětovým problémem a pro závažný průběh s dehydratací vyžadují často hospitalizaci a parenterální rehydra-taci.

First slide

Erdomed perorální suspenze – účinná zbraň proti nachlazení

Chladné počasí je ideální období pro šíření respiračních nemocí. Stoupá počet lidí s rýmou a kašlem a mnoho z nich neví, jaké léky zvolit. Příčina nemoci v počátku nebývá bakteriální, a proto se s antibiotickou léčbou může vyčkat. Vhodnou alternativou je užívání Erdomed sáčků, které jsou v současné době volně prodejné a jejich včasným nasazením se dokáže předejít komplikacím.

First slide

Flavonoidy – rozmanité struktury se širokým využitím

V přírodě existuje určitá rovnováha, nebo bychom spíše měli říci, „existovala“ dokud ji člověk svým jednáním a dopady svých činností nenarušil. Každopádně každá látka má v ekosystému planety svou funkci, ať už je to otázka základních živin nebo například ochranná funkce, etc. I když u některých látek (zvláště těch rostlinných) jsou vědci v některých případech stále ještě na pochy-bách.

First slide

Co byste měli vědět o žaludečních vředech

Toto onemocnění se také nazývá vředová choroba gastroduodenální. Vředy totiž nemusí postihovat jen stěnu žaludku, ale i duodena (dvanáctníku). Dochází k poškození sliznice těchto orgánů, v krajním případě až k proděravění stěny.

First slide

Kloubní náhrady

V době, kdy se médii již prohnala informace o záměru provést transplantaci lidské hlavy, se člověk občas zamyslí nad tím, kolik poškozených či nefunkčních „součástek“ našeho organismu je již sou-časná medicína schopna nahradit. Ať už výměnou za dárcovský orgán, nebo vložením uměle vyro-bené náhrady.

First slide

Jsem tvůj nový kama-rád

Transplantace představuje zcela výjimečnou situaci a nesmírné fyzické i psychické vypětí nejen pro dospělého, ale především pro děti. Jde o složitou životní situaci, ve které je nutné se rychle zorientovat. Právě proto se pražská Thomayerova nemocnice, oddělení KDCHT, rozhodla spustit na své půdě ojedinělý projekt, který dětem pomůže vyrovnat se s jejich situací. Za pro-jektem „Jsem tvůj nový kamarád“ stojí stejnojmenná organizace a Štěpán Kadlec, který sám transplantaci prodělal.

Karel Voříšek: Předávám dál svoji cestu

Populárního moderátora Karla Voříška (55) diváci znají jako jednu z nejvýraznějších postav televiz-ního zpravodajství. Ovšem věděli jste, že také píše knihy, přednáší a s velkou chutí se zajímá o své duševní zdraví a pozitivní nastavení člověka jako takové?

First slide

Šumava – místo poslední naděje

Území Národního parku Šumava působí jako poslední oáza, místo, kde najdou životní prostor mnohé druhy rostlin, živočichů a bezobratlých, například motýlů. Zřetelné je to například u představitelů ptačí říše. Pro mnohé druhy je Šumava jedním z posledních míst, kde mohou žít. A právě jim věnuje Národní park Šumava celý letošní rok – Ptačí rok v Národním parku Šumava.

ZmNiODd