PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 11-12/2021

First slide

Slovo šéfredaktora

Čas letí závratnou rychlostí. Opět poslední měsíc v roce a s ním i poslední letošní Pharma News. Tentokrát s informací o ePoukazu a eOčkování od SÚKLu. Což je věc veskrze informativní, nicméně toto je přesně ta oblast, kde má to, čemu se vznešeně říká digitalizace, smysl. Žijeme přeci v 21. století.

First slide

eRecept se příští rok rozroste, na cestě je ePoukaz i eOčkování

eRecept se příští rok rozroste, na cestě je ePoukaz i eOčkování V době pandemie se ukázalo, jak důležitá je elektronizace a jaké benefity může lékařům, lékárníkům a v neposlední řadě také pacientům přinést. eRecept v této době prošel zatěžkávací zkouškou a obstál v ní.

First slide

Nový lék na žilní nedostatečnost čeří stojaté vody trhu venofarmak

V srpnu letošního roku vstoupil na český trh nový lék Devenal, který je indikován k léčbě chronické žilní insuficience a hemoroidů. Patří do ATC skupiny „diosmin – kombinace“, kde byl dosud k dispozici pouze lék Detralex s doplatkem až 759 Kč za 3 měsíce léčby. V květnu letošního roku navíc ztratily úhradu všechny léky s obsahem syntetického diosminu (Diozen, Osmigen, Flebazol). Následující článek proto přináší nejnovější zhodnocení účinnosti venofarmak a zároveň jejich dostupnosti pro pacienty.

First slide

Vlákno, vlákna, vláknina

Je to zajímavé, že pojem vlákna prochází lidským tělem, životem, historií, názory. Symbol vlákna ukazuje na pospolitost, spojení, pevnost, společné rysy i názorové spojitosti. Lidský organizmus je také plný vláken, vlákének, ať již svaly, žíly, mícha, či na molekulární úrovni například DNA. Ta-ké přijímaná potrava, která je nezbytnou součástí lidského života, je samé vlákno, či vláknina

First slide

Lze s nemocemi bojovat lidskou individualitou?

Každý živý tvor na planetě je jistým způsobem individuální. I když se snažíme porozumět evoluci, i když se snažíme vše kolem nás systematizovat, mít možnost vše zařadit do databází, škatulek, tabulek a nenechat nic nezařazeno, je to vlastně marná práce. Tak jako nenalezneme dva stejné otisky prstů, tak jako je těžké najít dvě identické osoby, stejně tak je těžké najít dva pacienty, je-jichž konstituce, zdravotní stav a rodinná anamnéza bude identická.

First slide

Holá hlava sluší jen některým mužům…

Vlasy jsou charakteristickým znakem každého člověka. Blond, či tmavé, krátké nebo dlouhé, mnohdy (zvláště pro děvčata) jsou nástrojem pro zkrášlování. Také jsou typickým projevem dědičných znaků po předcích, a to ať co se týče barvy, tak také co se typu týče (rovné, vlnité, kudrna-té), ale samozřejmě také kvality, tedy hustota, zdraví a trvání, než vlasy začnou šedivět a řídnout.

First slide

Cukr, káva, limonáda…

Co pijí Češi v zimním období? Minulou zimu to bylo průměrně za měsíc na jednoho obyvatele ČR staršího 18 let celkem 75 l nápojů, přičemž jednoznačně převažovala neochucená voda, kohoutková a balená (31 l). Dalšími oblíbenými nápoji byly čaj (12 l) a káva (7 l), následovalo alkoholické pivo (5 l), v těsném závěsu za ním kolové a ovocné limonády (3 l). Vína vypil průměrný Čech za měsíc 1 l a destilátů 0,3 l.

First slide

Vánoční Tradinář od Dušiček po Hromnice

Naši předci rozdělovali ještě v 19. století rok na osm období. Na svatého Martina 11. listopadu začínalo období zvané předzima, následovala zima, a to od svátku Narození Páně 25. 12. Někdy bývá uváděno i datum zimního slunovratu – 21. 12., kdy začínala ta pravá zima, nazývaná také tomášská. Toto období zimy trvalo do svatého Matěje 24. 2., kdy začínal pozimek neboli předjaří. V této knize se vypráví o období předzimy a zimy, které končí předjařím.

First slide

Rozhovor - Kateřina Marie Fialová: Chci být holka, co umí!

Kateřina Marie Fialová je další mladá krev, která se čím dál víc usazuje v myslích fanoušků. Čtyřiadvacetiletá herečka zazářila v pěvecké soutěži, hraje v divadlech, v televizních seriálech a dokonce je čtyřnásobnou mistryní světa ve stepu! V rozhovoru vypráví o své práci, rodině i zdraví.

First slide

Do Krumlova za vánoční atmosférou

Přemýšlíte, kam se vydat za tou nejkrásnější atmosférou Vánoc, na kterou budete vzpomínat ještě dlouho po svém návratu domů? Přijeďte do Českého Krumlova - romantická nálada na vás dýchne ze všech koutů tohoto malebného městečka.

NDMwO