PHARMA NEWS - odborný časopis

PHARMA NEWS - odborný časopis

Aktuální vydání PHARMA NEWS

Vydání ke stažení ve formátu PDF zde

Výpis článků vydání: Pharma News 5-6/2022

First slide

Slovo šéfredaktora

Vážení čtenáři, na prahu léta je zde další číslo Pharma News. Opět s novinkami ze SUKL, neboť avizované ePoukazy se dočkaly ostrého startu. Jak fungují, a co je k jejich akceptaci zapotřebí, najdete ve dvou článcích. Po eReceptech a eOčkování jde o další posun rozumným směrem. Klidně tomu říkejme eZdravotnictví. Uvidíme, co dalšího se objeví v tomto směru v budoucnu.

First slide

První pacienti dostali ePoukaz. SÚKL pokračuje v rozvoji eReceptu elektronickým poukazem na zdravotnické prostředky.

Státní ústav pro kontrolu léčiv 1. května 2022 spustil novou funkcionalitu eReceptu – elektronický poukaz na zdravotnické prostředky. Zdravotničtí pracovníci začali ePoukaz používat krátce po jeho uvedení do provozu i přesto, že tato služba je dobrovolná. To je dobrá zpráva například pro pacienty, kteří dostávají poukazy na zdravotnické prostředky opakovaně nebo mají omezenou pohyblivost. Ti vystavené ePoukazy najdou ve svém lékovém záznamu (stejně jako vystavené eRecepty a záznamy o...

First slide

ePoukaz jako další krok k elektronizaci zdravotnictví

Elektronizace patří mezi největší témata v oblasti zdravotnictví. Samotný proces spojený s elektronizací zdravotnictví cílí na zvýšení kvality a dostupnosti péče. V postupných vlnách se proto zavádí nová právní úprava a spouští jednotlivé dílčí projekty (eRecept, eOčkování, eNe-schopenka apod.). Další projektem v pořadí je i spuštění elektronického poukazu, o kterém se dnes společně budeme bavit.

First slide

Náměsíční jsou jen ve filmech a v pohádkách

Pojem náměsíčnost zná určitě každý. V mysli se nám objeví člověk v noční košili a bosý, s rukama předpaženýma před sebe, chodící se zavřenýma či otevřenýma očima, ideálně po šikmých střechách obytných domů. Máte to asi stejné, že? Ale když někde řeknete, asi jsem náměsíčný, bere to okolí spíš jako připodobnění reality nějaké známé fikci. Skoro jako když řeknete, málem mi vypadly oči z důlku a podobně. Nikdo to nebere jako fakt… a kde je realita?

First slide

Když tuhne krev v žilách

Lidský organizmus obsahuje průměrně 4–6 litrů krve, což je zhruba 8 % tělesné hmotnosti. Dospělí lidé mají asi 60 ml krve na kilogram svojí hmotnosti, ženy jí mívají méně než muži. Krev dopravuje kyslík nutný pro život do tkání a orgánů, zásobuje tělo živinami, odvádí z něj odpadní produkty, ale také ho chrání před infekcemi.

First slide

STRES aneb KDO UTEČE, VYHRAJE

Skoro každý dospělý se někdy potýkal s vnitřním stavem, který ať už správně nebo mylně označoval stresem. Někdy s tímto slovem plýtváme, někdy se ho bojíme vyslovit, skoro jako bychom nechtěli riskovat, že se zhmotní, někdy za toto označení schováváme vše, co se nám děje nedobré-ho. A někdy takto označujeme jen nahromaděnou velkou hromadu práce, která se musí co nejdříve dokončit.

First slide

Pečivo jako základ svačiny pro každou příležitost

České domácnosti kupují především klasický chléb (95 %) a bílé rohlíky (91 %), více než polovina (56 %) si jich pochutnává také na bagetách nebo ciabattách a necelá polovina (44 %) si dopřává i méně tradiční druhy pečiva (44 %)1). Pšenice, žito a další obiloviny jsou součástí našeho jídelníčku od nepaměti, i když dříve sloužily jen k přípravě kaší a placek. K nim později přibyl chléb, který se stal základem stravy, ale také nádobím a příborem.

First slide

Rozhovor - Rozálie Havelková: Holka na roztrhání

Multitalent s velkým M. Bez nadsázky tak lze uvést Rozálii Havelkovou, která rozhodně není jen dcerou slavného Ondřeje Havelky. V pouhých pětadvaceti letech skládá písně i zpívá, hraje v divadle, ovládá akordeon a předvádí, že ve frontě na talenty stoprocentně předbíhala…

First slide

Cestování - Když na toulky, tak do Toulavy

Středočeské Sedlčany, legendární městečko Sedlec-Prčice i jihočeský Tábor. Mezi těmito městy se nachází krajina mírných zelených kopců a luk, zapadlých vesnic a romantických výhledů, která je jako stvořená k toulání po husté síti značených tras. Proto jsme tento kout naší země nazvali Toulavou a už skoro 10 let se snažíme turistům z celé země ukázat jeho krásy.

ZWE5Zm