PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 5-6/2021

First slide

Slovo šéfredaktora

Vážení čtenáři, blíží se léto a oblíbení roztoči druhu Ixodes ricinus opět trpělivě na stéblech trávy vyhlížejí své nové hostitele. Pod mikroskopem sice vypadají fantasticky, přisátí na kůži už méně. Jaké jsou možnosti obrany a prevence je obsahem poměrně obsáhlého článku paní doktorky Lenky Grycové.

First slide

Regulace reklamy na zdravotnické prostředky

Zákonem č. 90/2021 Sb., došlo s účinností ke dni 26. 5. 2021 k rozsáhlé úpravě právních předpisů v oblasti zdravotnických prostředků. Kromě zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy („Zákon o regulaci reklamy“), o němž bude v článku uvedeno více níže, došlo k několika změnám v dalších právních předpisech – o zdravotnických prostředcích, o správních prostředcích či o provozování rozhlasového a televizního vysílání.

First slide

Léto, to jsou i nezvaní společníci – klíšťata

Je začátek léta a komáři jsou již v akci. Všechno kvete, nebo už i zraje a my nakupujeme obojky proti klíšťatům pro pejsky či kočičky, kontrolujeme očkovací průkazy, zda jsme neprošvihli přeočkování proti encefalitidě, či doplňujeme lékárničky o Fenistil, a turistickou výbavu o repelent. Teplé jaro přecházi do léta sice jen pozvolně, takže jsme měli čas na přípravu, ale díky aktuální situaci se už těšíme, jak si léto užijeme v přírodě, pokud to opatření dovolí.

First slide

Cestovatelské průjmy – co si přibalit s sebou na dovolenou?

Ačkoliv už druhý rok komplikují cestování různá omezení, mnoho Čechů i přesto o letošních prázdninách vyrazí na dovolenou. Nejednoho výletníka pak na cestách potrápí průjem a jiné zažívací potíže. Může za to často stres a horší hygiena v některých zemích. Nemusíme však jezdit do vzdálených exotických destinací. Potíže nás mů-žou potkat i při poznávání krás naší vlasti – dětské tábory, kempy, ale i třeba pramenitá voda z lesní studánky na vypůjčené chatě. To vše může znepříjemnit zasloužený...

First slide

Hurá na výlet!

Konečně nám pandemiologická situace dovoluje pořádně se nadechnout. Pobytu na čerstvém vzduchu přeje i blížící se léto, a tak hurá na výlet! Jakou svačinu si zabalit do batohu na krátký nebo celodenní rodinný výlet, aby nehrozila zažívacími potížemi? Ještě důležitější je doplňování tekutin včetně minerálních látek, které se pocením ztrácejí více než obvykle, a pak tělu velmi chybí.

First slide

Náš pohybový aparát se těší na léto, a to vyžaduje komplexní péči

Přichází léto a postupné rozvolňování nám dovoluje se opět nadechnout z plných plic a vyrazit do přírody, na kola, na brusle….Náš pohybový aparát bychom po relativním období klidu měli na nadcházející aktivity připravit a dopřát mu dokonalou „údržbu“. Ve vyšším věku se už může začít leccos ozývat. Plnohodnotný zážitek při letním výletě, výstupu do hor nebo kolektivních hrách nám nepříjemný pocit v kloubech může dokonale zkazit. Tomu se ovšem můžeme snadno vyhnout.

First slide

Přeshraniční ePreskripce

Pandemie ukázala, jak důležitá je elektronizace procesů ve zdravotnictví. V mnoha členských státech se elektro-nizace zdravotnictví (eHealth) prohlubuje a součástí je i přeshraniční ePreskripce. Vše ale začíná už u Směrnice 2011/24/EU o uplatňování práv pacientů v přeshraniční zdravotní péči, ta již před deseti lety zavedla uznávání lékařských předpisů vystavených v jiném členském státě EU.

First slide

Rozhovor - Vanda Pilař Chaloupková: Život nás vždy překvapí

Sama o sobě říká, že je obyčejná holka z Ostravy, která to dotáhla do víru dění v metropoli… Herečka Vanda Chaloupková se prosadila v televizi, divadle i dabingu a náročný rok plný omezení spojených s pandemií covidu jí možná víc dal, než vzal.

First slide

Královské město Žatec

Zveme Vás na návštěvu královského města Žatce, které patří mezi nejstarší města ve střední Evropě. Leží cca 75 km severozápadně od Prahy. První zmínku o tomto městě najdeme v kronice Dětmara Merseburského z roku 1004 n.l. Vznik vrcholně středověkého města završila listina z r. 1265, jíž král Přemysl Otakar II. udělil Žatci významná privilegia. Historie města je více než 800 let pevně provázána s pěstováním a zpracováním chmele. Tradice chmelařství a pivovarnictví dala vzniknout velké sérii...

NjVhYTdkZj